Основні положення пенсійної реформи

13.10.2017
1747
0

Відповідно до  Закону України  від 03.10.2017  № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який вступив в дію 11 жовтня 2017 року  з 1 жовтня 2017 року  перераховані та осучаснені всі раніше призначені пенсії за єдиними правилами обрахунку пенсій, незалежно від того, у якому році була призначена пенсія за матеріалами пенсійних справ, из використанням зокрема:

єдиного показника середньої зарплати за останні 3 роки (2014-2016) у розмірі 3764,40 грн.;

показника прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановленого на 01.12.2017 року збільшеного на 79 грн. (1452 грн.), замість такого показника станом на 01.10.2017 року (1312 грн.)

Виплата пенсій у жовтні здійснюватиметься по двох відомостях. Пенсіонери, у яких дата отримання пенсій припадає на період після набрання чинності законом, отримають гроші одразу по одній відомості пенсію у попередньому розмірі, по іншій – додатково суму перерахунку. Ті пенсіонери, які з 4 жовтня, до набрання чинності законом, вже встигнуть отримати пенсії у «старому» розмірі, отримають відповідну доплату за окремою відомістю до закінчення виплатного періоду, тобто до 25 жовтня.

Друге важливе рішення – це запровадження постійної, щорічної індексації (перерахунку) пенсій на 50% середньої заробітної плати на 50% від зростання інфляції. У 2019-2020 роках для перерахунку буде братися показник середньої заробітної плати за попередній рік. З 2021 року – показник середньої зарплати за три попередні роки.

По-третє: посилюється роль страхового стажу для визначення права на пенсію.

Не підвищується пенсійний вік, а залишається право тих, хто сумлінно працював і набув необхідного страхового стажу вийти на пенсію при досягненні 60 років. При  цьому посилюються страхові основи системи, встановлюються більші вимоги щодо страхового стажу і закріплюється можливість з січня 2018 року виходити на пенсію тим, хто відпрацював та сплачував внески 25 і більше років.

Встановлюється, що в 60 років виходять на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року матимуть 25 років страхового стажу, а діапазон вимоги щодо страхового стажу щорічно буде збільшуватися на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році. У 63 роки виходитимуть на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року будуть мати 15 років страхового стажу, проте не мати 25 років. У 65 років будуть виходити ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть 15 років страхового стажу, проте не мати 16 років. При цьому передбачається на перехідний період (3 роки) при втраті роботи призначати державну соціальну допомогу при наявності 15 років страхового стажу.

Навіть простий розрахунок свідчить про те, що працюючи 35 років та отримуючи мінімальну зарплату, можна заробити на мінімальну пенсію, яку отримують в середньому протягом 18 років.

В той же час людина, яка не працювала, або працювала на себе ( не сплачувала страхові внески) не буде більше отримувати пенсію за рахунок інших і вийде на пенсію пізніше – пропонується залишити мінімальний страховий стаж для права на пенсію на рівні 15 років ( при досягненні 65 років).

Це запроваджується в тих умовах, що особам, які працюють в тіньовому секторі, секторі неформальної зайнятості або працюють за кордоном, передбачені всі можливості для добровільної участі в пенсійній системі і сплачувати страхові внески. Передбачається також можливість одноразової сплати страхових внесків.

Надається можливість «придбати» стаж за період , коли особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок, помножений на коефіцієнт 2.

Разом з тим, зберігається право на достроковий вихід на пенсію для: матерів, які виховали 5 дітей або інвалідів з дитинства ( у 50 років); військових – учасників бойових дій ( 55 років); ліліпутів та диспропорційних карликів (40/45 років); артистів ( за наявності вислуги від 20 до 35 років); журналістів, у разі поранення, контузії, каліцтва, одержаних під час виконання службових обов`язків у місцях надзвичайних подій; чорнобильців (із зниженням пенсійного віку).

Четверте – це скасування обмеження виплати пенсій для пенсіонерів, які працюють. Пенсіонер, який заробив собі пенсію, з 1 жовтня 2017 року буде отримувати її в повному обсязі.

Відміняється також зменшення розміру пенсії жінкам, що скористались правом дострокового виходу на пенсію по досягненню  55 років. Розмір пенсії  їм буде виплачуватись в повному розмірі після досягнення ними віку, який перевищує пенсійний на кількість місяців дострокового виходу на пенсію.

П`яте  -  це позбавлення солідарної пенсійної системи від невластивих видатків. Для зменшення,  а в перспективі ліквідації дефіциту коштів Пенсійного фонду, всі невластиві видатки системи передаються до державного бюджету.

Комплекс прийнятих змін у законодавстві направлений на зміцнення солідарної системи, забезпечення її прозорості і прогнозованості.

Наступний крок – підгот овка окремого законопроекту про осучаснення пенсій військовим до 01.11.2017, а також протягом 6 місяців з дати прийняття закону підготовку законопроектів про:

  • запровадження професійної системи ( для окремих категорій професій, які нині мають пільгові статуси);
  • порядку одержання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв`язку із перебуванням на тимчасово не контрольованій державною владою України території.

Необхідну інформацію щодо розміру пенсії  та основних положень вищезазначеного закону можна отримати за телефонами управління Пенсійного фонду України  в м.Дзержинську +38(093)7706120, +38(095)2428755 та на сайті і веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: основные положения, Пенсионная реформа
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама