Організація профільного навчання – інноваційний шлях розвитку суспільства

29.03.2011
1928
0

Світ вступає в новий світ прогресу – інноваційний. Зміна знань, технологій відбувається швидше, ніж зміна людського покоління. Тому успішність у людському розвитку поступається динамічності. Інноваційний шлях розвитку суспільства можливо забезпечити лише сформувавши покоління людей, яке і мислить, і діє по-інноваційному. Звідси – значна увага до загального розвитку особистості, її комунікативних здібностей, засвоєння знань, самостійності в прийнятті рішень, критичності та культури мислення, розвитку інформаційних і соціальних навичок. Ми повинні готувати людину, здатну жити в постійному змінюваному суспільстві, готувати до життя в реальному середовищі, в конкретних суспільних відносинах, формувати людину з інноваційним типом культури, мислення, діяльності. Маємо допомогти дитині розпізнати себе, розвинути свої таланти, щоб у дорослому житті вона була здатна самореалізуватися. Така особистість зможе бути конкретною у світі. Одним із кроків до цього є профільне навчання.

Профільне навчання визначається з урахуванням освітніх потреб учнів, кадрових можливостей, соціокультурного і виробничого середовища, перспектив здобуття подальшої освіти випускниками школи. Про фільне вивчення окремих предметів забезпечує належний рівень підготовки випускників до вступу у вищі навчальні заклади, але, як правило, не дає професії. Тому перед міським відділом освіти та адміністра ціями навчальних закладів постає завдання – створити умови по наданню можливостей учням зорієнтуватись у житті, зробити свідомий вибір професії, тоді відповідно до її бажань та індивідуальних здібностей ми зможемо сформувати її професійну траєкторію.

В межах освітньої системи міста є певний досвід з організації профільного навчання. Своїми досягненнями і проблемами з цього питання поділилися директори ЗОШ міста на практичній конференції, яка відбулася в ЗОШ-інтернаті.

Відсоток охоплення про фільним навчанням у місті сьогодні становить 100% учнів старших класів, що порівняно з попереднім роком збільшилося на 32,3%. Профілі розподілені наступним чином – художньо-естетичний – 3, фізико-математичний – 5, історичний – 3, філологічний – 3, спортивний – 3, біолого-хімічний – 3. В округах також враховано різноманітність наданих освітніх послуг, не спостерігається однобокості вибору профілів. В цьому році відкрито 2 нових профілі - фізичний і технологічний.

Що стосується до про фільної підготовки учнів, то вона реалізується через курси за вибором, поглиблене вивчання окремих предметів, факультативи, предметні гуртки, наукові товариства учнів, МАН, предметні олімпіади. Для методичного забезпечення профільного навчання у НВК «Школа-гімназія», ЗОШ №№10, 12 реалізуються авторські програми.

Також у школах міста організовано поглиблене вивчання предметів учнями 1-11 класів. Це математика, правознавство, українська мова, література, іноземна мова, російська мова. Для вирішення проблеми якісної реалізації профільного навчання використовуються також можливості освітніх округів.

Результатом системної роботи є здобутки учнів у конкурсах профільного спрямування. Учні НВК-гімназія, УВК «Школа-ліцей», ЗОШ №№7, 3, 9, 10, 20, 21, 18, 13, 17 – призери та лауреати обласних, регіональних та Всеукраїнських конкурсів, ЗОШ №20 увійшла до Всеукраїнської мережі «Шкіл сприяння здоров’ю», учні профільних класів ЗОШ №№1, 13 – члени хіміко-біологічного та історико-географічного відділень МАН та призери обласних етапів конкурсу-захисту, ЗОШ №2 за результатами обласного відбору увійшла до переліку базових шкіл з підготовки учнів до правових та історичних турнірів, учні ЗОШ НВК «Школа-гімназія», №№3, 13, 20 стали учасниками обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН з історичного та географічного краєзнавства, мистецтвознавства та філології. Випускники вищеназваних шкіл продовжили навчання за обраним профільним напрямком.

Отже, самовизначення та самореалізація учня – це вибір ним своєї ролі і позиції в системі соціальних відносин, який обумовлює їх включеність в цю систему на основі сформованих інтересів і попитів. І завдання освітньої системи – допомогти учню у цьому виборі.

Освіта не може бути нерухомою: відповідно до нових вимог повинні змінюватися підходи до навчання й виховання. Має оновлюватися зміст програм. Тільки за таких умов ми зможемо стабільно виконувати своє суспільне призначення – виводити молоду людину на життєву дорогу, готувати дитину до входження в гуманітарний контекст світової цивілізації.

Н. СКРИПНИЧЕНКО.
Завідуюча міським методичним кабінетом.     

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: развитие общества, студенты, инновации в образовании, профильное обучение
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама