Легалізація заробітної плати, або Залежність пенсії від страхового стажу та зарплати

27.03.2018
933
0

Легалізація заробітної плати, або Залежність пенсії від страхового стажу та зарплати

Повага до себе починається з шанування законів своєї держави. У нинішніх умовах актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у "конвертах", реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати.

Нелегальний обіг робочої сили веде до порушення прав людини, втрати працівником, зайнятим у "тіньовому" секторі економіки, соціальних гарантій, страхового стажу для соціальних виплат і надалі - в разі захворювання чи виходу на пенсію. "Тіньова" зайнятість спрямована проти людини, позбавляє її легального працевлаштування, оплати й охорони праці та здоров'я, соціального та пенсійного забезпечення. Більш того, в цьому нелегальному секторі створюються умови для втягування значної частини населення до протиправних дій.
За нинішніх реалій, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема і нелегальної. Працівники, які погоджуються одержувати зарплатню "в конвертах", стають заручниками самих себе. Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій.

Виплата заробітної плати у "конвертах" - тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні, так і кожному з нас. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Тому легалізація заробітної плати, прихованої зайнятості на сьогодні є одним з найпріоритетніших напрямів роботи державних службовців.

Працівник, який отримує зарплатню в "конверті", виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та страхового стажу. Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату "в конвертах" позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

Розмір пенсії є похідною від розміру легально нарахованої заробітної плати та тривалості страхового стажу. Особливо хочеться наголосити на тому, що заробітна плата - це складова, яка прямо пропорційно впливає на розмір призначуваної пенсії.

Працюючим громадянам, а також тим, яких запрошують на роботу, необхідно навчитися вести діалог з роботодавцем про умови праці та про оплату праці. Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним.

В Україні діє система персоніфікованого обліку, яка надає кожній застрахованій особі (найманому працівнику) можливість безоплатно отримувати відомості про себе, тобто, з якої суми заробітної плати, скільки та за який період сплачено за неї роботодавцем до Пенсійного фонду страхових внесків. Ця система дозволяє застрахованій особі контролювати процес формування своєї майбутньої пенсії, вимагаючи від роботодавця своєчасної та повної сплати внесків до Пенсійного фонду України. 

Для цього необхідно звернутися в органи Пенсійного фонду України або при наявності електронно-цифрового підпису зареєструватись на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.qov.ua).

Більш детальну інформацію можна отримати на офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України (www.pfu.qov.ua), на сторінці в соціальній мережі facebook або за телефоном “гарячої лінії” 4-27-64.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: страховий стаж, пенсія, заробітна плата
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама