Про особливості справляння збору за спеціальне використання води у 2011 році

22.02.2011
4103
0

Державна податкова інспекція у м. Дзержинську повідомляє, що відповідно до підпункту 9.1.12 пункту 9.1 статті 9 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі Податковий кодекс) до загальнодержавних податків та зборів віднесено збір за спеціальне використання води.

Згідно з підпунктом 323.1 статті 323  Податкового кодексу платниками збору є водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Підпунктом 324.1 статті 324 Податкового кодексу встановлено, що об’єктом оподаткування збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Збір не справляється зокрема:

- за воду, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок);

- за воду, що використовується для протипожежних потреб;

- за воду, що використовується для потреб зовнішнього благоустрою територій міст та інших населених пунктів;

- за воду, що використовується для пилозаглушення у шахтах і кар’єрах;

- за підземну воду, що вилучається з надр для усунення шкідливої дії вод (підтоплення, засолення, заболочення, зсуву, забруднення тощо), крім кар’єрної, шахтної та дренажної води, що використовується у господарській діяльності після вилучення та/або отримується для використання іншими користувачами;

-  за воду, що використовується садівницькими та городницькими  товариствами (кооперативами).

Таким чином, Податковим кодексом України змінено перелік платників збору, а саме: виключено з платників бюджетні установи, а суб’єкти господарювання, які використовують воду лише для задоволення власних санітарно-гігієнічних потреб, з 1 січня 2011 року повинні сплачувати збір за спеціальне використання води.  

Ставки збору встановлені статтею 325 Податкового кодексу і на території  м. Дзержинська складають:

- 52,60 грн. за 100 куб. метрів за використання поверхневих вод;

- 51,26 грн. за 100 куб. метрів за використання підземних вод;

- 5,93 грн. за 100 куб. метрів за використання шахтної, кар’єрної та дренажної води.

До ставок збору житлово-комунальні підприємства застосовують коефіцієнт 0,3 (підпункт 325.9 статті 325 Податкового кодексу).

Водокористувачі самостійно обчислюють збір за спеці альне використання води щокварталу наростаючим підсумком з початку року.

Збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

За обсяги води, переданої водокористувачем - постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, збір обчислюється і сплачується таким водокористувачем - постачальником.

Згідно з пунктом 326.10 Податкового кодексу обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів.

За відсутності вимірювальних приладів обсяг фактично використаної води визначається водокористувачем за технологічними даними (тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції чи наданих послуг, витрати електроенергії, пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу тощо). У разі відсутності вимірювальних приладів, якщо можливість їх встановлення існує, збір сплачується у двократному розмірі.

Відповідно до пункту 326.12 статті 326 Податкового кодексу органи, що видають дозволи на спеціальне водокористування, зобов’язані щороку до 20 січня подати органам державної податкової служби інформацію про водокористувачів, яким видано такі дозволи.

Водокористувачі, яким видано дозволи на спеціальне водокористування та які здійснюють постачання води іншим водокористувачам, також зобов’язані щороку до 20 січня подати органам державної податкової служби перелік водокористувачів - абонентів.

У разі зміни умов водокористування, видачі протягом року нових дозволів на спеціальне водокористування, укладення договорів на поставку води водокористувачі, які отримали переоформлені дозволи на спеці альне водокористування, договори на поставку води, зобов’язані протягом 10 днів повідомити про це органам державної податкової служби.

У разі перевищення водокористувачами встановленого річного ліміту використання води збір обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі, виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

За відсутності у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування із встановленими в ньому лімітами використання води збір справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання (пункт 327.3 статті 327 Податкового кодексу).

Порядок сплати збору визначено статтю 328 Податкового кодексу України. Базовий податковий (звітний) період для збору дорівнює календарному кварталу.

Платники збору обчислюють суму збору наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формою, встановленою центральним органом державної податкової служби. Форму податкової декларації збору за спеціальне використання води затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010р. № 1009.

Податкові декларації збору подаються платниками збору органам державної податкової служби у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації (пункт 328.3 статті 328 Податкового кодексу) – тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (підпункт 49.18.2 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України).

Збір сплачується платниками збору у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації (пункт 328.4 статті 328 Податкового кодексу), а саме - протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації за місцем податкової реєстрації (пункт 57.1 статті 57 Податкового кодексу).

Філії, відділення, інші відокремлені підрозділи водокористувача, які мають банківські рахунки, ведуть окремий бухгалтерський облік своєї діяльності, складають окремий баланс, подають податкові декларації та сплачують збір за своїм місцем податкової реєстрації.

Якщо до складу водокористувача входять структурні підрозділи, які не мають банківських рахунків, не ведуть окремого бухгалтерського обліку своєї діяльності, не складають окремого балансу, то декларації збору подаються і збір вноситься водокористувачем, до складу якого входять такі структурні підрозділи, за місцем знаходження водних об’єктів та за ставками збору, встановленими для цих водних об’єктів.

Платники збору подають одночасно з податковими деклараціями органам державної податкової служби копії дозволу на спеціальне водокористування, договору на поставку води та статистичної звітності про використання води (пункт 328.7 статті 328 Податкового кодексу).

Граничним терміном подання податкової декларації збору за I квартал 2011 року є 10 травня 2011 року, а останнім днем сплати збору - 20 травня 2011 року; за півріччя п.р., відповідно, 9 серпня 2011 року та 19 серпня 2011 року; за 3 квартали п.р. - 9 листопада 2011 року та 18 листопада 2011 року; за 2011 рік - 9 лютого 2012 року та 17 лютого 2012 року.

О.РИБАЛЬЧЕНКО.
Головний державний податковий ревізор-інспектор 
відділу оподаткування юридичних осіб ДПІ у м. Дзержинську.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: сбор за использование водных ресурс, налоги, налоговая инспекция
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама