ГНИ информирует:

12.09.2013
1115
0

Вдосконалення порядку визначення доходу від відчуження нерухомого майна

Міністерством доходів і зборів України розроблено законопроект, який передбачає внести зміни до статті 172 Податкового кодексу України щодо вдосконалення порядку визначення доходу від відчуження об’єктів нерухомого майна.

Ініційовані зміни дадуть змогу не лише уникнути неоднозначного тлумачення норм законодавства, а й зменшити витрати часу на розрахунок податків і зборів, які необхідно сплатити під час таких операцій.

Сьогодні, продаючи та купуючи нерухоме майно, фізичні особи сплачують податок на доходи фізичних осіб, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування і державне мито. Проте, база оподаткування кожного з цих зборів різна.

У новому законопроекті запропоновано встановити однакову базу оподаткування під час продажу об’єкта нерухомості для всіх податків та зборів. Для сплати належних податків і зборів можна буде використовувати оціночну вартість нерухомого майна, визначену будь-яким суб’єктом оціночної діяльності.

До уваги платників податку на прибуток

Строк відображення податкових різниць у складі фінансової звітності перенесено    Законом України від 04.07.2013 № 422-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм» на рік.

Тобто, платники податку на прибуток зобов’язані подати до контролюючих органів фінансову звітність з відображенням податкових різниць тільки починаючи зі звітних періодів 2014 року.

Сплата єдиного податку жінкою-підприємцем під час її декретної відпустки

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку визначені ст. 295 Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (п. 295.5 ПКУ).

Якщо суми єдиного податку сплачено підприємцем за кілька місяців вперед, то при подачі заяви вони підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх періодів на підставі п. 295.6 ПКУ. При цьому підприємець подає податкову звітність у встановлені терміни.

Згідно з п. 1 інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом МОЗ України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406, листок непрацездатності - це багатофункціональний документ, який є підставою для звільнення від роботи у зв'язку з непрацездатністю та з матеріальним забезпеченням застрахованої особи в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів.

Таким чином, фізична особа-підприємець - платник єдиного податку першої або другої груп, який не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами лише за умови підтвердження листком непрацездатності.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама