Скажена собака вкусила хазяйку

26.07.2017
1500
0

Державна ветеринарна служба у м.Торецьку провела розслідування випадку нанесення покусу дворової собаки.

18 червня на подвір'ї у смт. Новогородське, коли жінка відв'язувала собаку з ланцюга, та її вкусила. З 19 червня собака почала відмовлятись від їжі, а 21.06.2017 р. вона померла. Собака віком 7 років, від сказу не щеплена.

22 червня ветеринарні спеціалісти прибули за даною адресою, вилучили труп собаки для відбору патологічного матеріалу та відправлення його для дослідження на сказ. На подвір'ї, де загинула собака, фахівцями була проведена вимушена дезінфекція міста утримування тварини та предметів догляду.

Дослідження проводилося в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м.Харкова. 26.06.2017р. був отриманий звіт про позитивний результат на сказ.

На сьогодні сказ реєструють у 150 країнах та територіях світу, він зус-трічається на всіх конти-нентах. Від нього щорічно гине понад 55 тис. людей (в серед-ньому 1 людина кожні 10 хвилин) і більше 1 млн. тварин. Не минає ця сумна статистика і Україну.

Епідситуація серед людей зі  сказу в Україні залишається нестійкою - реєструються поодинокі випадки захворювань, але за останні 10 років простежується тенденція до зростання рівня захворюваності. Основними джерелами збудника сказу для захворілих людей були коти, собаки, лисиці. Викликає тривогу, що більшість захворілих на сказ не зверталися за медичною допомогою після укусів тваринами.

У зв'язку зі складною епізоотичною ситуацією зі сказу в області  загроза виникнення захворювань у людей продовжує бути реальною. Ця загроза підтверджується недостатнім контролем за виконанням правил утримання собак і котів, незадовільним станом боротьби з ними в місті, підгодівля жителями міста безпритульних тварин, безвідповідальністю власників тварин, в результаті чого збільшується кількість безпритульних тварин та підвищується загроза укусів людей та інших тварин.

Враховуючи складність ситуації, що склалася в районі щодо сказу, Держпродспоживслужба звертає увагу мешканців міста і району на основні моменти профілактики, які необхідно знати кожному.

Пам'ятайте, що тварина, яка вас укусила, на вигляд може бути здоровою, а захворювання сказом у людини може проявитися навіть через рік і більше!

Сказ - гостра контактна зоонозна (передається людині від тварин) хвороба, яку спричиняє нейротропний (здатний вражати нервові клітини) вірус. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі смертельним пошкодженням центральної нервової системи.

Ознаки сказу у тварин

З моменту зараження тварин до появи у них перших ознак сказу проходить прихований період, що триває від 10 днів до 1-2 місяців, рідше - 6 місяців. У дрібних і молодих тварин прихований період коротший, ніж у великих і старих. Тривалість його залежить також і від розміру, глибини і місця укусу. Чим ближче місце укусу до голови, тим швидше з'являються ознаки сказу, як і при множинних та глибоких укусах. Тварини ці стають небезпечними для людини вже в кінці прихованого періоду, оскільки вірус сказу з'являється в слині раніше, ніж розвиваються видимі нервово-психічні розлади. Як зазначалося, хворі тварини різко змінюють поведінку. Вони стають полохливими, неспокійними, накидаються на інших тварин, людей, перестають їсти звичну їжу, їдять неїстівні предмети. Собака в період неспокою може зірватися з прив'язу, покусати інших тварин, людей.

Період збудження і неспокою у тварин триває 2-3 дні, потім виникає параліч. Спочатку відвисають нижня щелепа і язик, з відкритого рота "ниткою" тече слина. При сказі у тварин розвивається водобоязнь. Вигляд води і навіть дзюрчання її викликає в них різкий спазм глотки. Внаслідок паралічу м'язів тварина не може ковтати, голос її стає глухим і хриплим. На 4-5-й день розвивається параліч м'язів задніх кінцівок, кишок, сечового міхура. На 6-8-й день при явищах цілковитого паралічу м'язів всіх органів тварина гине.

Інколи сказ у свійських тварин може проходити без початкової стадії збудження. Тварина раптово стає дуже млявою, тихою, боїться світла, повітря. Параліч м'язів глотки в неї виникає рано. Складається враження, що тварина чимось удавилась. Інші органи паралізуються через 2-3 дні, після чого тварина гине.

У диких тварин найхарактернішою ознакою сказу є відсутність страху перед людьми, а також агресивність. Гідрофобії не буває. Перед загибеллю у них розвиваються парези й паралічі кінцівок.

Якщо людина захворіла на сказ, то її вилікувати уже неможливо, захворювання закінчується смертю хворого у 100%.

Єдиним засобом профілактики захворювання на сказ є лікувально-про-філактичні щеплення за призначенням лікаря, які треба розпочати як можна раніше. Тому треба обов'язково відразу ж звернутися в лікарню. Тільки фахівець здатний правильно обробити місце укусу, щоб воно не було інфіковано мікробами та, при необхідності, зашити рану.

Ознаки захворювання на сказ у людини

З часу зараження людини і до появи перших ознак хвороби минає певний строк (прихований період). Тривалість його залежить від кількості вірусів, які потрапили до організму, і місця укусу: чим ближче воно до голови, тим коротший прихований період. Мінімальний строк прихованого періоду - 10-12 днів (у разі укусів в обличчя), а максимальний - 3-5 міс. (іноді до року).

Після прихованого періоду з'являються провісники захворювання, а саме: біль по ходу нервових стовбурів (розташованих ближче до місця укусу) і в самій рані (рубці), трохи підвищена температура, розлад апетиту і сну, нудота, блювання, головний біль. Через 1-2 дні настає стадія збудження, що супроводиться занепокоєнням, страхом, маренням і судорогами у разі найменшого подразнення (від стуку, яскравого світла або руху повітря). Хворого мучить спрага, але ковтання утруднене внаслідок спазму (судом) м'язів глотки. Температура підвищена до 400 С, виникають галюцинації, різке збудження, хворий намагається когось укусити. Потім розвивається параліч і настає смерть від паралічу центру дихання і зупинки серця. Тривалість хвороби - 4-6 днів, іноді менше.

Увага! Слід пам'ятати, щоб уберегтися Від захворювання на сказ необхідно:

- виконувати правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними;
- домашнім та сторожовим собакам треба щорічно проводити щеплення проти сказу (в державних ветеринарних клініках щеплення проти сказу безкоштовні);
- при укусі, ослиненні дикими чи безпритульними тваринами (або твариною, якій не зроблено щеплення проти сказу) не намагайтеся відразу ж після укусу зупинити кровотечу (якщо, звичайно, вона не дуже сильна). Треба дати слині тварини разом з кров'ю вийти з рани. Потім промити рану під проточною водою господарським милом, щоб змити залишки слини (воно допоможе боротися з вірусом сказу). Шкіру навколо рани обробити йодом. Йод, зеленку або спирт треба використовувати дуже обережно, щоб не обпекти відкриті тканини рани. Потім накласти на рану стерильну пов'язку та негайно звернутися в лікувальний заклад для отримання лікувально-профілактичних щеплень;
- у разі укусу домашню твариною з'ясувати прізвище, ім'я і по батькові господаря, його домашнюю адресу, не можна вбивати здорову на вигляд тварину, яка нанесла укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря для клінічного огляду, це допоможе уникнути щеплень, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд на протязі 10 днів;
- всім людям, потерпілим від тварин (укуси, подряпини чи ослинення) негайно звернутись до лікаря;
- обов'язково повідомити ветлікаря про кожний випадок підозри на сказ у тварин та доставити фахівцям ветеринарної медицини хвору тварину або її труп в разі загибелі;
- утримуватись від контактів з безпритульними та дикими тваринами, особливо лисицями, не торкайтись руками трупів диких тварин та ослинених ними предметів;
- при пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, необхідно його обробити гарячою праскою і тільки після цього його можна ремонтувати.

Власникам собак необхідно знати, що:

- треба оберігати їх від укусів іншими тваринами;
- за межі квартири, території подвір'я, організацій, підприємств тощо їх дозволяється виводити лише на повідку з прикріпленим до нашийника особистим номерним знаком, а потенційно небезпечних собак та собак, що визнані небезпечними, обов'язково на короткому повідку (не більше 1,2 м) і в наморднику;- здійснювати вигул без повідка лише в місцях та зонах для вигулу тварин, які позначені відповідними знаками або надписами.

Пам'ятайте, що лише хворі дикі тварини втрачають обережність, з'являються в населених пунктах, місцях випасу та утримання худоби, нападають на людей та тварин. У разі зміни поведінки вашої домашньої тварини (не приймає звичайну їжу, стала неспокійною, агресивною) негайно звертайтесь до найближчої ветеринарної установи.

Ще раз просимо всіх громадян в обов'язковому порядку проводити про-філактичні щеплення проти сказу. Така можливість на сьогодні в нас є, ми забезпечені вітчизняною (та імпортною) вакциною, цю роботу ми проводимо безкоштовно. Така процедура проводиться раз на рік і забезпечує безпеку чотириногим друзям.

Фахівці ветеринарної медицини нагадують також, що для вивезення тварин в країни Євросоюзу потрібен ряд певних документів. Щоб вивезти тварину до країн європейської спільноти, власник повинен знати, що його тварина має бути ідентифікована (мікрочіпи), мати паспорт, в який мають бути занесені щеплення і обробки цієї тварини. Також необхідно додатково дослідити тварину, яку планується вивезти, на наявність титру антитіл до захворювання на сказ. Лікар ветеринарної медицини робить відмітку у ветеринарному паспорті після перевірки ідентифікації тварини. Вакцинація повинна бути проведена тварині у віці від 3 місяців і не більше ніж за 1 місяць до виїзду.

Шановні громадяни! Бережіть своє здоров'я, не легковажте своїм життям! Будьте обережними у поводженні з тваринами! Усі покусані люди, які не отримали курсу антирабіч-них щеплень та захворіли на сказ, помирають. Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

О. Козак.
В.о. начальника Держпродспоживслужби
в м. Торецьку.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: ешенство домашних животных, нападение животных, бешенство
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама