З ювілеєм, рідна школо!

14.11.2017
1267
0

З ювілеєм, рідна школо!

Є в нашому житті прекрасна традиція - святкувати ювілеї. Вони бувають різні: великі й маленькі, радісні й сумні. Але це завжди підсумок прожитої частини життя. Довгу історію в 100 років має НВК "Школа-гімназія". Ця історія наповнена хвилюючими подіями, які  згадуємо з гордістю й любов'ю, з трепетом і натхненням.

З чого ж усе починалось? Далекий 1917 рік…  Шкільний дзвоник весело сповістив про відкриття у місті першої  школи, про початок першого навчального року, про народження нового шкільного життя.   Спочатку це  просто початкова  школа, а в листопаді 1917 року утворилася перша в місті семирічка:  43 першокласники  сіли за парти. Не було підручників, не вистачало зошитів, але дуже хотілося вчитися.

До 1934 року у школі було13  класних  кімнат,  де навчалося  понад  600 учнів і працювало  20 вчителів, а потім вона стала "фабрично-заводською десятирічкою".   В  1936 році відбувся  перший випуск десятикласників, і учні школи отримали нову будівлю. В 1937 році в місті відзначали 100-річчя від дня смерті поета О. С. Пушкіна, й було ухвалено присвоїти  школі його ім'я.

У роки Другої світової війни в школі розміщувався військовий госпіталь. Учні ж навчалися в барачній будівлі в районі "біса". Багато випускників і учнів школи пішли добровольцями на фронт.

Виконуючи свій військовий обов'язок, здійснивши  подвиги, смертю хоробрих загинули випускники школи : О. Шашицький, Ю. Чижевський, О. Макаров, А. Кантур і багато інших. Двом із них -  М. Тоболенку і М. Скачкову   посмертно було присвоєно звання  Героя Радянського Союзу, а ім'я лейтенанта П. Кубова присвоєно одній із прикордонних застав Литви.

Після звільнення міста від німецьких загарбників, незважаючи на тяжке становище військової пори, школа відразу почала працювати.  Знову звичайне шкільне життя з нескінченною чергою невідкладних справ.
У 50-60 роках школу очолював заслужений учитель УРСР Л. А. Войтов. А далі, як в калейдоскопі: 70-ті, 80-ті, 90-ті …Пішли на заслужений відпочинок досвідчені педагоги, іх місця зайняли молоді вчителі.

У  2004 році  школа стає гімназією. Перші 27 учнів (класний керівник Мартюхіна М. В.) у 2012 році  стали випускниками-гімназистами. 

На протязі 100 років  школа відправила в  життєвий шлях 10 поколінь учнів, в її стінах працювало 4 покоління вчителів,  і в різні періоди її керманичами були 20 директорів.
Щороку  розлітались, як метелики, змужнілі й дорослі діти школи  у широкий світ, де їх чекало нове життя, сповнене несподіванок, нових відкриттів та звершень. Скільком із них школа допомогла в обранні майбутньої професії! Це вчителі, юристи, бухгалтери, архітектори, будівельники, водії, механізатори, продавці, перукарі, шахтарі…

Школа може пишатися, що багато її випускників стали добрими спеціалістами, поважними людьми.

На святі  було багато гостей:  це й колишні випускники закладу, й сьогоднішні учні школи та їх батьки, й ветерани педагогічної праці, які нині перебувають на заслуженому відпочинку, друзі й партнери учбового закладу.

Школа  має не тільки багате минуле,   творче  сучасне,  а   й широкі перспективи розвитку. Впевненість у завтрашньому дні ґрунтується на  високому професіоналізмі вчительського колективу. Наші педагоги, віддані своїй професії, вміло комбінують відомі системи навчання, перетворюючи їх у нові, докладають багато сил для підвищення методичної майстерності, освоюючи інноваційні технології через мережу навчальних семінарів, методичних практикумів, беручи участь у численних конкурсах і фестивалях, олімпіадах. І кожен із них має дар не просто зацікавити предметом, але і добитися високих результатів у всіх справах.
І все це відбувається завдяки творчому колективу НВК "Школа-гімназія",  який очолює директор Ольга Дмитрівна Гарюк.

Школа - це світлі класи, списана крейдою дошка, загублений десь щоденник, перша закоханість, вимогливі вчителі…  Золотою симфонією завжди  звучить мелодія шкільного дзвоника як відгомін далекого дитинства, у яке неможливо повернутися.

Рідна школо! Щастя тобі та гарних талановитих учнів. Нехай кожного ранку, мов крихітні гомінливі струмочки, зливаючись у єдиний потік, прямують сюди діти. Добра і щастя, творчих здобутків, світлого майбутнього та довголіття тобі, наша шкільна домівко! З ювілеєм!

Н. Шевченко.
Голова батьківської ради НВК "Школа-гімназія".

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: юбилей, ОШ №1, школа-гимназия
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама