ДПІ у м. Дзержинську інформує

08.04.2011
1093
0

Штрафи за порушення термінів

У зв’язку з надходженням запитів від платників податків щодо подання податкової декларації  з податку на доходи фізичних осіб відповідно до п.п. „д” п. 176.2 ст. 176  Податкового  кодексу  України (далі – Кодекс) державна податкова  інспекція у місті Дзержинську повідомляє таке:   ДПС України  з  метою  реалізації цієї норми  Кодексу  розроблено Податкову декларацію з податку на доходи фізичних осіб (далі – Декларація), форму якої затверджено наказом ДПА України від 31.01.11 №58,  зареєстрованим  у  Міністерстві   юстиції України  09.02.11  за  № 165/11903 (набрав чинності з 18.02.11). 

Відповідно до п. 5 підрозділу 10 Перехідних положень Кодексу штрафні санкції, які можуть бути застосовані  до  платників податків у зв’язку  із порушенням термінів подання  зазначеної декларації та сплати податкових зобов’язань, починають застосовуватися до таких платників податків за наслідками податкового періоду, наступного за податковим періодом, протягом якого такі акти введені в дію. Отже, за минулі звітні періоди  штрафні санкції  не застосовуються.

Про подання податкової декларації  
з податку на доходи фізичних осіб

Державна податкова служба України, керуючись ст.ст.2 та 8 Закону України від 4 грудня 1990 року № 509 „Про державну податкову службу в Україні” та враховуючи тези виступу Президента України В.Ф. Януковича, 21 березня 2011 року на засіданні Керуючої ради Комітету з економічних реформ, лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 18.03.11 № 04-39/38, з метою забезпечення сприятливих умов для платників податків при поданні податковими агентами податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб (далі - Декларація), повідомляє таке:

відповідно до п.п. „д” п.176.2 ст.176 Податкового кодексу України  (далі – Кодекс) особи, які мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати до органу державної податкової служби за місцем реєстрації податкову декларацію за базовий податковий період, що дорівнює календарному місяцю, про загальні суми доходів, нараховані (виплачені, надані) на користь платників податку, і загальні суми податку на доходи фізичних осіб, утримані з цих доходів, а також обсяги перерахованого податку до бюджету.

Згідно з п.18.1 ст.18 Кодексу податковим агентом є особа, на яку Кодексом покладається обов’язок з обчислення, утримання з доходів, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, та перерахування податків до відповідного бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків.

З метою уникнення можливої соціальної напруги, додаткового навантаження на платників податків, а також витрат часу, пов’язаних із заповненням та поданням звітності у подальшому, податкові агенти, які не мають найманих працівників та не проводять нарахування (надання, виплати) доходів фізичним особам у звітному місяці, можуть не подавати до податкового органу таку декларацію за відповідний звітний період.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: налоговая декларация, налоги, Налоговый кодекс
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама