Інформаційна пам’ятка до проекту Закону України «Про ринок земель»

21.10.2011
1205
0

Прийняття Закону є однією із умов для зняття мораторію на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення, а отже, надання можливості громадянам повністю реалізувати своє конституційне право на землю в частині вільного розпорядження земельною власністю.

Проектом закону передбачається:

1. Законопроектом визначається порядок проведення земельних торгів, який розблоковує штучно створену протягом трьох останніх років ситуацію, коли бюджети всіх рівнів втрачали мільярди гривень, а громадяни та юридичні особи були позбавлені можливості законним шляхом отримувати у власність та оренду вільні від забудови земельні ділянки.

2. Набувачами земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва за цивільно-правовими угодами мають бути лише:

- громадяни України;

- фермерські господарства;

- держава та територіальні громади.

3. Виключається участь іноземного капіталу у придбанні земель сільськогосподарського призначення.

4. Для недопущення спекуляції земельними ділянками сільськогосподарського призначення запроваджуються диференційовані ставки державного мита за посвідчення угод, за якими відбувається перехід прав на земельні ділянки (від 60 відсотків нормативної грошової оцінки – у разі відчуження у п’ятий рік, до 100 відсотків – у разі відчуження у перший рік).

5. Встановлюється обмеження щодо граничних розмірів земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть набуватися у власність однією особою, з урахуванням оптимальних розмірів сільськогосподарських підприємств у відповідному регіоні.

Полісся – 1500 гектарів;

Лісостеп -1750 гектарів;

Степ – 2100 гектарів;

Карпатської гірської області – 900 гектарів;

Кримської гірської області 1100 гектарів.

6. Функції регулювання ринкового обороту земель сільськогосподарського призначення покладено на державу в особі центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів та його територіальні органи.

7. Надання державі, орендарям та суміжним землевласникам права на переважне придбання земельних ділянок дозволить у стислі терміни розпочати формування інвестиційно-привабливих цілісних земельних масивів.

8. З метою мінімізації негативних наслідків подрібнення земельних фондів великих колективних сільськогосподарських підприємств проектом врегульовується питання консолідації земель сільськогосподарського призначення.

9. Проектом закону визначається порядок продажу земельних ділянок, на яких розташовані багаторічні насадження та меліоративні системи.

10. Врегульоване питання щодо обмеження можливості зміни цільового призначення земельних ділянок протягом 10 років після їх придбання.

11. Передбачаються системні заходи щодо запобігання тіньовим оборудкам із земельними ділянками, а саме:

- встановлюється обмеження щодо придбання земель пов’язаними особами, що додатково забезпечить попередження надмірної концентрації земель в одних руках;

- передбачається, що покупець ділянки буде зобов’язаний подавати декларацію про свою непов’язаність із суб’єктами господарювання, які вже володіють землями сільськогосподарського призначення.

12. Проектом закону вносяться зміни до Цивільного кодексу України, відповідно до яких розмір плати за користування земельною ділянкою не може бути меншим 3 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на рік.

13. Визначається, що у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права успадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що розташовані за межами населених пунктів, суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного територіального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів за місцем розташування земельної ділянки.

14. Встановлюються правила продажу земельних ділянок з розстроченням платежу.

Це стосується осіб, які ведуть особисте селянське господарство і проживають в сільській місцевості.

15. Проектом закону визначається, що при продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва покупець зобов’язаний подати декларацію про джерела надходження коштів.

Л. Брацило.  Первый заместитель городского головы.

Ю. Гармаш.  Специалист 1 категории-землеустроитель 

отдела рационального использования земельних ресурсов.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: информационная памятка, рынок земли
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама