Якість життя та соціальний захист ветеранів

02.10.2012
1013
0

У відповідності з рішенням генеральної Асамблеї ООН  1 жовтня  у світі відзначається, як Міжнародний день людей похилого віку. А в нашій країні, враховуючи вік, стан здоров’я людей похилого віку, їх особливі заслуги під час війни і в післявоєнні роки,  та щоб привернути увагу до цієї категорії людей, Указом Президента України від 24 вересня 2004 року  встановлено і День ветерана.

Як сказано в Указі Президента, необхідно посилити увагу до потреб людей старшого покоління, здійсняти комплекс заходів, направлених на забезпечення належного соціального захисту ветеранів. І це повинно стати повсякденною турботою.

Люди похилого віку – це не тільки минуле, а як сказав мудрець: «…це знання, досвід. Не піклуватися про літніх людей це все одно, що руйнувати дім, в якому прийдеться спати вночі».

Зараз в  нашому місті нараховується майже 26 тис. пенсіонерів, з них більш як 15 тисяч – ветерани, в тому числі ветерани війни 2654, з них безпосередньо фронтовиків залишилось 94. Це люди дуже похилого віку, які потребують особливої уваги. Також в Дзержинську мешкає 4457 ветеранів праці та  7378 «дітей війни».

З метою соціального захисту ветеранів в місті  успішно реалізується програма «Ветеран», яка діє вже другу п’ятирічку. За рахунок державного і місцевого бюджетів виконується ця програма по соціальному захисту ветеранів, в тому числі щодо забезпечення протезно-ортопедичними виробами, спеці­альним транспортом, санаторно-курортним оздоровленням, виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт та технічне обслуговування автомобілів. Для інвалідів 1 і 2 груп   передбачені безкоштовна і пільгова установка телефонів, надання матеріальної допомоги.

За минулі 5 років санаторно-курортне лікування отримали 337 ветеранів, в обласному госпіталі оздоровлено 669 інвалідів війни, за невикористане санаторно-курортне лікування компенсацію отримали 1151 інвалід. Установлено 149 телефонів, ремонт і технічне обслуговування автомобілів надано 146 ветеранам.

Разову грошову допомогу до 9 травня за 5 років одержали більше 23 тисяч ветеранів на суму більше як 4 млн. гривень. Було забезпечено безкоштовним автотранспортом 7 інвалідів війни та праці. В стаціонарах міста обладнано 15 палат на 40 койко-місць для ветеранів війни.

Зроблено чимало. Безумовно, сподіваємося, якщо ми разом зрозуміємо проблему старіння, що на цю п’ятирічку (2011-2015 рр.) буде виділено більше коштів і буде зроблено ще більше. Проявимо більше турботи за наших рідних і близьких, за всіх тих, хто потребує нашої уваги.

Сьогодні, на жаль, доводиться констатувати, що рівень життя людей падає, смертність фактично в два рази перебільшує народження.

По статистичним даним, в місті проживає більше 11 тис. чоловік, яким 70 і більше років, близько 14 тис. пенсіонерів одержують пенсію менше 1000 грн. Говорити про гідну старість недоречно.

Одинокі пенсіонери мають можливість проживати в територіальному центрі, де їм забезпечено і харчування, і обслуговування медиків. Але сьогодні  з цим виникла проблема. По новому закону старість таких пенсіонерів повинні забезпечувати діти. Але ж діти більше всього вже самі похилого віку, або живуть далеко від рідних, або не в змозі допомогти рідним чи забрати їх до себе. Тому ця нелегка задача лягає на плечі ветеранських органі­зацій, волонтерів. І тут треба знову звертатись до уряду, необхідно вирішувати питання фінансування ветеранських організацій, щоб на належному рівні надавати допомогу одиноким, хворим та немічним людям.

Друга проблема, яку треба вирішувати всім, це пільгове транспортне обслуговування, яке робить ворогами автоперевізників і ветеранів. Закон є, але він не підкріплюється фінансами.

Наші первинні ветеранські організації уклали договір з керівниками підприємств, профспілковими організаціями про спільну працю по соціальному захисту пенсіонерів, а також по наданню належних умов для роботи самих ветеранських організацій.

До речі, наша міська організація ветеранів уклала угоди щодо спільної праці з міськвиконкомом, державним підприємством «Дзержинськвугілля», територіальним комітетом профспілки працівників вугільної промисловості, якою передбачено соці­альний захист ветеранів з наданням належної уваги діяльності місцевої органі­зації ветеранів.

Дякуючи міському голові В. М. Сліпцову, генеральному директору ДП «Дзержинськвугілля» Д. М. Житльонку, голові теркому ППВПУ В. П. Щербаню, які є членами міської ради ветеранів і завжди приймають участь  в обговоренні важливих питань пенсіонерів, наша організація в своїй діяльності  піднялась на вищу сходинку. Вона активно співпрацює з депутатами місцевої, обласної рад, а також Верховної Ради, і чимало наших пропозицій і прохань, які стосувалися соціального захисту ветеранів, було враховано на місцевому і республіканському рівнях.

Голова нашої міської ветеранської організації А. Ф. Шматок є помічником депутата Верховної Ради Є. І. Павленко, який завжди підтримував наші звернення до Президента і уряду, надавав допомогу, коли потрібно було захистити інтереси міста або людей похилого віку чи пільгової категорії ветеранів. Двом нашим ветеранам присвоєно знак «Почесний ветеран України».

Не буде перебільшенням сказати, що пенсіонери  категорії «діти війни» одержали надбавки до пенсії, де наша ініціатива про надання допомоги по оформленню документів була підтримана міським головою.

В Указі Президента щодо посилення соціального захисту ветеранів звертається увага на те, що потрібно організувати відвідування інвалідів, проводити зустрічі ветеранів війни, військової служби та праці з учнівською та студентською молоддю, практикувати нагородження активістів ветеранського та волонтерського руху. Жоден ветеран не може буди поза нашою увагою. Тому наше прохання до керівників підприємств, організацій, учбових закладів, спонсорів, підприємців, релігійних організацій - надати адресну допомогу ветеранам та пенсіонерам, які в минулому були вашими співробітниками, або де сьогодні не утворені ветеранські осередки (Кіровська селищна рада, РМЗ, АТП), де сьогодні люди  залишились сам на сам зі своєю старістю та хворобами.

Проходять роки, уходять у вічність люди, стираються в пам’яті події. І дуже важливо зберегти пам’ять про них для нащадків. Дбаючи про наших людей, міська рада ветеранів збирає матеріали про своїх членів.  Прес-центр нашої організації –  його голова Д. С. Падра – відомий журналіст та  Герой України М. Г. Гриньов роблять все для того, щоб героїчне минуле і сьогодення зберегти для дітей і внуків, викликати в них пошану до людей похилого віку. Про наших ветеранів, про героїчне минуле нашого міста  вийшли з друку 5 книжок, змонтовано 15 відеофільмів.

Дорогі ветерани, бажаю вам міцного здоров’я, живіть довго, будьте завжди з нами. Ви потрібні своїм дітям і внукам, і пробачте тих, хто не завжди буває до вас ніжним, лагідним, добропорядним, як ви того заслуговуєте.

Л. Братерська.

Заступник голови Дзержинської міської ради ветеранів.
О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама