Хвороба "брудних рук"

24.03.2017
1406
0

У наш час важко знайти людину, яка б не знала, що потрібно дотримуватися правил гігієни: чистити зуби, підтримувати порядок там, де живеш і, звичайно, мити руки. Все це стало для нас звичним, і ми часто навіть не замислюємося про те, що буде, якщо цього не робити. Але звичка мити руки дуже важлива, вона рятує нас від багатьох небезпечних хвороб.

Обов'язкове миття рук перед їжею і після відвідування туалету - не просто примха. Це необхідність, покликана захистити наш організм від безлічі хвороботворних мікроорганізмів, які скупчуються на руках. Руки - наш головний інструмент, який ми постійно застосовуємо в побуті. Ми беремося за найрізноманітніші предмети: дверні ручки, поручні, гроші, комп'ютерну мишу. Але ж всі ці речі зовсім не стерильні, на них знайшли притулок тисячі хвороботворних мікроорганізмів. Торкаючись до цих забруднених речей, ми переносимо частину мікробів на руки.

Як ви думаєте, яка хвороба у дітлахів саме часто зустрічається після ГРВІ? Правильно, так звана хвороба "брудних рук". Всі захворювання, пов'язані з цим симптомом, зустрічаються досить часто. Ось про ці болячки ми сьогодні і поговоримо.

Найбільш поширеними в Україні глисними інвазіями є ентеробіоз (гострики) та аскаридоз. Батьки, які припускають наявність глистів у своїх дітей, скаржаться, зазвичай, на скрегіт зубів у нічний час (бруксизм) та зниження апетиту, окрім солодких продуктів. Бруксизм у багатьох випадках є хибним сигналом: це означає, що в певної частини дітей наявність глистів не супроводжується скреготом зубів, і, навпаки, скрегіт зубів ще не означає, що малюк має паразитарну інфекцію. А от зниження апетиту, періодичні болі в животі, нудота, кашель, блідість шкірних покривів, наявність висипів на шкірі, епізоди підйому температури тіла до 370-37,50С можуть бути ознаками аскаридозу. Головними скаргами при інвазії гостриками є свербіж періанальної ділянки (здебільшого в нічний час), неспокійний сон, надмірне капризування дитини.

Небезпечні гельмінтози з різними ускладненнями

Так, аскаридоз може спровокувати гостру кишкову непрохідність, апендицит, гепатит, бронхіт і пневмонію, а гострики можуть викликати дерматити, запалення піхви в дівчат. Для підтвердження гельмінтозу існує кілька методів діагностики. Аналіз калу на яйця глистів є стандартним методом діагностики, який виконується в будь-якій лабораторії лікувально-профілактичних закладів та паразитологічному відділенні санепідемстанції. Наявність яєць гельмінтів у калі або зішкребу з періанальної ділянки практично стовідсотково свідчить про глисну інвазію. Водночас, негативний результат ще не гарантує відсутність паразитів у дитини. Іншим лабораторним способом визначення паразитозів є проведення імунологічних тестів. Для цього здійснюють аналіз крові на виявлення у ній специфічних антитіл. Негативний тест свідчить про відсутність інфекції, але позитивний результат не завжди є ознакою наявності глистів.

ЛІКУВАННЯ ГЕЛЬМІНТОЗІВ

Нині в арсеналі лікаря є більше десятка антигельмінтних препаратів. Під час вибору методу лікування глистних інвазій необхідно враховувати специфічну активність анти-гельмінтного препарату, його переносимість, преморбідний фон у дитини.

Необхідно пам'ятати, що терапія гельмінтозів повинна бути спрямована не лише на знищення збудника захворювання, а й на ліквідацію наслідків його життєдіяльності в організмі дитини (ендотоксикоз, алергізація, анемія тощо), можливих проявів токсикозу, алергії в результаті масової загибелі гельмінтів на тлі застосування антигельмінтного засобу.

ПРОФІЛАКТИКА ГЕЛЬМІНТОЗІВ:

• формування здорового способу життя;
• дотримання санітарно-гігієнічних норм у сім'ї, дитячих установах, лікарнях (обов'язково мити руки після вулиці, туалету, кожна дитина та члени сім'ї повинні мати власні предмети особистої гігієни тощо);
• правильна кулінарна обробка харчових продуктів. Великий ризик ураження гельмінтами під час споживання сирокопчених, свіжозаморожених, недостатньо термічно оброблених продуктів. Необхідно ретельно мити фрукти, овочі, ягоди;
• вживання лише фільтрованої водопровідної або кип'яченої води;
• запобігання фекальному забрудненню навколишнього середовища;
• правильне утримання домашніх тварин, їх обстеження на гельмінти, дегельмінтизація;
• раннє виявлення хворих, своєчасне їх лікування;
• в разі ентеробіозу важливим є дотримання чистоти рук і нігтів, підмивання дитини на ніч і щоранку з милом, заміна натільної та постільної білизни щодня, прасування її гарячою праскою, вологе прибирання приміщень із використанням крутого окропу;
• хіміопрофілактика гельмінтозів двічі на рік. Для цього застосовують антигельмінтні препарати з широким спектром дії.

Показання до медикаментозної профілактики гельмінтозів:

• постійне проживання дітей у закритих дитячих колективах;
• постійний контакт із домашніми тваринами;
• контакт із землею (проживання в сільській місцевості, ігри в піску тощо);
• часті подорожі в екзотичні країни;
• захоплення полюванням, риболовлею, футболом, пляжним волейболом тощо.

Пам'ятайте! Лікування дитини повинно проходити тільки за допомогою фахівців, адже препарати даної категорії мають високі токсичні властивості, тому їх споживання має проходити під суворим наглядом фахівців.

Т. Кошелева.
Лікар-педіатр амб.
ОПСМ № 2.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: болезнь грязных рук, консультации врачей
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама