ГНИ информирует:

22.05.2013
1121
0

Громадяни – члени садівничого товариства сплачують земельний податок

         Громадяни України із земель державної і комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва. 

У випадку, якщо земельні ділянки приватизовані громадянами – членами садівничого товариства і кожен громадянин отримав документ, що засвідчує його право на земельну ділянку, такі громадяни є платниками земельного податку. 

При цьому, від сплати земельного податку звільняються:
-    інваліди 1 та 2 групи:
-    фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років:
-    пенсіонери (за віком);
-    ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
-    фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Слід зазначити, що звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм. 

Нарахування сум земельного податку фізичним особам проводиться органами державної податкової служби, які до 1 липня поточного року видають платникові податкове повідомлення-рішення. Податок необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення такого повідомлення-рішення.
            Плата за землю регламентована розділом XIII Податкового кодексу України.

 

Застосування цифрового підпису при складанні податкових накладних

            Відповідно до п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг  платник податку  - продавець зобов’язаний надати покупцю податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних. 
            Покупцю на його вимогу надається підписана та скріплена печаткою (за наявності) податкова накладна, в один із таких способів за його вибором: у паперовому вигляді чи в електронній формі. 

            Після складення податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронній формі на них накладається електронний цифровий підпис посадових осіб платника податку у такому порядку:

    першим – електронний цифровий підпис головного бухгалтера або електронний цифровий підпис керівника:

    другим - електронний цифровий підпис, що є аналогом відбитка печатки продавця.

            Слід зазначити, що при складанні податкової накладної в електронній формі складання її у паперовому вигляді не є обов’язковим.

            Звертаємо увагу, що виявлення розбіжностей даних податкової накладної та Єдиного реєстру податкових накладних згідно із п.201.10 ст.201 Податкового кодексу є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.

 

Змінили прізвище, адресу, паспорт? Крокуйте до податкової!

 Податковим кодексом України передбачено що податкові органи формують та ведуть Державний реєстр фізичних осіб. До реєстру вносяться дані як про громадян України так і про іноземних громадян, що постійно проживають в Україні. 
            Мета створення реєстру – забезпечення єдиного державного обліку громадян-платників податків та формування облікової картки платника податків.  
            Для отримання картки платника необхідно заповнити заяву на підставі даних паспорта. Якщо виникає необхідність отримання номеру облікової картки неповнолітнім, то заповнити заяву може один із батьків (усиновитель або опікун) при наявності свідоцтва про народження дитини та власного паспорта, що посвідчує його особу.
            При втраті або зіпсуванні раніше отриманої картки, відновлять її протягом 5 днів при пред’явленні паспорта. Якщо ж виявлено розбіжності у даних прізвища  або інших даних, виправлення неточностей проводять без зміни реєстраційного номера облікової картки, при цьому надається Заява про необхідність коригування реєстраційних даних.
            Номер облікової картки зберігаються за громадянами протягом усього життя та, як вийняток, може бути змінено лише при встановлені порушень при формуванні такого номеру.
            В той же час, кодексом передбачено можливість відмови від отримання номеру облікової картки через релігійні переконання. При цьому облік платників податків здійснюється за номером та серією паспорта громадянина. Прийняти таке рішення може лише повнолітня особа, оскільки здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта можна після отримання паспорта громадянина України при досягненні нею 16-річного віку.    

Громадяни несуть відповідальність за достовірність інформації що вноситься до Державного реєстру. Відповідно виникає обов’язок подавати органам державної податкової служби відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення (зміна прiзвища, імені, по батькові, дати народження, місця проживання тощо). У разі зміни таких даних повідомити податкову за місцем проживання необхідно на протязі 30 днів.    

Шановні громадяни, будьте пильні та уважні! У разі виникнення питань звертайтесь до податкової інспекції за місцем проживання.

 

Як отримати Довідку що посвідчує право не сплачувати податокз доходів від продажу власної сільгосппродукції?

            Довідка про право громадянина не сплачувати податок при отриманні доходу від продажу власної сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки) видається безоплатно сільською, селищною, міською радою за місцем проживання або місцем розташування земельної ділянки. 

            За заявою власника такої продукції, довідку нададуть протягом 10-днів з дня звернення. При цьому сільськогосподарська продукція має бути вирощена (вироблена) громадянином на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, встановлених Земельним кодексом України  для: 

-    ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено у результаті отриманої в натурі (на місцевості) земельної частки (паю); 

-    будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянок); 

-     ведення садівництва; 

-    індивідуального дачного будівництва. 

У довідці зазначаються паспортні дані власника сільськогосподарської продукції (прізвище, ім’я та по батькові, серія і номер паспорта, ким і коли виданий), місце проживання,  реєстраційний номер облікової картки такої особи, вид  та розмір земельної ділянки на якій вирощено сільгосппродукцію та термін її дії.

Підписується довідка головою або секретарем виконкому сільської (селищної, міської) ради.

У разі зміни інформації, зазначеної у довідці, власник сільськогосподарської продукції письмово інформує сільську, селищну, міську раду, яка у 10-денний строк видає йому нову довідку з урахуванням відповідних змін. При цьому попередня довідка анулюється.

Довідка видається строком на п’ять років.

Довідка подається власником сільськогосподарської продукції податковому агенту.

 

Ваша соціальна захищеність залежить від вас

Нині, саме у сфері виплати заробітної плати відбувається найбільше ухилень від оподаткування та порушень законодавства. Серед них — заборгованість, зарплата «в конверті», або її виплата у розмірі, що не відповідає мінімальному розміру.
            Виплата мінімальної заробітної плати — обов’язкова вимога на території усієї України для підприємств всіх форм власності і господарювання (ст. З Закону України «Про оплату праці»). Не нарахування заробітної плати, у розмірі мінімальної, — порушення соціальних гарантій громадян України.

Кожен громадянин нашої країни має право отримувати за свою роботу гідну заробітну плату, а з часом і пенсію.

 У європейських країнах, рівня яких ми прагнемо досягти, давно зрозуміли: «Добросовісний працівник — соціально захищений працівник». Пам’ятайте, що ваша соціальна захищеність залежить саме від вас.

 

 

З 1 квітня 2013 року діють нові форми та порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ

Наказом Міністерства фінансів України від 17.12.12 № 1342 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 25 листопада 2011 року № 1492» затверджено нові форми та порядок заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.
            Передбачено скорочення кількості податкової звітності шляхом переходу від чотирьох існуючих на сьогодні форм податкових декларацій з ПДВ до однієї.
В податковій декларації з податку на додану вартість проставляється відмітка «загальна». 
            Переробні та сільськогосподарські підприємства які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, крім декларації з відміткою «загальна» для розрахунків з державним бюджетом подають ще й декларацію з ПДВ з відміткою про спеціальний режим оподаткування для відображення відповідного виду діяльності платника.
            Нова форма декларації з податку на додану вартість подається починаючи з 1 квітня 2013 року.


 

З 15 квітня громадяни почнуть отримувати повідомлення про сплату податку на нерухомість

            Громадяни – власники житлової нерухомості, яка підлягає оподаткуванню почнуть отримувати повідомлення про суму нарахованого податку та платіжні реквізити.

   Нагадуємо, що податок на нерухоме майно сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення. Сплатити податок можна скориставшись послугами банківських установ або поштових відділень, мешканці сільської місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських рад.

            Якщо платник не згоден із нарахованими у повідомленні-рішенні сумами податку на нерухомість, він повинен звернутися до податкової для звірки даних, але не пізніше, ніж за два місяці після отримання такого повідомлення.

            Податок на нерухомість сплачується один раз на рік.

 

 

Про обчислення та сплату екологічного податку у 2013 році

            Законом України від 20.11.2012р. № 5503-VІ внесено зміно до статей Податкового кодексу України, що визначають ставки екологічного податку, а саме збільшують їх в середньому на 7,9%.

            Норми Закону № 5503 застосовуються з моменту набрання ним чинності, тобто з дня його офіційного опублікування (04.01.2013 р.).

            Тобто, платники екологічного податку за І квартал 2013 р. подають до органів податкової служби два додатки: 

            Перший - за період з 1 січня по 3 січня ц. р. включно за ставками екологічного податку, які діяли станом на 1 січня 2013року;

            Другий - за період з 4 січня по 31 березня ц. р. згідно збільшених ставок відповідно до Закону № 5503. 

            Зверніть увагу, з 1 січня 2013 р. до 31 грудня 2013 р. включно, ставки податку становлять 75% від ставок, передбачених статтями 243 - 246 Кодексу (у 2012 році становили 50 відсотків).
            Порядок подання декларації та сплати екологічного податку не змінився. Декларація надається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, та сплачується протягом наступних 10 календарних днів.
            До декларації додаються сім додатків, які є її невід'ємною частиною. У разі відсутності у платника відповідних об’єктів оподаткування відповідні додатки не додаються, а рядки Податкової декларації прокреслюються.

Якщо платник податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів протягом звітного року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний орган податкової служби за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву довільної форми про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі він має подавати декларації відповідно до вимог Кодексу.

 

Не має часу відвідати податкову – звітуй дистанційно

            Для зручності обслуговування громадян Міністерством доходів і зборів України в цьому році впроваджено сервіс «Заповнення декларації про майновий стан і доходи», який дає змогу заповнювати декларацію в електронному вигляді. 

            Для користування цією послугою платникові необхідно мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення, які надаються безкоштовно. 

            На офіційному веб-порталі (www.sts.gov.ua) розміщено спеціальний банер «Декларування громадянами майнового стану і доходів», в якому детально пояснюється порядок заповнення податкової декларації та додатків до неї. 

Створення декларації складатиметься з трьох простих кроків. Перш за все платнику пропонуватиметься обрати відповідну категорію – «фізична особа-підприємець» або «громадянин», потім варіант збереження заповненої декларації у паперовому чи електронному вигляді. І вже після цього перейти безпосередньо до заповнення документу. Користувач отримуватиме підказки щодо заповнення полів декларації. 
            Крім того, при заповненні відповідних рядків декларації здійснюватиметься логічний контроль заповнення розділів декларації та необхідних додатків до неї. 
            Після внесення усіх необхідних даних та скріплення їх цифровим підписом декларація за бажанням платника або надсилатиметься до податкової, або зберігатиметься для друку у паперовому вигляді. 

Така новація позбавить громадян необхідності відвідувати податкову для звітування.

 

Платники податку на прибуток зверніть увагу

З 1 січня 2013 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, в частині введення річного періоду звітування для платників податку на прибуток. 
            Відтепер платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 млн. грн.) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації. 
            Термін надання річної декларації з податку на прибуток - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. 
            Але деякі платники податку на прибуток повинні надати податкову декларацію з податку на прибуток не за підсумками 2013 року, а вже за І квартал цього року. 
            По-перше, у разі якщо платник податку, який сплачує авансовий внесок, за підсумками I кварталу звітного року не отримав прибутку або отримав збиток, він має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за I квартал 2013 року. Такий платник податку авансових внесків у II - IV кварталах 2013 року не здійснює, а податкові зобов'язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік. 

Платник податку, який за підсумками минулого 2012 року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов'язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків у 2013 році, а за підсумками I кварталу отримує прибуток, має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали 2013 року та за рік для нарахування та сплати податкових зобов'язань. 

Крім того, ДПС України листом від 01.04.13р. № 4420/6/15-14-15-13 пояснила порядок зарахування переплати з податку на прибуток в рахунок сплати авансових внесків. Оскільки для сплати щомісячних авансових внесків виділено спеціальні коди бюджетної класифікації, зарахування надміру сплачених грошових зобов'язань платника з податку на прибуток у сплату щомісячних авансових внесків може бути здійснене на підставі поданої платником відповідної заяви про таке зарахування.

 

Надання звітності в електронному вигляді це просто, зручно та вигідно

  Платники податків, які звітують до органу ДПС в електронному вигляді, повинні подати декларацію не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає граничний термін подання звітності.

Нагадуємо, що органи ДПС приймають податкову звітність з 9.00 до 18.00 щоденно, крім вихідних, святкових і неробочих днів. При цьому, в останній день граничного строку подання податкової звітності в електронній формі звітність приймається до останньої години. Тобто, до 24.00 дня, у якому спливає такий граничний строк.
            У разі отримання звітності в електронному вигляді орган ДПС надсилає платнику дві квитанції. Перша квитанція є підтвердженням того, що податкові документи передано до органу ДПС. Ця квитанція надсилається на ту електронну адресу, з якої надійшла звітність від платника. Другий примірник першої квитанції в електронному вигляді зберігається в органі ДПС.

Якщо перша квитанція не надійшла на електронну адресу платника, то податковий документ вважається неодержаним.

Друга квитанція є підтвердженням прийняття документів платника до бази даних ДПС в електронному вигляді у текстовому форматі. У ній зазначаються:

- реквізити прийнятого документа в електронній формі;

- відповідність звітності затвердженому формату (стандарту) електронного документа;

- результати перевірки електронного цифрового підпису (ЕЦП);

- інформація про платника податків;

- дата та час приймання, реєстраційний номер;

- податковий період, за який подається звітність та дані про відправника квитанції.

На цю квитанцію накладається ЕЦП органу ДПС, здійснюється її шифрування та надсилання платнику засобами телекомунікаційного зв’язку. Другий примірник такої квитанції також зберігається в електронному вигляді в органі ДПС.

Звертаємо вашу увагу на те, що отримані платником електронні квитанції повинні зберігатися протягом 1095 днів з дня подання податкової звітності.

 

 

Міністерство доходів і зборів працює над підвищенням позицій України в рейтингах Світового банку

            Міністерством доходів і зборів затверджено план дій щодо підвищення показників України у рейтингах Світового банку. Відповідне розпорядження підписав Міністр доходів і зборів Олександр Клименко. 

            Так, покращити умови ведення бізнесу в Україні планується за рахунок спрощення процедур започаткування власної справи. Зокрема, для реєстрації в якості платника податків не треба буде звертатися до податкової – всі необхідні відомості територіальним інспекціям надаватимуть державні реєстратори.

Також плануються масштабні проекти запровадження нових ІТ – сервісів. Планом передбачається створення автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності», а також оприлюднення у відкритому доступі реєстру платників податків. Остання новація позбавить підприємців необхідності мати при собі свідоцтво про реєстрацію – вони зможуть за потреби замовити відповідний витяг через Інтернет. 
            Зменшити податкове навантаження на бізнес допоможе оптимізація адміністрування єдиного соціального внеску, а також врегулювання питання авансових внесків податку на прибуток. 

Заплановано заходи щодо спрощення звітності. Так, сплачувати ЄСВ платники будуть раз на місяць, а не двічі, а звітувати про сплату податку на прибуток переважна більшість буде раз на рік, а не щоквартально. 

Експерти Міндоходів впевнені, що втілення зазначених новацій сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості України

 

Налог на недвижимость: кто платит, если владельцем является несовершеннолетний?

            Согласно Семейного кодекса Украины, несовершеннолетним считается ребенок в возрасте от четырнадцати до восемнадцати лет.

            Налоговый кодекс определяет, что денежные обязательства несовершеннолетних выполняются их родителями (усыновителями), опекунами (попечителями) до достижения несовершеннолетними лицами гражданской дееспособности в полном объеме.
            А это значит, что если, согласно законодательства, плательщиком налога на недвижимость выступает несовершеннолетний, то обязательства по уплате налога должны выполнить родители, или опекуны. В случае невыполнения таковых они сами и их родители (усыновители) несут солидарную имущественную ответственность за погашение денежных обязательств и/или налогового долга.

При задержке оплаты налога до 30 календарных дней включительно, следующих за последним днем срока уплаты, налогоплательщикпривлекается к ответственности в виде штрафа в размере 10 %погашенной суммы налогового долга. При задержке более 30 календарных дней, следующих за последним днем срока уплаты суммы денежного обязательства, – в размере 20 % погашенной суммы налогового долга. 
  Пеня начисляется на сумму налогового долга (включая сумму штрафных санкций при их наличии и без учета суммы пени) из расчета120 % годовых учетной ставки НБУ, действующей на день возникновения такого налогового долга или на день его (его части) погашения, в зависимости от того, какая из величин таких ставок больше, за каждый календарный день просрочки его уплаты.

 

 


Плательщики единого налога второй группы отчитываются раз в год

Законом Украины от 20.11.12 г. № 5503-VI "О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины относительно пересмотра ставок некоторых налогов и сборов", который вступил в силу с 04.01.13 г., установлено, что плательщикам единого налога второй группы не нужно подавать налоговую декларацию за I квартал 2013 года. Поскольку, по результатам работы 2013 года плательщики единого налога второй группы должны будут заполнять и подавать декларацию не раз в квартал, а раз в год. 

А именно, декларация за 2013 год будет подаваться в 2014 году в течение 60 календарных дней, следующих за последним календарным днем отчетного (налогового) года.

 

Налогообложение материальной помощи

            Как облагается налогом на доходы физических лиц материальная помощь в размере 2000 грн., предоставленная предприятием своим работникам?

Налоговый кодекс определяет, что в общий месячный (годовой) налогооблагаемый доход налогоплательщика включаются доходы в виде заработной платы, начисленные (выплаченные) ему в соответствии с условиями трудового договора (контракта).
            Таким образом, если сумма материальной помощи имеет систематический характер и предоставляется всем или большинству работников (например, помощь на оздоровление), при этом ее выплата предусмотрена коллективным договором, отраслевым соглашением и т. п., принятыми согласно нормам трудового законодательства, то такая материальная помощь приравнивается к заработной плате, и вся сумма такой помощи включается в общий месячный налогооблагаемый доход налогоплательщика и облагается налогом по ставкам — 15 (17)%. То есть такая материальная помощь облагается налогом как и обычная заработная плата.
            Если же материальная помощь разовая, то она относится к нецелевой благотворительной помощи. Эта помощь предоставляется без установления условий и направлений ее расходования.

            Нецелевая благотворительная помощь не включается в налогооблагаемый доход в течение если в течение года совокупно ее размер, не превысит сумму, определенного пп. 169.4.1 Налогового кодекса, (в 2013 г. — 1610 грн.). Сумма превышения включается в налогооблагаемый доход работника и облагается налогом на общих основания.
            При этом благотворитель — юридическое лицо указывает сведения о предоставленных суммах нецелевой благотворительной помощи в налоговой отчетности.
            В тоже время если работник, получал в течение года нецелевую благотворительную помощь общая сумма которой превысила вышеуказанный предельный размер, он обязан представить годовую налоговую декларацию с указанием суммы полученной помощи.

Налоговая декларация подается до 1 мая года, по месту жительства.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама