Виставкова експозиція допоможе поглибити знання

06.04.2017
973
0

Виставкова експозиція допоможе поглибити знання

17 березня  у ЦДЮТ зібралися методисти міського методичного кабінету, учителі історії та заступники директора з виховної роботи навчальних закладів Торецької міської ради з нагоди відкриття у місті Торецьку музейної експозиції Київського  "Меморіалу"  ім. В.Стуса "Народна війна", метою якої є збереження  історичної пам'яті про відродження українства після Лютневої революції  Російської імперії 1917 року та його боротьбу за створення Української самостійної  соборної держави.

Перед педагогами виступила Євдокимова Оксана Валеріївна, в.о. директора КЗ "Донецька обласна Мала академія наук учнівської молоді", яка розповіла про історію створення виставки "Народна війна. 1917 - 1921 рр.", про те, як члени громадської організації Київського "Меморіалу" ім. В. Стуса розпочали пошук та систематизацію архівних документів ще у 2001 р. Упродовж 2008 - 2009 рр. ними було знайдено й оцифровано близько 70 тис. сторінок архівних документів періоду 1917 - 1945 років, що зберігалися в Центральних державних та галузевих архівах Служби безпеки України 18 областей України.

Рибалка Людмила Дмитрівна, методист відділу суспільних дисциплін Донецького інституту післядипломної освіти,  акцентувала увагу учасників на матеріалах стендів "Відродження українства" та "Доба Центральної Ради" де розміщені матеріали про обставини, за якими 4 (за новим стилем - 17) березня 1917 р. на спільних зборах українських організацій у Києві було створено представницький орган нової демократичної української влади - Українську Центральну Раду (УЦР), яка одразу ж надіслала телеграму до голови російського Тимчасового уряду. У повідомленні висловлювалася надія на швидке задоволення законних прав українського народу. На банерах виставкової експозиції "Народна війна" розміщено фотографії багатолюдних демонстрацій на підтримку Центральної Ради в Києві, Харкові, Чернівцях та ін. населених пунктах, зроблені в березні 1917 р. Вони свідчать про визначну роль утворення Центральної Ради в самоусвідомленні українцями власних сил.
Кондратенко Олександр Володимирович, кандидат історичних наук, доцент,  завідувач кафедри історії, суспільно-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання  Донецького інституту післядипломної освіти,  ознайомив учасників зі змістом стендів "Злочини чекістів в Україні", "Нищення духовності". Лектор протиставив діячів Української Центральної Ради, які були носіями демократичних цінностей, нікому не нав'язували їх силоміць, і більшовиків, чиї обіцянки "світлого майбутнього" в реальності перетворилися на репресії й терор проти власного народу, розповів про криваву "роботу", яку розпочала Всеукраїнська Надзвичайна Комісія в Україні з 5 січня 1919 р. після окупації російськими більшовиками Харкова. Банери виставки містять фотоматеріали  -  жахливі свідоцтва розстрілів ВУНК заручників, варварського руйнування храмів.

Гості презентували дуже цікавий і корисний матеріал, який, сьогодні надзвичайно важливий, тому що відбувається переосмислення подій історії, їх значущість для нашої держави. Матеріали виставки - архівні фотографії, письмові документи - набули особливої актуальності у зв'язку з відзначенням 100-річчя від початку Української революції 1917 - 1921 рр., створення Української Центральної Ради.

Проте учителі історії не можуть "змальовувати" події, що відбулися 100 років тому, лише чорною фарбою горя та відчаю. Вони мають надати учням приклади громадянської мужності та оптимізму. Упродовж двох тижнів учителі історії та заступники директора  з виховної роботи шкіл міста будуть організовувати та проводити для своїх учнів екскурсії за матеріалами виставкової експозиції. Сподіваємося, що з її допомогою діти та учнівська молодь регіону поглиблять свої знання з історії українського народу.

Н. Скрипниченко.
Завідувач ММК.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: история, метадический кабинет, возрождение украинства
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама