Зарплата в «конвертах» – тимчасове благо

20.06.2017
1012
0

Зарплата в «конвертах» – тимчасове благо

Наймаючись на роботу, громадянам слід пам'ятати, що заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» – це тимчасове благо, яке має негативні наслідки для самого працівника. Це, перш за все, ризик залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому. Змусити роботодавців чесно платити найманим працівникам зароблені гривні зможуть лише самі працівники. Цей метод на сьогодні є найдієвішим у боротьбі із зарплатами «в конвертах» та «тіньовим» використанням робочої сили.

Користуючись нагодою, управління Пенсійного фонду України в м.Дзержинську ще раз нагадує про відповідальність за порушення законодавства про працю. Так, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час при виконанні роботи повний робочий час та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування й податків, несуть відповідальність у вигляді штрафу - у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. На теперішній час ця сума становить 96 тисяч гривень. 

Порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі карається у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Врегулювання проблем у сфері трудових відносин залежить як від роботодавців, які наймають працівників без офіційного оформлення, щоб позбутися зайвого клопоту, так і від самих найманих працівників, які влаштовуються, порушуючи норми трудового законодавства, та свідомо самі себе позбавляють соціального захисту в майбутньому. Тому це питання повинно вирішуватись двосторонньо, та залежить від самоусвідомлення кожного окремого громадянина. Крім того, внаслідок виплати зарплати «в конвертах» великі суми коштів йдуть в тінь, і як результат державна казна недоотримує фінансування та створює низку інших проблем, які перешкоджають виконанню основних соціальних функцій держави.

По питаннях, пов’язаних з належним оформленням трудових відносин, нарахуванням заробітної плати можно звертатися до управління Пенсійного фонду України в місті Дзержинську, за адресою вул.Дружби 22 (каб.11, каб.17) та за телефоном 4-00-68.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: трудові відносини, Пенсійний фонд, заробітна плата
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама