ГНИ информирует:

03.09.2013
881
0

Горлівська ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області інформує:

Нещодавно набрали чинності закони України щодо внесення змін  до Податкового та Митного кодексів, а також деяких законодавчих актів у  зв’язку з проведенням адміністративної реформи.

Відповідно до нововведень,  контролюючим органом, що забезпечує  формування єдиної державної податкової та митної політики в частині адміністрування податків і зборів, а також митних платежів, визначено Міністерство доходів і зборів України. Окрім цього, Міністерство доходів і зборів  реалізує державну податкову та  митну політику, забезпечує формування, реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію  політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.

На Міністерство доходів і зборів покладено завдання із забезпечення адміністрування єдиного внеску шляхом його збору, ведення обліку надходжень від його сплати та здійснення контролю за сплатою єдиного внеску.

Єдиний внесок на загальнообов’язкове  державне  соціальне страхування  - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи  загальнообов’язкового державного соціального  страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Платниками єдиного внеску є роботодавці та інші особи за переліком, наведеним у частині першій ст. 4 Закону про ЄСВ, застраховані особи – фізичні особи, які відповідно до законодавства підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та сплачують у встановленому законом порядку єдиний соціальний внесок.

Пропонуємо вашій увазі деякі актуальні питання щодо обчислення та нарахування ЄСВ.

 Чи є платниками ЄСВ  підприємці – інваліди та пенсіонери?

Відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року №2464-VI, фізичні особи–підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного соціального внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 Яка відповідальність передбачена за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску приватними під­приємцями?

Фізичні особи підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов'язані сплачувати за себе єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який спла­чується єдиний внесок.

Суми єдиного внеску, своєчасно не нараховані або не сплачені у строки, встановлені Законом України від 08.07.10 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», вважаються недоїмкою.

За несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску до платників застосовується штраф у розмірі 10% своє­часно не сплачених сум (п. 2 ч. Х[ ст.2 5 Закону про ЄСВ). Крім того, на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день про­строчення платежу (ч. X ст. 25 Закону про ЄСВ).

Який порядок повернення помилково сплаченої  суми єдиного внеску?

Частиною тринадцятою ст. 9 Закону України від 08.07.10 № 2464-V1 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» визначено, що суми помилково сплаченого єдиного вне­ску зараховуються в рахунок майбутніх платежів єдино­го внеску або повертаються платникам у порядку і стро­ки, визначені Пенсійним фондом за погодженням з фо­ндами загальнообов'язкового державного соціального страхування та Державним казначейством України.

Відповідно до п. 5 Порядку № 21-1 повернення кош­тів у разі помилкової або надмірної сплати суми єдиного внеску на відповідний рахунок органу Пенсійного фонду здійснюється на підставі заяви платника, яка подається в довільній формі до органу Пенсійного фонду, в якому він перебуває на обліку як платник єдиного внеску.

У заяві обов'язково зазначаються: прізвище, ім'я, по батькові платника, ідентифікаційний номер (за наявно­сті), причини повернення коштів, суми платежу, що під­лягають поверненню.

До заяви платник обов'язково додає оригінал або ко­пію розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення тощо), який підтверджує помилкову сплату коштів на рахунку органу Пенсійного фонду.

Який порядок розрахунку та сплати единого внеску новоствореними фізичними особами — підприємця­ми (ФОП) на загальній системі оподаткування?

Новостворені ФОП, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку платниками загальної системи оподаткування, нараховують та сплачують суми єдиного внеску у вигляді авансових платежів у строки, визначені пп. 4.5.2 п. 4.5 розділу IV Інструкції 21-5, що настануть у звітному податковому році, на підставі ква­ртальної декларації, яка подається ними після закінчен­ня кварталу, в якому відбулася їх державна реєстрація.

При цьому, суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при оста­точному розрахунку, який здійснюється ним за календа­рний рік до 10 лютого наступного року на підставі даних річної податкової декларації, та не можуть бути менши­ми за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Який порядок сплати єдиного внеску фізичними осо­бами підприємцями, які протягом року перейш­ли зі спрощеної системи оподаткування на загаль­ну?

Фізичні особи підприємці, які перейшли протягом поточного звітного року зі спрощеної системи оподат­кування на загальну систему оподаткування нарахову­ють та сплачують суми єдиного внеску у вигляді авансо­вих платежів на підставі квартальної декларації, яка по­дається ними після закінчення кварталу, в якому відбу­вся перехід.

При цьому, суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при оста­точному розрахунку, який здійснюється ним за календа­рний рік до 10 лютого наступного року на підставі даних річної податкової декларації, та не можуть бути менши­ми за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Чи є базою нарахування єдиного внеску доходи фізи­чних осіб громадян від продажу власного нерухо­мого майна?

Відповідно до п. З частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдино­го внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов'я­зкове державне соціальне страхування (далі єдиний внесок) є фізичні особи, які виконують роботи (надають послуги) на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних осіб, чи у фізичних осіб підприє­мців або осіб, які забезпечують себе роботою самостій­но, за цивільно-правовими договорами (крім фізичних осіб підприємців, якщо виконувані ними роботи (на­дані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридич­них осіб та фізичних осіб підприємців).

Базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених, зокрема, у п. З частини 1 ст. 4 Закону № 2464 є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума ви­нагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Визначення видів виплат, що відносяться до основ­ної, додаткової заробітної плати та інших заохочуваль­них та компенсаційних виплат, при нарахуванні єдиного внеску передбачено Інструкцією зі статистики заробіт­ної плати, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 13 січня 2004 року № 5 (далі Інструкція № 5).

Слід зазначити, що дохід ФО від продажу власного рухомого та нерухомого майна не віднесено до переліку видів виплат визначених в Інструкції № 5.

Враховуючи зазначене вище, доходи, отримані ФО від продажу власного рухомого та нерухомого майна, не є базою нарахування єдиного внеску.


Старые акцизные марки нет необходимости переклеивать

В «Единой базе налоговых знаний» (по коду 116.10) Миндоходов разъяснило, что в связи с вводом в действие с 01.09.2013 г. марок акцизного налога нового образца (согласно п. 2 постановления КМУ от 13.03.2013 г. № 188) акцизные марки на алкогольные напитки и табачные изделия, находящиеся в обращении, переклеивать не нужно.

 

Алкогольные напитки, произведенные до введения новых ставок акцизного налога и маркированные акцизными марками, на которых сумма акцизного налога за единицу маркированной продукции указана согласно ставкам акцизного налога, действовавшим до введения новых ставок акцизного налога, остаются в обращении до полной реализации в пределах срока годности к потреблению. 

 

Пересчет суммы налога на недвижимое имущество осуществляется по месту жительства (регистрации) налогоплательщика

Об этом напомнило Миндоходов в своем разъяснении от 20.08.2013 г., отвечая на вопрос, к какому налоговому органу необходимо обращаться ФЛ - владельцу нескольких объектов жилищной недвижимости, размещенных в разных населенных пунктах, для проведения сверки данных.


В разъяснении сказано, что в соответствии с пп. 265.7.3 п. 265.7 ст. 265 Налогового кодекса плательщики налога имеют право обратиться с письменным заявлением в контролирующий орган по месту жительства (регистрации) для проведения сверки данных относительно:

- объектов жилищной недвижимости, в том числе их частей, находящихся в собственности плательщика налога;

- размера жилой площади объектов жилищной недвижимости, находящихся в собственности плательщика налога;

- права на пользование льготой по уплате налога;

- размера ставки налога;

- начисленной суммы налога.

В случае выявления расхождений между данными контролирующих органов и данными, подтвержденными плательщиком налога на основании оригиналов соответствующих документов, в частности документов на право собственности, контролирующий орган по месту жительства (регистрации) плательщика налога проводит пересчет суммы налога и отправляет (вручает) ему новое налоговое уведомление-решение.

Інформаційно – комунікаційний відділ Горлівської ОДПІ ГУ Міндоходів у Донецькій області пропонує відповіді на запитання, які найчастіше надходять від фізичних осіб.

Чи оподатковуються в 2013 році доходи у вигляді ві­дсотків, отримані громадянином від розміщення коштів на депозитному банківському рахунку?

Порядок оподаткування доходів у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок встановлений п. 170.4 ст. 170 Податкового коде­ксу України від 02.12.10 № 2755-VI із змінами та допов­неннями (далі ПКУ).

Згідно з розділом XIX «Прикінцевих положень», пп. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 ПКУ в частині включення до за­гального місячного (річного) оподатковуваного доходу у вигляді процентів на поточний або депозитний банків­ський рахунок, вклад (депозитний) до небанківських фі­нансових установ згідно із законом або на депозитний (ощадний) сертифікат та абзаци 2-4 п. 167.2 ст. 167 ПКУ у частині оподаткування процентів, набирають чиннос­ті з 1 січня 2015 року.

Враховуючи вищевикладене, доходи у вигляді про­центів на поточний або депозитний (вкладний) банків­ський рахунок не оподатковуються до 1 січня 2015 року.

Які громадяни мають пільги зі сплати земельного податку?

Відповідно до ст. 281 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та допов­неннями від сплати земельного податку звільняються інваліди першої і другої групи, фізичні особи, які вихо­вують трьох і більше дітей віком до 18 років, пенсіонери (за віком), ветерани війни та особи, на яких поширюєть­ся дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гара­нтії їх соціального захисту», та фізичні особи, визнані за­коном особами, які постраждали внаслідок Чорнобиль­ської катастрофи.

Звільнення від сплати земельного податку за земель­ні ділянки, передбачене для вказаних категорій фізич­них осіб, поширюється на одну земельну ділянку за ко­жним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства у розмірі не більш як 2 гектари;

для будівництва та обслуговування житлового будин­ку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах не більш як 0,25 гектара, в селищах не більш як 0,15 гектара, в містах не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва не більш як 0,12 гектара.

Зазначені вище фізичні особи отримують право на пільгу лише після оформлення права власності на земельну ділянку в законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру.

Водночас для отримання пільги фізична особа повинна подати заяву довільної форми про надання пільги та документи, що засвідчують право такої особи на пільгу, зокрема:

  • паспорт;
  • пенсійне посвідчення;
  • посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС»;
  • посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи»;
  • посвідчення «Учасник бойових дій»;
  • посвідчення «Інвалід війни»;
  • посвідчення «Учасник війни»;
  • посвідчення «Член сім’ї загиблого».

В яких випадках податкова соціальна пільга не застосовується?

Нормами Податкового кодексу України наведено перелік доходів фізичних осіб, до яких податкова соціальна пільга не може бути застосована, а саме до:

-       Доходів платника податку, інших, ніж заробітна плата;

-       Заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

Доходу само зайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама