Привчити бізнес поважати споживача

04.07.2017
1111
0

Олена Анатоліївна КОЗАКПоява в нашому місті нової структури з доволі складною назвою "Держпродспоживслужба" викликає чимало питань у мешканців Торецька.  Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів існує вже цілий рік, проте, чим вона займається, знає далеко не кожний.  Про становлення цієї установи та її функції ми розмовляємо з в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в м. Торецьку, начальником відділу безпечності  харчових продуктів та ветеринарії Оленою Анатоліївною КОЗАК.

 Олена Анатоліївна, нашим читачам цікаво знати, що собою являє Держпродспоживслужба взагалі?

- Нещодавно ми відзначили першу річницю народження нашої служби. Хоча не кожен мешканець міста знає про її існування. Я познайомлю вас ближче з новим органом контролю. Де-факто Кабмін створив Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів ще у вересні 2014 року, об'єднавши кілька контролюючих установ (Держветфітослужбу, Споживчу, Сільськогосподарську та Цінову інспекції, Санітарно-епідеміологічну службу). Тепер вони усі разом - достатньо сильна та ефективна Держпродспоживслужба. Логіка в тому, що замість семи контролюючих інстанцій тепер одна, і за рахунок оптимізації кількості планових перевірок відбудеться поліпшення їх ефективності, зменшення навантаження на бізнес, з'явиться можливість оперативного вирішення всіх питань. Крім того, в Україні достатньо складно змінювати систему контролю еволюційним шляхом, тому вирішили через реорганізацію і ліквідацію закласти нові сучасні основи в діяльність новоствореного органу.

- Які функції тепер об'єднує Держпродспоживслужба? 

- Завдання служби: якість і безпечність харчових продуктів, епізоотичне благополуччя, фітосанітарна безпека, контроль у сферах санітарно-епідеміологічного благополуччя населення, сертифікації насіння, охорони прав на сорти рослин, захисту прав споживачів, цінового регулювання, туризму тощо. Наша ціль - відмова від надлишкових контрольних функцій, консультування та навчання на противагу покаранню, перевірки лише там, де вони потрібні. Ми робимо все можливе для того, щоб наша робота була максимально прозорою. Це дозволить відновити довіру суб'єктів підприємницької діяльності до контролюючого органу.

- Тож, які права має ваша установа?

- Держпродспоживслужба має право: перевіряти додержання суб'єктами господарювання сфери торгівлі і послуг (у т.ч. ресторанного господарства) законодавства про захист прав споживачів, правил торгівлі і надання послуг; виписувати приписи і постанови, видавати дозвільні документи, в т.ч. для ліцензування відповідних видів господарської діяльності, а щодо суб'єктів господарювання-правопорушників - складати адмінпротоколи і накладати стягнення. У сфері харчової безпеки в нас є право проводити перевірки без попереджень.

- Але це правильно, що функції з реалізації державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення та із здійснення контролю (нагляду) за дотриманням вимог санітарного законодавства покладено лише на Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів?

- Так, бо постановою Кабінету Міністрів від 29.03.2017р. N348 "Деякі питання Державної санітарно-епідеміологічної служби" було прийнято рішення офіційно ліквідувати Державну СЕС. Деякі функції ДПСС та колишньої СЕС (тепер - Лабораторного центру) об'єднуються, а є деякі процеси контролю, де існує сумісна складова, забезпечують санітарне та епідемічне благополуччя населення міста. Зараз на багатьох етапах співпраці виникає немало питань, чого ми власне хочемо уникнути, але ми переконані, що вони будуть вирішуватися в ході діалогу.

Слід віддати належне Держсанепідслужбі за те, що в умовах невизначеності вона не лише достатньо ефективно здійснює протиепідемічні заходи, але і продовжує роботу по проведенню лабораторного моніторингу зовнішнього середовища.

- Чи проводить Держпродспоживслужба планові та позапланові перевірки різних об'єктів?

- В теперішній час згідно ст.3 Закону України від 02.09.2014 р. №1669-VII "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції", накладений мораторій на перевірки. Держпродспоживслужба проводити планові перевірки протягом 2017 року не має права так само, як і жодна інша служба, ні в якому разі не має права переступати поріг об'єкту господарювання (підприємства чи установи різних форм власності) без попередньої заяви. У зв'язку із продовженням мораторію на перевірки планування як такого не було. Але є підприємства, які пишуть нам заяви, щоб ми їх перевірили, якщо їм це потрібно. З іншого боку, під час мораторію на перевірки деякі господарюючі суб'єкти почали зловживати безконтрольністю.

- Ваші дії в таких випадках?

- Наша задача полягає в тому, щоб на споживчому ринку менше було продукції, яка вводить в оману споживачів. Тому збираємося приділяти достатньо велику увагу налагодженню зворотного зв'язку з бізнесом і споживачами. Наша місія - зробити державний контроль розумним, а всі процедури - чіткими й зрозумілими. Ми далекі від точки зору, що ми це зробимо за день чи тиждень, але усвідомлюємо, що від нас будуть чекати швидких результатів. Будемо робити це настільки швидко, наскільки можливо. В тому сенс створення такого потужного органу як Держпродспоживслужба, наділеного ледь не всіма контролюючими функціями.

- Як ви працюєте в умовах мораторію?

- Предмет праці широкий - починаючи від необхідних листів з наданням інформації, робота по заявам юридичних осіб, ФОП, видача експлуатаційних дозволів, реєстрація потужностей державного контролю, вихід на ринки, робота по скаргам, виконання перевірок по запитам Кабінету Міністрів, участь в нарадах, обговореннях проектів тощо. Ми спілкуємось з багатьма людьми і чуємо від них оцінку наших дій. Попри всі наші професійні здобутки, ми по факту вже "нариваємось" на критику за ті принципи, які  використовуємо в роботі своєї служби.

- Існує різниця між контролем, що проводився раніше, і контролем, що проводиться зараз?

- Раніше практикувалося проведення в основному контролю готової продукції. Зараз в Україні впроваджується європейська модель контролю безпечності, коли контролюється не готова продукція, а здійснюється державний нагляд над виробничими процесами (контроль і аналіз показників критичних точок виробництва), над впровадженням системи безпечності продукції. Законодавством передбачено, що саме виробник несе відповідальність за те, що в нього не працює система. Ми думаємо, що далеко не всі усвідомили, що закон, який лібералізує контроль, перекладає відповідальність на виробника і вводить суворіші санкції. А ще за новим законодавством відповідальність за якість продукції несе виробник, а не контролюючий орган, як було раніше. Ця відповідальність адміністративна, але в деяких випадках, якщо не можна оперативно усунути ризик надходження на ринок небезпечної продукції, це тягне за собою призупинення роботи підприємства або відкликання експлуатаційного дозволу.

- Коли виникнуть такі зобов'язання? Які в зв'язку з цим завдання Держпродспоживслужби?

- Після перехідних періодів, в 2017-2019 роках. Служба повинна і буде контролювати впровадження таких систем, безпечність продукції і відповідність маркування. Завдання служби - подивитися, чи працює така система на підприємстві. Саме тому, нинішнє завдання Держпродспоживслужби - не покарати підприємця, а допомогти йому перейти на європейські принципи роботи, які дозволять виробляти дійсно безпечну та якісну продукцію, щоб споживач, купуючи ту чи іншу продукцію, розумів, що те, що написано на етикетці, відповідає вмісту продукції. Ми налаштовані на те, щоб запобігати випадкам обману споживача. Звісно, бізнесу потрібен час, щоб перейти на нові принципи роботи. Багато українських підприємств уже давно перейшли на нові стандарти. Але є такі, які легковажніше ставилися до цього. Саме з такими підприємствами буде проводитися відповідна робота, бо мета Держпродспоживслужби - привчити бізнес поважати споживача. Нікого не хочемо лякати, але пояснюємо, що ліберальна система контролю - це коли ти несеш відповідальність, і будь готовий її нести.

- Крім перевірок, які ще є напрямки діяльності управління Держпродспоживслужби в нашому місті?

- Одним із основних напрямків діяльності управління  ДПСС є розгляд звернень громадян, який здійснюється відповідно до Закону України "Про звернення громадян", Указу президента України "Про заходи щодо забезпечення конституційних прав громадян на звернення", наказів ДПСС України та наказів Головного управління ДПСС у Донецькій області з метою захисту прав і законних інтересів громадян-споживачів. Захист споживачів в частині дотримання санітарного законодавства здійснюється шляхом проведення необхідних заходів на обґрунтоване звернення громадян.

- Куди потрібно звертатись громадянам? В якій формі повинне бути звернення?

- Якщо ваші права порушені, ви можете направити письмове звернення (заяву, скаргу, тощо) на адресу управління Держпродспоживслужби у м. Торецьку безпосередньо за адресою: м. Торецьк, вул. Дарвіна, 47. В зверненні споживачам необхідно викласти суть скарги та обов'язково вказати назву та адресу суб'єкта господарювання, що надає послуги або здійснює реалізацію товарів. Дану інформацію можна отримати з рахунків, повідомлень про оплату послуг. Крім цього, в управлінні проводиться особистий прийом громадян-споживачів  в.о. начальника управління, фахівцями структурних підрозділів. Споживачі мають можливість отримати консультації та роз'яснення безпосередньо від фахівців управління ДПСС з понеділка по п'ятницю, з 9.00 до 15.00. Також консультацію можна отримати в телефонному режимі згідно графіку роботи управління. Контактний телефон для консультацій (06247) 4-59-34.

- І наостанок - яка позиція вашої служби і її принципи?

- Наша позиція дуже проста: є закон, і ми його будемо виконувати. Держпродспоживслужба сповідує принцип: "потрібно фокусуватись не на проблемах, а на їх вирішенні".

- Дякую за цікаву розмову.

Підготувала
Вікторія Шеянова.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: защита прав потребителей, Держпродспоживслужба, Государственная служба
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама