Якщо маєте намір продати чи купити нерухоме майно

17.08.2017
941
0

Нагадуємо мешканцям міста Торецьк, які мають намір продати чи купувати нерухоме майно у вигляді жилого будинку, нежитлового приміщення, споруди, про те, що продовжують діяти норми законодавства про необхідність вказування у договорі відчуження нерухомого майна кадастрового номеру та площі земельної ділянки. Ці вимоги регламентуються ст.120 Земельного кодексуУкраїни та ст.377 Цивільного кодексу України.

Щодо неоформлених (неприватизованих) земельних ділянок, на яких розміщені житлові будинки і власники яких бажають їх продати або іншим чином відчужити, необхідно керуватися Законом України "Про державний земельний кадастр". Цим законом, зокрема, встановлено, що у разі, якщо на земельній ділянці, право власності (користування) на яку не зареєстровано, розміщений житловий будинок, право власності на який зареєстровано, кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою власників такого будинку на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Для присвоєння земельній ділянці кадастрового номера забороняється вимагати інші документи. Такий кадастровий номер є чинним з моменту його присвоєння.

Отже, власник житлового будинку має право звернутися до землевпорядної організації і замовити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), на якій розміщений його будинок, для присвоєння кадастрового номера. Після цього може бути посвідчений договір про відчуження житлового будинку, нежитлового приміщення або споруди.

При намаганні порушити порядок відчуження будинку (будівлі, споруди), не вказавши в договорі кадастрового номера земельної ділянки, для сторін договіру настають наслідки, передбачені законом, а саме: такий договір, виходячи з ч.1 ст.638 Цивільного кодексуУкраїни, не може вважатися укладеним, оскільки в ньому відсутня одна з істотних умов, названих в якості такої законом.

Тому будьте уважні та за більш детальною інформацією можете звернутись у приміщення Торецької державної нотаріальной контори за адресою: Донецька обл., м. Торецьк, вул. Центральна, 1-а.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: кадастровый номер, покупка или продажа недвижимости
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама