"Обережно - кір!"

17.11.2017
1676
0

У місті з листопада зареєстровані випадки захворювання кором серед дитячого населення.

Кір - висококонтагіозна (високозаразна) вірусна інфекція, що передається повітряно-крапельним шляхом, належить до антропонозних захворювань, тобто джерелом інфекції є тільки людина.

Способи зараження

Хворий на кір при кашлі, чханні, розмові виділяє в повітря мікроби. Якщо цим повітрям дихає дитина, яка ще не хворіла на кір, навіть дуже короткий час, вона інфікується. Хворий на кір заразний для навколишнього оточення протягом 10 днів з дня появи у нього перших ознак захворювання - нежеті, кашлю і нездужання. Через здорових людей і речі хворого кір не передається. І якщо дитину, яка тільки занедужала, негайно укласти в ліжко і припинити на 10 днів доступ в квартиру іншим дітям, розповсюдження хвороби не відбувається. Хворіють на кір зазвичай один раз в житті. Повторні випадки бувають дуже рідко.

Симптоми кору

Від моменту зараження до захворювання проходить від 7 до 17 днів, частіше 7-10 днів. Це - прихований період хвороби, коли в організмі дитини розмножуються мікроби.

 По закінченні прихованого періоду дитина захворює. Вона стає млявою, неспокійною, примхливою, у неї порушується сон, знижується апетит, з'являється жар, нежить, кашель. Ці ж ознаки бувають при грипі, за який часто і приймають початок кору. Через 2-3 дні жар зазвичай спадає, але кашель і нежить посилюються, з'являється чхання, світлобоязнь (дитині боляче дивитися на світло). На внутрішній стороні щік, а іноді й губ лікар виявляє дрібні червоні цятки, як би посипані дрібними висівками. За цією ознакою лікар безпомилково розпізнає кір.

На 4-5-й день захворювання температура знову підвищується до 39-40°С, на шкірі з'являється висип у вигляді рожевих або червоних цяток, які злегка піднімаються над поверхнею шкіри. Висип спочатку з'являється за вухами, на обличчі, шиї, на наступний день - на тулубі, а потім поширюється на кінцівки. Разом з появою висипання посилюється нежить і світлобоязнь, повіки набрякають, обличчя стає одутлим, голос грубим або захриплим, а кашель нав'язливим і болісним. Часто приєднується пронос: випорожнення стають рідкими, водянистими. Самопочуття хворого погіршується, дихання частішає. Діти в ці дні особливо мляві, примхливі - то сонливі, то неспокійні.

При позитивному перебігу хвороби на 4-5-й день після появи висипки жар проходить, самопочуття дитини відразу поліпшується, висип тьмяніє, але залишається ще протягом 1-3 тижнів у вигляді коричневих цяток. Зникає світлобоязнь, кашель стає м'якшим і рідкісним, задишка і нежить проходять. Дитина починає одужувати, до нього повертається бадьорість, сон, апетит.

Можливі ускладнення

Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи  - ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією,   очей - кон'юнктивітом, блефаритом, травної системи - диспепсії, запаленням середнього вуха - отитом  або слухової труби - євстахіїтом. У маленьких дітей часто буває стоматит. Найважчі ускладнення кору, які, на щастя, зустрічаються дуже рідко, стосуються головного мозку - менінгіт і енцефаліт.

Догляд за хворим вдома

Хворий на кір потребує чистого повітря, що підвищує захисні сили дитини в боротьбі з хворобою та очищує кімнату від мікробів.

Постільну та натільну білизну необхідно утримувати в чистоті та регулярно міняти.

Як захистити дітей від кору

Основний захід у боротьбі з поширенням кору - це огорожа здорових дітей від спілкування з хворими. Хвора дитина не допускається в дитячі заклади (ясла, дитячий сад, школа, консультація, поліклініка), її не можна возити на загальному транспорті, не слід ходити з нею в гості і допускати інших дітей до себе в квартиру. Про кожен випадок кору в квартирі або в сім'ї батьки повинні негайно оповістити установи, які відвідують діти, а також лікарню, якщо туди поміщені їхні діти. Своєчасно отримавши таке повідомлення, медичний працівник може попередити розвиток кору в установі та захистити дитячий колектив від важкого захворювання.

В даний час є можливість запобіжними щепленнями попередити розвиток кору у дитини, навіть якщо вона заражена. Перенесений кір створює в організмі здатність виробляти протикорові захисні  речовини. Цим і пояснюється несприйнятливість (імунітет) до кору у перехворілих. Сироватка, що вживається для щеплень проти кору, готується з крові людини. Якщо ввести протикорову сироватку дитині не пізніше 4-6 днів після її зустрічі з хворим на кір, вона не захворіє, а якщо і захворіє, то перенесе захворювання легко, без ускладнень. Легка форма кору, так само як і важка, робить хворого несприйнятливим до неї на все життя.

Пам'ятайте! Щеплення врятували дуже багато дитячих життів.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: профилактика, лечение, корь
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама