Податкові соціальні пільги у 2012 році

06.03.2012
1788
0

Порядок надання податкових соціальних пільг (далі - ПСП), визначений статтею 169 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України (далі - ПК).

Відповідно до пп. 169.4.1 ПК податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. Враховуючи те, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» на 1 січня 2012 року прожитковий мінімум для працездатної особи (у розрахунку на місяць) встановлено у розмірі 1073 грн., то розмір доходу (зарплати), що дає право на ПСП у 2012 році, становить 1500 грн. на місяць (1073 грн х 1,4).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків у випадку та у розмірі, передбачених підпунктом 169.1.2 та підпунктами «а» і «б», підпункту 169.1.3 пункту 169.1 цієї статті (тобто для самотньої матері (батька), вдови (вдівця), опікуна (піклувальника), а також для батьків - платників податку, що утримують дитину - інваліда), визначається як добуток суми, визначеної в абзаці першому цього підпункту, та відповідної кількості дітей. Наприклад, якщо платник має 2-х дітей, то розмір зарплати, що дає йому право на ПСП, дорівнює  3000грн. (1500 грн х 2).

Згідно з підпунктом 169.1.1 ПК з урахуванням норм абзацу першого підпункту 169.4.1 ПК у 2012 році будь-який платник податків має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, що отримується від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги в розмірі 100% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року.

Водночас, відповідно до пункту І розділу XIX ПК до 31 грудня 2014 року для цілей застосування підпункту 169.1.1 НК ПСП надається в розмірі, рівному 50%  розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податків.

Таким чином, враховуючи, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» прожитковий мінімум для працездатної особи на 1 січня 2012 року встановлено у розмірі 1073 грн. (у розрахунку на місяць), то протягом всього 2012 року розмір ПСП, передбаченої підпунктом 169.1.1 ПК (ПСП 100%) , складатиме 536 грн. 50 коп. (1073 грн. х50).

Для працівників, визначених у підпунктах 169.1.2-169.1.4 ПК, ПСП надається у підвищеному розмірі.                 

Так, згідно з підпунктом 169.1.2 ПК для платника податку, який утримує двох і більш дітей у віці до 18 років, ПСП в розмірі рівному загальній ПСП (536 грн. 50 коп. на місяць), надається в розрахунку на кожну таку дитину.

Наприклад, якщо у платника податків троє дітей у віці до 18 років, то розмір ПСП у 2012 році складає 1609 грн. 50 коп. (536 грн 50 коп. х 3).

Податкова соціальна пільга у розмірі 150% загальної ПСП (передбачена підпунктом 169.13 ПК), у 2012 році складає 804 грн. 75 коп.

Так, для самотньої матері (батька), вдови (вдівця), опікуна (піклувальника) ПСП у розмірі 804 грн. 75 коп. надається  з розрахунку на кожну дитину у віці до 18 років.

Також ПСП у розмірі 150% загальної ПСП надається платнику податків, що утримує дитину-інваліда - з розрахунку на кожну таку дитини у віці до 18 років.

Окрім зазначених категорій платників, право на 150% загальної ПСП у 2012 році мають:

- особи, віднесені законом до першої або другої категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи;

-  учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад’юнкти;

- інваліди І або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільга яким визначена підпунктом «б» підпункту 169.1.4 цього пункту;                      

- особи, яким присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів;

- учасника бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», крім осіб, визначених у підпункті «б» підпункту 169.1.4 цього пункту.

ПСП в розмірі, що дорівнює 200% суми загальної ПСП (пп. 169.1.4 ПК), у 2012 році становить 1073 грн.

ПСП у розмірі 200% суми пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 цього пункту, надається для платників податку, які є:

- Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями «За відвагу»;

- учасником  дій під час Другої світової війни або особою, яка у той час працювала в тилу, та інвалідом І і II групи з числа учасників бойових дій на території інших  країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закову України «Про статус ветеранів війни, гарантії  їх соціального захисту»;

- колишнім  в’язнем концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особою, визнаною репресованою чи реабілітованою;

- особою, яка була насильно вивезена з території  колишнього СРСР під час Другої світової  війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками;

- особою, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Ро­сійська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року.

Нагадаємо, що ПСП застосовується тільки до доходу у вигляді заробітної плати і інших прирівняних  до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій і винагород (пп. 169.4.1 ПК) і тільки за одним місцем нарахування (виплати) таких доходів (пп. 169.2.1ПК). Тому якщо у працівника декілька місць роботи, де йому виплачують заробітну плату, він повинен самостійно вибрати тільки одне з них для отримання ПСП.

Фактом обрання місця застосування ПСП є подання платником податку відповідної заяви роботодавцю.

Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Перелік таких документів та порядок їх подання визначено постановою КМ України від 29.12.10 № 1227 «Про затвердження порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги».

Податкова соціальна пільга не може бути застосована до доходів платника податку: .

- інших ніж заробітна плата;

- заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, ас­пірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

- доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Податкова соціальна пільга до заробітної плати державних службовців застосовується під час її нарахування до завершення нарахування таких доходів без подання відповідних заяв, зазначених у підпункті 169.2.2 цього пункту, але з поданням підтвердних документів для встановлення розміру пільги.

У разі, якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав, зазначених у пункті 169.1 цієї статті, застосовується одна податкова соціальна пільга з підстави, що передбачає її най­більший розмір, за умови дотримання процедур, визначених підпунктом 169.4.1 пункту 169.4 цієї статті.

Виключенням з цієї норми є платники податку, зазначені у підпункті «б» підпункту 169.1 ПК, податкова соціальна пільга яким додається до пільги, визначеної  підпунктом 169.1.2 цього пункту у разі, якщо особа утримує двох і більше дітей, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів). Тобто платник податку має право на 150% ПСП безпосередньо на себе та 100% ПСП на кожну дитину у віці до 18 років.

Платник податку, який має право на підвищену ПСП (150% або 200%), має зазначити про таке право у заяві роботодавцю про застосування пільги та подати відповідні підтвердні документи, встановлені Порядком № 1227.

У разі неотримання від працівника заяви про вибір місця застосування ПСП, її розмір та підтвердних документів, роботодавець не має підстав зменшувати оподатковуваний дохід такого працівника на розмір ПСП.

Сектор масово-роз’яснювальної роботи 

та звернень громадян ДПІ у місті Дзержинську.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: налоги, социальные льготы, плательщики налогов
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама