На часі – допомога внутрішньо переміщеним особам «по всіх фронтах»

13.01.2016
1202
0

У зв’язку з проведенням антитерористичної операції в деяких районах Донецької та Луганської областей багато мешканців цих територій були вимушені рятуватися втечею із зони бойових дій. Людям доводилось покидати все, що вони нажили за довгі роки тяжкої праці: домівки, улюблену роботу, надії на щасливе майбутнє та переселятися на безпечні території, підконтрольні Україні. Та на безпечній території внутрішньо переміщених осіб вже чекало багато випробувань: треба переоформити пенсію, відправити дітей до садочків та шкіл, знайти помешкання та, звісно, працевлаштуватися. Хоча б тимчасово, щоб забезпечити родину всім необхідним.

Служба зайнятості одним із своїх пріоритетних завдань ставить сприяння в працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб. З цією метою Дзержинським міським центром зайнятості забезпечується проведення системної роботи з надання їм інформаційно – роз’яснювальних послуг. Згідно Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» здійснюється облік даної категорії громадян. Також передбачено ряд послуг, які вони можуть отримати завдяки зверненню до служби зайнятості, а саме:

  • ознайомлення із законодавчою базою, яка регламентує права та обов’язки внутрішньо переміщених осіб;
  • отримання інформації та консультацій відносно сфери зайнятості;
  • ознайомлення з переліком наявних вакансій та пошуком вакансій за допомогою мережі Інтернет;
  • пошук підходящої роботи – тимчасової чи постійної;
  • отримання статусу безробітного;
  • отримання допомоги по безробіттю;
  • професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації, зокрема з видачею ваучера для вікової категорії «45+»;
  • участь в громадських оплачуваних роботах;
  • роз’яснення порядку складання та допомога в складанні резюме;
  • отримання допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності;

Також необхідно вказати на те, що реєстрація в центрі зайнятості проводиться незалежно від зареєстрованого місця мешкання або перебування внутрішньо переміщеної особи. Для реєстрації потрібно мати: паспорт громадянина України (або інший документ, який засвідчує особистість), облікову картку платника податків, трудову книжку, документ про освіту та, за необхідністю, військовий квиток.

Слід звернути увагу, що наявність документів та реєстрація в центрі зайнятості не є обов’язковими для отримання:

  • інформації про вакансії, учбові заклади, підприємства, установи, організації, з якими співпрацює служба зайнятості;
  • консультацій з питань законодавства;
  • рекомендацій відносно вибору або зміни професії чи учбових закладів;
  • консультацій щодо працевлаштування, в тому числі на тимчасові роботи;
  • послуг по професійній орієнтації.

Проте, окрім необхідності працевлаштування, внутрішньо переміщені особи мають також проблеми, пов’язані з тим, що для вирішення своїх нагальних питань їм потрібно звертатися до багатьох установ міста. Для полегшення цього завдання на базі Дзержинського міського центру зайнятості діє інформаційно-консультаційний центр «Під одним дахом», метою якого є задоволення потреб різних соціальних груп та вікових категорій населення, у першу чергу з числа соціально незахищених верств, внутрішньо переміщених осіб, учасників антитерористичної операції, осіб з інвалідністю, неповнолітніх, дітей-сиріт в комплексному отриманні доступних та якісних послуг в одному функціонально-просторовому місці. Вимушені переселенці постійно інформуються відносно щотижневої роботи цього центру, який проходить із залученням представників державних установ міста, а саме: військомату, Центру первинної медико - санітарної допомоги, Центру сім’ї, дітей та молоді, Пенсійного Фонду. Зацікавленим громадянам надаються вичерпні та якісні консультації щодо питань, які стосуються діяльності та послуг даних установ.

Крім цього, центр зайнятості виключно для внутрішньо переміщених осіб щомісяця організовує профінформаційні масові заходи, такі, як: «День відкритих дверей», ярмарок вакансій, ярмарок професій, профорієнтаційні бесіди та уроки із залученням представників державних установ міста, місцевих засобів масової інформації та органів місцевого самоврядування з метою надання інформації щодо стану місцевого ринку праці та переліку послуг, які надає служба зайнятості. Так, 07.10.2015 року на базі Дзержинського міського центру зайнятості відбувся профінформаційний семінар для внутрішньо переміщених осіб «День відкритих дверей центру зайнятості». На заході були присутні представники роботодавців міста. Учасників семінару вони проінформували про перелік наявних на підприємствах та установах вакансій та можливості працевлаштування за даними вакансіями. Юрисконсультом центру зайнятості було надано роз’яснення Порядку здійснення заходів сприяння зайнятості внутрішньо переміщеним особам.

Таким чином, завдяки роботі служби зайнятості внутрішньо переміщені особи мають можливість, серед переліку потреб, вирішити питання працевлаштування. А це вже дуже гарна новина, бо завдяки цьому громадяни зможуть вирішити безліч проблем на «інших фронтах».

Провідний фахівець з профорієнтації Дзержинського МЦЗ
Самойленко Н.С.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: Центр занятости, переселенцы, Поиск работы
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама