Федерація профспілок України не домовилась з Кабінетом міністрів України

22.10.2009
1444
0
21 жовтня відбулося засідання Кабміну, на якому першим питанням розглядалися вимоги Всеукраїнської акції протесту профспілок до Кабінету міністрів та в рамках цього питання - проблема погашення заборгованості із заробітної плати. Про це повідомляє медіа-центр Федерації профспілок України.

Голова ФПУ Василь Хара виступив перед міністрами і наголосив, що головною причиною проведення протестної акції стало значне погіршення соціально-економічного становища працівників практично усіх галузей виробництва та бюджетної сфери – більше 7 млн. українців стали працюючими бідняками, а разом з пенсіонерами більше 15 млн. громадян України опинились нижче офіційної межі бідності, яка за даними КМУ складає 778 грн.

І це при тому, що у 2000 році Україна взяла на себе міжнародне зобов’язання вдвічі скоротити рівень бідності. Насправді ж, підкреслив Голова ФПУ, навіть при серйозному зростанні економіки протягом останніх років, масштаб і глибина бідності українців залишились практично на одному рівні, а з початком кризи, показники бідності населення почали зростати катастрофічними темпами.

Василь Хара відзначив, що боротьба ФПУ з антисоціальною політикою діючої влади носить системний характер і вимоги щодо підвищення соціальних стандартів Федерація профспілок висувала ще у грудні 2008 року, коли формувався Державний бюджет України 2009 року, потім ці ж вимоги були визнані справедливими рішенням Трудового арбітражу, під час колективного трудового спору з Кабміном, і ці ж вимоги профспілки висунули тепер, на Всеукраїнській акції протесту 17 жовтня.

Більше того, ФПУ неодноразово намагалась вирішити найболючіші суспільні проблеми шляхом конструктивного діалогу з Кабміном, пропонуючи антикризову програму, яка б допомогла мінімізувати кризові явища у соціальній сфері, зокрема, та в економіці в цілому. Але на превеликий жаль, Уряд ігнорує позицію профспілок, як соціального партнера, що примусило ФПУ розпочати протестні дії.

На засіданні Кабміну також виступила Прем’єр–міністр України Юлія Тимошенко, яка стандартно висловила позицію Кабміну щодо вимог профспілок: «Зрозуміло, що таких грошей в Державному бюджеті України не те, що немає, а навіть близько немає. Це значить, що начебто благими намірами вимощена дорога в пекло для кожної людини в країні. Це все одно, що людині, яка хворіє на цукровий діабет, від щирого серця дати 1 кг цукру з’їсти одночасно. Хочу сказати, що захищаючи країну, захищаючи хиткий баланс і хитку стабільність, яку зараз вдалось досягнути в боротьбі з кризою, Уряд буде пропонувати Президенту терміново, не чекаючи 15 днів, накласти вето на закон "Про збільшення соціальних стандартів". Прем’єр також запропонувала створити робочі групи, до складу яких увійшли б усі члени соціального діалогу для відпрацювання вимог профспілок і досягнення певного компромісу.

Отже можна констатувати той факт, що Уряд на чолі з Ю. Тимошенко продовжують політику ігнорування Конституції України та ігнорують право громадян на соціальні гарантії з боку держави.

За результатами засідання Кабміну, виступаючи перед журналістами, Василь Хара висловив категоричне незадоволення результатами засідання і наголосив, що ФПУ буде продовжувати захист людей праці усіма можливими засобами у рамках чинного законодавства. Василь Хара зайняв жорстку і принципову позицію: «Якщо виконавча влада не знає як виконати вимоги Конституції України, більше того, навіть не шукає шлях до поступового вирішення проблеми бідності населення, супроводжуючи свою бездіяльність аргументами на кшталт «грошей у державному бюджеті немає і підвищення мінімальних соціальних стандартів лише призведе до зростання інфляції та збільшення безробітних бюджетників…», то потрібно у конституційний спосіб змінювати таку владу.
О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама