Урядовий законопроект «Про ринок земель»

20.12.2011
1171
0

17 листопада Верховна Рада на планерному засіданні розглянула три законопроекти про ринок земель. У процесі рейтингового голосування найбільшу кількість голосів набрав урядовий законопроект (№9001-1). Народні депутати підтримали рішення про його направлення на повторне читання.

Під час дискусії депутати від опозиції переважно говорили про те, що непродумане законодавство про ринок землі призведе до її скупки крупним капіталом і виникнення латифундій.

Представники ж більшості твердили, що саме відсутність ринку землі та продовження мораторію сприяють створенню латифундій та розвитку тіньового ринку.

У проекті закону пропонується встановити повноваження органів приватизації та органів виконавчої влади щодо розпорядження землями державної власності, а саме:

- державні органи приватизації  здійснюють продаж земельних ділянок державної власності (права на їх оренду) разом з розташованими на них об’­єктами, які підлягають приватизації, відповідно до законодавства про приватизацію;

- місцеві державні ад­міністрації, Рада міністрів Автономної Републіки Крим, центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів та його територіальними органами або органами місцевого самоврядування в межах їх повноважень здійснюють продаж громадянам та юридичним особам земельних ділянок державної власності (крім земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти, що підлягають приватизації, і земель сільськогосподарського призначення);

- органи місцевого самоврядування здійснюють продаж земельних ділянок комунальної власності та прав на них для всіх потреб на земельних торгах.

Рішення про погодження продажу земельних ділянок іноземним державам та іноземним юридичним особам приймає Кабінет Міністрів України у місячний термін з урахуванням: створення сприятливих зовнішньоекономічних умов для соціально-економічного розвитку України; запобігання втручання у внутрішні справи України і посягань на її державний суверенітет і територіальну цілісність.

Території, на яких обмежується або забороняється продаж земельних ділянок іноземним державам та іноземним юридичним особам, встановлює Кабінет Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів, Міністерства закордонних справ України, Міністерства оборони України або служби безпеки України.

Для доопрацювання законопроекту народні депутати створили робочу групу.

Навколо мораторію на купівлю-продаж землі дискусії тривають уже упродовж багатьох років, збурюючи пристрасті його прихильників і супротивників.

У чому ж суть земельної реформи? Багато хто зводить її лише до процедури узаконення можливості продавати чи купувати землі сільгосппризначення. Але суть реформи полягає у відродженні села, агропромислового комплексу, а відтак – і загалом економіки країни. Суть реформи – це передовсім реалізація конституційного права громадян вільно розпоряджатися своїм майном. Суть реформи – перетворити землю в економічний капітал, основу економічного розвитку АПК і в цілому господарства країни; наповнення місцевих бюджетів сільських рад для повнокровного соціально-еконо­мічного розвитку наших сіл; знайти ефективного землекористувача.

Реформування земельних відносин є одним з ключових складників економічних реформ, ініційованих чинною владою. Нині можемо говорити про земельну реформу в контексті її завершення. Фінішною прямою цього вельми тривалого процесу стане відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення.

О. Вукотич.

Заступник міського голови з питань діяльності 

виконавчих органів міської ради.

Ю. Гармаш.

Спеціаліст І категорії-землевпорядник відділу 

раціонального використання земельних ресурсів.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: законопроект, рынок земли
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама