Що треба знати про нодулярний дерматит великої рогатої худоби

10.09.2016
1395
0

Нодулярний дерматит ВРХ (вузликова екзантема, заразний вузликовий дерматит, Dermatitis nodulares, Lumpy skin disease) - контагіозне інфекційне захворювання, що характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (бугрів), ураженням очей та слизових оболонок органів дихання та травлення.

Хвороба віднесена до особливо небезпечних хвороб великої рогатої худоби. Специфічні методи лікування не розроблені. Хворіє велика рогата худоба: вівці, кози та жуйні дикі тварини. Хвороба включена до списку МЕБ та підлягає обов'язковій нотифікації.

Зазначається, зокрема, що з метою запобігання занесенню вірусу нодулярного дерматиту ВРХ на територію України забороняється увезення з неблагополучних щодо цієї хвороби країн, їх зон ВРХ, диких тварин, репродуктивного матеріалу, продуктів тваринного походження (від домашньої ВРХ та буйволів), призначених для використання в сільському господарстві та промисловості, оброблених за технологіями, що забезпечують знищення збудника хвороби, шкір ВРХ та буйволів.

При встановленні діагнозу на нодулярний дерматит в епізоотичному вогнищі та неблагополучному пункті здійснюються обмежувальні заходи, встановлюється карантин. Після встановлення діагнозу проводиться визначення меж неблагополучного пункту, зони захисту та зони нагляду та розробляється план заходів з недопущення розповсюдження захворювання за межі неблагополучного пункту та його ліквідації, які затверджуються рішенням місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

В неблагополучному пункті проводиться імунізація усіх сприйнятливих тварин та забезпечується реалізація заходів, передбачених інструкцією.

При проведенні карантинних заходів у неблагополучних щодо нодулярного дерматиту господарствах інших робіт, пов'язаних з контактом із заразним матеріалом, необхідно дотримуватись виконання правил техніки безпеки.

Обслуговуючий персонал забезпечується мийними та дезінфекційними засобами, спеціальними одягом, індивідуальними засобами захисту, додатково проводиться інструктаж щодо отримання правил особистої гігієни.

Спецодяг та спецвзуття після кожної зміни знезаражують у параформаліновій дезінфекційній камері, разовий одяг спалюють.

В усіх випадках підозри на захворювання необхідно негайно повідомити у Держпродспоживслужбу м. Торецька за тел. 4-59-34.

О. Козак.
І.о. начальника державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в м. Торецьку.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: заболевания крупного рогатого скота, Крупный рогатый скот
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама