Рiдне слово будемо лелiяти

18.02.2011
2605
0

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - мова. Недарма говориться, що без усякої іншої науки ще можна обі йтися, а без знання рідної мови обійтися не можна. І це справді так. Людина, яка не хоче знати рідної мови, руйнує те, що повинно стати фундаментом ії особистості.

21 лютого ми святкуємо Міжнародний день рідної мови. Цю дату визначено на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в жовтні 1999 року, яка наголосила на важливій ролі мови в розвитку освіти, культури, для консолідації суспільства, формування нації і зміцнення держави.

З нагоди Міжнародного дня рідної мови в читальній залі бібліотеки-філії №2 для дорослих з учнями школи № 2 (кл. керівник Сосіна О.М.) проведено годину рідної мови «Кращої ніж рідна мова не буває».

Бібліотекар,познайомила учнів з історією та традиціями святкування Міжнародного дня рідної мови, з багатющими можливостями та милозвучністю української мови, з іменами тих, хто у важкі часи піднімав свій голос на захист рідної мови. Українська мова пройшла нелегкий шлях. Однак, попри всі перешкоди, для багатьох мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків і буде також мовою їхніх дітей.

Присутні на заході учні поринули в чарівні звуки поезії українських поетів Тараса Шевченка, Олександра Олеся, Василя Симоненка, Володимира Сосюри, Максима Рильського, Миколи Вороного, Дмитра Білоуса про рідну українську мову, а читачі бібліотеки в цей день прийняли активну участь у мовознавчій вікторині «Найкращий знавець рідного слова», в ході якої перевірили свої набуті знання та здібності з української мови, пригадали українські прислів’я та приказки про мову. Знайшли собі заняття в цей день і наймолодші читачі біліотеки. Дуже цікаво було під час відгадування загадок. Діти швидко відгадували, і кожен хотів бути першим. Далі розпочалася п’ятихвилинка "Слова - мандрівники”. Читачам пояснили, що для правильного вживання слів треба не тільки добре усвідомлювати його зміст, а й знати його походження. Кожного присутнього зацікавив конкурс "Відгадай літературного героя”.

Під час усіх конкурсів кожен хотів бути кращим, але було видно, що діти вболівали і підтримували один одного.

Після проведеного заходу учасники та присутні прийшли до висновку, що необхідно любити і леліяти рідну мову, насолоджуватися її красою і мелодійністю. І робити це треба з малих літ. Треба усім володіти рідним словом, підіймати його на належну височінь.

В. ЛУКАХІНА. Зав. бібліотекою- філією № 2.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: ЮНЕСКО, международный праздник, день родного языка
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама