Як заохотити дитину до навчання після канікул: корисні поради батькам

30.08.2017
1266
0

Протягом літа відпочили та оздоровилися 1149 дітей нашого міста: 293 - у пришкільних таборах денного перебування; 79 - у спортивних оздоровчих таборах (вихованці ДЮСШ); 267 - на пришкільних майданчиках; 510 - у лагерях відпочинку та оздоровлення в Україні і навіть за кордоном.

Але 1 вересня вже не за горами. Для когось це свято, а для інших - початок не завжди приємного процесу "гризіння" граніту науки. Як заохотити дитину до навчання після канікул, як впоратися з неуважністю та розхлябаністю учнів після активного відпочинку, а також як зберегти моральне і фізичне здоров'я дитини?

Держпродспоживслужба пропонує поради, які стануть в нагоді турботливим батькам, щоб зберегти здоров'я дитини-школяра.

Як заохотити до навчання

У серпні головне для батьків і учнів - повернутись до звичного режиму, який був у дитини під час навчання. Не варто планувати додаткових поїздок чи кардинальних змін в житті перед першим вересня. До того ж за літо дитяча рука (це стосується дітей початкових класів) забуває, як писати, і швидкість письма на початку року істотно відрізняється від весняних показників.

Можна пописати прописи, повторити таблицю множення. Звичайно, це повинно бути не примусово. Для старшокласників можна проаналізувати, як дитина впоралась з завданням, яке вчителі задавали на літні канікули. Купівля шкільного приладдя - приємна річ, яка водночас налаштовує на навчальну діяльність.

Основна порада - не тиснути на школярів на самому початку навчання.
Варто дати дитині можливість поступово втягнутися в навчальний процес і перший час після початку навчального року. Не треба вимагати від дитини одразу старань "по максимуму".
Якимось особливим способом стимулювати охоту до навчання у першокласників теж не потрібно. Такі прості життєві норми, як привчання дитини до елементарного розпорядку дня, вже є успішною підготовкою до школи. І її можна починати з 2-3 років. А поступово навчати читанню варто в чотири-п'ять років. Найкращою ж підготовкою до школи є розвиток пізнавальних процесів, коли мама, тато, бабуся, дідусь з дитиною йдуть в ліс, парк і там разом роздивляються квіти, дерева, тварин, разом з'ясовують і вголос промовляють, як це все виглядає, який колір і форму має тощо.

Про неуважність

На початку чергового навчального сезону часом учням важко зібратись з думками, все ще свіжі враження про теплі безтурботні деньки. Тут важливо, знову ж таки, не вимагати від дитини дорослого поводження: мовляв, "все, зберись, школа почалась". Адже навіть дорослим після відпустки потрібен час для повернення у "робочий стан".

Чимало батьків вважають барвистість шкільного приладдя, що пропонує сучасний ринок, додатковим способом відволікання дитячої уваги. Дозвольте дитині самій обирати малюнки на зошитах чи щоденниках. Нехай вона отримає задоволення від підготовки до школи. А якщо дитина щаслива, то в неї формується позитивне відношення до школи, що, безумовно, добре вплине на її навчальну діяльність.

"Зайва" активність

Ще один момент - нині модно говорити про так звану "гіперактивність" у дитини. Мовляв, часто-густо саме вона стає причиною того, що школярику важко зосередитися, і він починає відставати у навчанні.

Активні діти завжди були, є і будуть в кожному класі. Це нормально. Не варто вишукувати і приписувати самотужки їм якісь медичні діагнози. До жвавих і активних дітей треба мати свій особливий підхід - не вимагати отримувати за всіма предметами найвищі бали, а обрати лише декілька; перенаправити енергію дитини в позитивне русло - такі діти мають великі успіхи в соціальному чи спортивному житті класу і школи загалом. З такими дітьми можна домовитись, якщо їх не ображати та не вимагати більше, ніж вони можуть.

Чи стимулюють вітаміни?

Барвиста реклама запрошує батьків вирішити ледь не всі питання одним махом: придбати "чудодійний" вітамінний препарат, який, якщо вірити рекламним роликам, і розумові процеси дитини простимулює, і фізичного здоров'я додасть. Лікарі ж у цьому питання одностайні - батькам не варто самостійно "призначати" вітаміни дитині. Це може робити лікар і лише тоді, якщо для цього є підстави.

Якщо харчування дитини різноманітне, у неї немає захворювань шлунково-кишкового тракту, які заважали б вітамінам засвоюватися, то додатковий прийом вітамінів не потрібен практично ніколи, а не тільки перед школою.

Як зберегти зір

Шкільне навчання спричиняє серйозне навантаження на дитячий зір. Тому батькам варто звернути особливу увагу на те, аби запобігти цим проблемам якомога раніше. Досить великий відсоток дітей йде в школу, маючи незначну далекозорість, що є варіантом вікової норми. У дітей 6-8 років гіперметропія (далекозорість) становить близько 1,5 діоптрій (одиниця виміру рефракції). При цьому гострота зору хороша. Для чого це потрібно знати? У дітей на тлі далекозорості дуже швидко розвивається зорове "стомлення", що веде до астенопічного синдрому: починають розпливатися букви при читанні, з'являється біль в очах і світлобоязнь. При вираженому стані з'являється головний біль, аж до блювоти.

Тому дітям молодшого шкільного віку особливо актуальні основні принципи профілактики зорового стомлення: зоровий режим, збалансоване харчування, фізичні навантаження, повноцінний сон. Якщо дитині призначені окуляри для постійного носіння, батьки разом з педагогом зобов'язані простежити за тим, щоб дитина їх не знімала в школі.

Втім глобальної "катастрофи" із зором у школярів немає, тому що організм - саморегулююча система. І якщо настає зорове стомлення, у дитини з'являється біль в очах, сльозотеча, що ведуть до дискомфорту, тоді дитина змушена відкласти все, в тому числі і гаджети. Крім того, за час повноцінного нічного сну очі дитини "відпочивають", і зорові функції повністю відновлюються.

Але у батьків особлива роль у збереженні дитячого зору. Вони повинні правильно організувати робоче місце дитини, правильне фізичне навантаження у вигляді спортивної секції, гуртка танців, просто прогулянки парком або прогулянки з собакою. І обов'язково батьки повинні організувати правильне харчування школяра, дитячий режим дня і вимагати неухильного його дотримання. Ці правила не тільки збережуть зір, а й допоможуть виростити здорову і сильну людину.

Перелічені поради важливі для всіх школярів, а в першу чергу - для починаючих свій шлях у нове життя - школу. Будьте здорові!

І. Захарченко.
Головний фахівець відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби
в м. Торецьку.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: советы родителям, полезные советы, Школьники
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама