Формуємо у неповнолітніх законослухняну модель поведінки

21.11.2013
968
0

Формуємо у неповнолітніх законослухняну модель поведінки

Українська кримінально-виконавча система знаходиться на стадії реформування і введення нових підходів в роботі з засудженими.  Особливу увагу під час своєї діяльності кримінально-виконавча  інспекція  приділяє неповнолітнім засудженим. В силу різних обставин значна кількість молодих людей стає на шлях злочинності, що є вкрай тривожним сигналом для суспільства і влади.  Розуміючи соціальну небезпеку цього явища, законодавець на всіх рівнях намагається попередити дитячу злочинність, а у випадку скоєння неповнолітніми злочинів – активізувати всі можливі методи для того, щоб перевиховати і не допустити скоєння нових злочинів данною категорією осіб. У зв‘язку з чим співробітниками  Дзержинського МП Микитівського МВ КВІ  та СКМСД Дзержинського МВ була проведена бесіда з учнями школи-ліцею на тему: «Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх».

Інспектори відділу КВІ Дзержинська розказали дітям, що, зважаючи на соціальну і злочинну небезпеку, законодавець встановив, що вік, з якого починається кримінальна відповідальність неповнолітніх злочинців – від 14 до 18 років (вік юридичного повноліття), а вік адміністративної відповідальності - з 16 років.  Згідно ст.9 Кодексу України про адміністративні правопрушення, адміністративним правопорушенням (проступком)  визнається протиправна, винна (умисна чи необережна) дія або бездіяльність, яке посягає на суспільний порядок, власність, права та свободи громадян, на встановлений порядок управ­ління і за яке законом передбачена адміністративна відповідальність. Адміністративна відповідальність за правопорушення, передбачена цим кодексом, настає в разі якщо протиправне діяння не тягне згідно закону кримінальну відповідальність.

За вчинення адміністративних правопорушень до неповнолітніх у віці від 16 до 18 років можуть бути застосовані наступні заходи впливу: обов’язок публічно чи в іншій формі попросити пробачення у потерпілої сторони; попередження; догана чи сувора догана; передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному колективу з їх згоди, а також окремим громадянам за їх проханням.

Крім того, комісії у справах дітей можуть застосувати доволі широкий перелік заходів впливу, в тому числі направити в учбово-виховні заклади.

Працівники інспекції, які виконують рішення у відношенні неповнолітніх засуджених, повинні встановити причини протиправної поведінки дитини, чинники, що сприяють її формуванню і заважають їх виправленню.

В процесі індивідуально-профілактичної роботи з неповнолітніми, засудженими до покарань, не пов’язаними з позбавленням волі, необхідно систематично відстежувати  вплив найближчого соціального оточення на їх поведінку. Заради цього відділ КВІ м. Дзержинська веде спільну роботу з центром соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, а також відділом кримінальної міліції у справах дітей, намагаючись усунути чинники негативного середовища, що ускладнюють соціальну адаптацію дитини, та можуть спровокувати вчинення повторного злочину. Інспекторським складом відділу КВІ та співробітниками ЦСССДМ неповнолітнім та особам молодіжного віку надається допомога у набутті позитивних навичок подолання проблем, які виникають в їх житті в рамках правової та соціальної поведінки.

Кожен може опинитися під впливом негативних чинників, і наш обов’язок - сформувати у неповнолітнього законослухняну модель поведінки під час подолання життєвих проблем. 

Є. Овсяннікова.

Ст. л-т вн. сл.  ст. інспектор Дзержинського  МП Микитівського МВ КВІ.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама