Голокост в Україні: пам'ять і уроки

16.02.2017
1703
0

Це Голокост - всього одне лиш слово,
Та його сенс - пекучий болі жар,
Вбивали всіх!.. старого і малого,
мало хто життя порятував.

У 2005 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Саме цього дня 1945 року армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі (Польща). За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн. людей. Взагалі жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни стали 4,5 млн. дорослих, з них 1,5 млн. дітей.

Починаючи з середини ХХ ст. слово "Голокост" стало загальновживаним по відношенню до хвилі терору проти єврейського населення, розпочатого Гітлером, та винищення нацистами під час Другої світової війни євреїв та інших народів Європи. Трагедія Голокосту - це урок для всього людства, застереження про небезпеку поширення ксенофобії, упередженого ставлення до представників інших народів і культур.

З приводу Дня пам'яті жертв Голокосту працівниками бібліотеки-філії №7 ЦБС було проведено годину-реквієм "Голокост в Україні: пам'ять і уроки" щодо вшанування пам'яті загиблих під час Голокосту. Учасниками заходу стали учні 10 класу НВК "Школа-гімназія" (кл. керівник Васюк Г.О.). Бібліотекарі розповіли учням про історичні факти, які увійшли в історію як трагедія ХХ століття, та передали всю глибину трагізму приречених на смерть людей. Для України печальним символом Голокосту є Бабин Яр. Учні вшанували пам'ять  невинно убієнних хвилиною мовчання, переглянули презентацію "Голокост - знищення фашистами людей єврейської нації", відеозапис "Бабин Яр", ознайомились з книгами, присвяченими цій трагедії.
Проблема Голокосту є хоч і гіркою, та невід'ємною частиною людської історії, що навчає сприймати, мислити і формувати нинішнім поколінням ціннісні поняття суспільного життя.     

Н. Семиченкова.
Бібліотекар 1 категорії бібліотеки-філії № 7
ЦБС м. Торецька.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: День памяти жертв холокоста, ВОВ, холокост
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама