Як оздоровити дитину влітку?

21.05.2017
1525
0

Незабаром літо - улюблена пора року, практично, для будь-якої людини. І вже точно: всі діти його просто обожнюють - адже у них починаються найдовші довгоочікувані канікули після того як закінчиться навчальний рік з усіма його радощами і труднощами. Попереду цілих три місяці вільного життя і необмеженого дозвілля. Це найсприятливіший час, коли необхідно використовувати всі наявні можливості для оздоровлення, тому що він є запорукою не тільки гарних успіхів в школі, але і здоров'я дитини.

Літо дуже часто стає предметом додаткових батьківських переживань. Безумовно, найголовніше, що, по можливості, повинні забезпечити батьки для своєї дитини в літній період року - його перебування на свіжому повітрі. Однак мало кому з батьків сподобається ідея, щоб їх дитина протягом трьох місяців була надана сама собі - адже жодна відпустка, на жаль, не триває так довго. Куди ж подіти "малоліток"? Рішення є! Деякі сім'ї для цього відправляються на відпочинок до моря, інші відвозять малюка до бабусі у село, а треті - купують путівку в дитячий табір чи санаторій.

Завдання дорослих - робити все можливе для збереження здоров'я дітей

Організоване оздоровлення дітей ділиться на два види: відпочинок у пришкільних таборах та оздоровлення, що надається стаціонарними оздоровчими таборами за містом. За даними міського відділу освіти, на цей рік планується оздоровити 250 дітей в 4 пришкільних таборах та близько 300 дітей віком від 7 до 17 років у м. Святогірську в 3 зміни. В таборах питанням організації зайнятості та відпочинку дітей займаються педагоги.

Дітям абсолютно необхідна зміна діяльності, зміна вражень. Тому школи відкривають двері для дітлахів. У таборі діти потрапляють в особливе середовище. Пріоритетні напрямки: оздоровча, освітня та розважальна діяльність - перебування на свіжому повітрі, проведення оздоровчих, спортивних, культурно-масових заходів, організація екскурсій, занять за інтересами. Табір починає роботу, і школа перетворюється в маленьку країну зі своїми турботами, проблемами і радощами, місцями цікавого проведення часу, вільного спілкування з друзями та з педагогами.

Педагоги шкіл проводять виховну роботу, медичні працівники дбають про здоров'я кожної дитини, стежать за якістю харчування. Працівники кухні і повара прикладають всі зусилля для того, щоб їжа була смачною і ситною, а головне - якісною, різноманітною, щоб кожного дня діти отримували повноцінне харчування. Разом зі здоровою їжею діти також повинні отримати заряд позитивної енергії та емоцій на весь наступний навчальний рік.
Між тим, далеко не всі мами і тата знають, що саме їм необхідно робити, щоб зміцнити здоров'я і імунітет свого чада та попередити розвиток багатьох недуг.

Рекомендації для батьків щодо оздоровлення дітей влітку

Якщо ви плануєте літній відпочинок разом з дітьми, пам'ятайте, що дуже важливо приділяти увагу руховій активності дітей - щоденно проводити прогулянки, рухливі ігри, спортивні заняття на свіжому повітрі. Для початку дітям не завадило б виспатися досхочу! Відомо, що більшість дітей недосипають 1-2 години в навчальні дні. А в результаті систематичного недосипання найбільш часто розвиваються дитячі неврози.

Не рекомендується допускати значних відхилень у режимі дня: час пробудження і відходу до сну повинні бути приблизно такими, як під час навчального року, або трішки змінені в розумних межах. Три літніх місяці дозволять максимально збагатити організм дитини необхідними вітамінами і мікроелементами. Раціон повинен містити достатню кількість молочних і м'ясних продуктів, свіжих фруктів і овочів, ягід і натуральних соків та інших корисних продуктів.

Мама і тато повинні зробити все можливе, щоб максимально захистити дитину від комп'ютера або хоча б скоротити користування ним до гігієнічно рекомендованих норм (7 хвилин - діти до 5 років; 10 хвилин - діти 6 років), стежити, щоб їх нащадок не провів три найбільш теплі місяці в чотирьох стінах.

Наші друзі - сонце, повітря і вода

Треба максимально використовувати для зміцнення здоров'я ефективні і доступні загартовувальні засоби - сонце, повітря і воду. Промені ультрафіолету несуть в собі значну користь для дитячого організму, тому всіх хлопчиків і дівчаток за час канікул необхідно "наситити" сонцем. Між тим, до даної процедури слід ставитися дуже обережно - не можна дозволяти дітям перебувати на сонці з 11-ї до 17-ї години, а також без головного убору. Щоб уникнути перегріву, необхідно покрити голову капелюхом, кепкою чи панамою. На прогулянки необхідно брати з собою воду, а також соки або фрукти.

Відлякати настирливих комах допоможуть природні репеленти - ефірні олії полину, гвоздики, декілька крапель яких необхідно нанести на одяг безпосередньо перед прогулянкою.
Збираючись до лісу, треба надягти високі черевики і одяг з щільних тканин, які захистять шкіру від палючих сонячних променів і можливого обгорання. Головний убір у лісі обов'язковий, він захистить від сонячного та теплового удару, вбереже від травм і кліщів. Гуляючи в лісі, в руці корисно тримати велику палицю.

У літню спеку не варто кутати дитину, вона повинна носити легкий одяг тільки з натуральних тканин. Підійдуть кольорові (червоні, зелені, жовті, помаранчеві, сині) речі з бавовни і льону. Одяг світлих тонів (особливо білий) більшою мірою пропускає сонячні промені. Одяг з хімічних волокон "не дихає" (у ній дитина потіє).

Купання в річці, морі, водоймі або надувному басейні також може використовуватися для загартовування дитячого організму. В цей час на дитину діє кілька факторів зовнішнього середовища - температура повітря і води, вітер, сонце. Крім того, при купанні дитина активно рухається, задіяні практично всі групи м'язів, у той час як навантаження на хребет і суглоби різко знижена. Цей вид загартовування вимагає уважного нагляду з боку дорослих.

Уважно стежте за температурою води і не дозволяйте дитині занадто довго в ній перебувати, особливо на початку літа. Дітей старшого віку можна долучити до обливання та обтирання холодною водою, а також прийняття контрастного душу.

Температура повітря повинна бути 24-250 С, а температура води - не нижче 200 С. Тривалість купання спочатку становить 1-2 хвилини, у міру звикання і залежності від реакції дитини - 5-10 хвилин. При появі перших ознаків переохолодження ("гусяча шкіра", озноб) слід вийти на берег.

Необхідно правильно вибрати надувні засоби для маленьких дітей, які не вміють плавати: краще всього використовувати надувні жилети, ні в якому разі не можна використовувати матрац.

Винятково сильний вплив на організм дитини чинять морські купання (вода має складний хімічний склад). Дуже корисне морське повітря. Починати ці процедури можна при температурі води не нижче 200 С. При перших купаннях дитина по суті тільки занурюється, перебуваючи у воді 20-30 секунд. Поступово тривалість перебування у воді збільшується для дошкільнят до 3-5 хвилин, для школярів - до 8-10 хвилин. Необ-хідно уважно стежити за станом здоров'я дитини і його реакцією на купання. Більшість дітей люблять грати на піску біля води. Періодично вони самі забігають у воду. Такий варіант - відмінна загартувальна процедура.

Босоніж по росі

Якщо ви відпочиваєте в селі або на дачі, дозвольте дитині вранці бігати босоніж по ранковій росі - це є відмінним способом зміцнення імунітету та профілактики вірусних інфекцій. Короткочасний вплив холодної води на стопи призводить до того, що судини стоп і одночасно судини носоглоткової області звужуються, а потім різко розширюються. В результаті кровообіг в області носоглотки посилюється, створюючи надійну перешкоду для хвороботворних бактерій і вірусів. Крім того, ходіння по росі вважається профілактикою плоскостопості.

Дотримання перелічених досить простих рекомендацій убезпечить літній відпочинок, збереже і зміцнить здоров'я дітей.

Треба зазначити, що оздоровлення скоро почнеться. Попереду - цілих три теплих і сонячних місяця літа! Приємного відпочинку вам і вашим дітям!

Л. Помазан.
Провідний фахівець управління Держпродспоживслужби м.Торецька.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: оздоровление детей в летний период, Добрые советы
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама