Увага - трихінельоз!

17.09.2016
1220
0

Соціально-економічні труднощі в державі, наявність стихійних ринків, торгівля м'ясопродуктами, які не пройшли ветеринарну експертизу, наявність сформованих природних і синантропних вогнищ трихінельозу дають підстави вважати прогноз із трихінельозу й надалі несприятливим.

Чинником передачі інвазії є м'ясо диких та домашніх тварин, отримане при полюванні, вільному випасанні свійських тварин та порушеннями правил утримання, забою тварин і реалізації м'ясопродуктів. Сьогодні трихінельоз серед населення виявляється майже на всій території України, куди завозяться м'ясопродукти з його осередків та порушуються ветеринарно-санітарні правила.

Трихінельоз - це гостре або хронічне захворювання тварин і людей, яке характеризується значними функціональними змінами в органах і системах організму. У людини даний гельмінтоз характеризується гострим перебігом: лихоманкою, м'язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі, високою еозинофілією; при тяжкому перебігу - ураженням міокарда, легень, центральної нервової системи. Хвороба викликає ускладнення, які часто призводять до летальних наслідків.

Збудником трихінельозу є круглий гельмінт Trichinella spiralis, роз-міром 1,5-2 мм. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишечнику людей і тварин, а личинкова стадія - у поперечно-посмугованих м'язах. У природному вогнищі людина найчастіше заражається трихінельозом при вживанні в їжу тер-мічно недостатньо обробленого м'яса тварин, зокрема свинини.
Трихінельоз розповсюджений в природі у всьому світі серед хижаків і всеїдних ссавців, а також гризунів. В оточенні людини виникають синантропні вогнища інвазії. За характером епідемічних спалахів трихінельоз нагадує інфекційні хвороби (тиф, туляремію, дизентерію), а за злоякісним перебігом не має собі по-дібних. Основним джерелом інвазії для людини в синантропному вогнищі є свині. У природі джерелом зараження є дикі кабани, борсуки, єнотоподібні собаки, бурі та білі ведмеді, морські ссавці.

Хвороба завдає великих збитків господарствам багатьох країн (організація трихінелоскопії свинини; утилізація свинячих туш, уражених збудниками трихінельозу; захворювання людей, зниження їх працездатності тощо).

Боротьба з трихінельозом проводиться комплексно (медичними, ветеринарними і мисливськими організаціями).

У м'язах тварин інвазійність личинок зберігається роками, а в трупному матеріалі вони гинуть під впливом лише дуже високої температури або низької (400-500°С). Личинки трихінел гинуть при дії температури не менше 800°С всередині шматка м'яса. Соління і копчення м'яса на інкапсульовані личинки майже не діють. При вакуумному сушінні при 550-580°С личинки гинуть протягом 4 годин.

Санітарно-освітня робота спрямована на поширення серед населення відомостей про трихінельоз. Особиста про-філактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м'ясо свиней і диких тварин. Не можна купувати м'ясо цих тварин або м'ясопродукти на стихійних ринках при відсутності довідки ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м'ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 2,5 години) при товщині шматка м'яса не більше 8 см.

О. Козак.
І. о. начальника Держпродспоживслужби в м. Торецьку.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: консультации, консультации врача, трихинеллез
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама