Кишкові інфекції - загроза для здоров'я та життя

03.08.2017
865
0

Санітарно-епідемічна ситуація по гострим кишковим інфекційним захворюванням на сьогодні в країні залишається напруженою та нестабільною. З початку року зареєстровано 79 спалахів, внаслідок яких постраждала 941 особа, з них 750 дітей (79,7%), за аналогічний період 2016 року - 70 спалахів (1602 особи, в т.ч. 816 дітей - 50,9%). Розслідувано 49 випадків захворювання на ботулізм, серед яких 33 було пов'язано із вживанням рибної продукції. П'ятеро постраждалих померло (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області, м. Київ).

У ході санітарно-епідеміологічних розслідувань встановлено, що основними причинами, які сприяли виникненню спалахів та харчових отруєнь, були грубі порушення санітарного законодавства, а саме: технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини і готової продукції, дезінфекційного режиму, правил особистої гігієни особами, які брали участь у приготуванні страв, недотримання товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, порушення термінів проходження медичних оглядів працівниками та придбання постраждалими продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.

За результатами встановлених порушень тимчасово призупинялось функціонування 24 об'єктів, винесено 15 постанов про накладання штрафів, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 9 посадових осіб, відсторонено від роботи 17 працівників. До правоохоронних органів направлено матеріали за 46 справами, відкрито 21 кримінальне провадження. Керівникам об'єктів надано пропозиції, розпорядження щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням.

Водночас, епідемічна ситуація залишається неблагополучною. На позаминулому тижні у Києві зареєстровано резонансний спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію після вживання їжі в закладі громадського харчування ТОВ "Суши Ленд", внаслідок якого постраждало 39 осіб. Виявлено численні порушення вимог санітарного законодавства.

З метою недопущення санітарно-епідемічних ускладнень операторам ринку харчових продуктів необхідно здійснювати про-філактичні заходи для попередження виникнення гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, а саме:

- дотримуватись гігієнічних вимог щодо: умов, технології виготовлення, обробки, реалізації, зберігання та транспортування харчових продуктів; водопостачання та водовідведення; обладнання та інвентарю, стану приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти, відповідності потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг харчових продуктів, відпо-відності гігієнічним вимогам рухомих та/або тимчасових потужностей та транспортних засобів;

- проводити де-зінфекційні заходи;

- дотримуватись правил особистої гігієни, проходження обов'язкових медичних оглядів, забезпечити наявність особових медичних книжок та навчання персоналу потужностей;
- поводитись з харчовими відходами відповідно до вимог законодавства.

Небезпека виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення зростає, як правило, у літній період. Це зумовлено, в першу чергу, погодними умовами, що призводять до швидкого розмноження мікроорганізмів у продуктах харчування, що зберігаються з порушенням температурного режиму.

Тому надаємо кілька порад щодо вибору закладу громадського харчування для проведення свят:

- вибираючи заклад громадського харчування, крім звернення уваги на святковий вигляд та чистоту банкетної зали, ознайомтесь із дозвільними документами на функціонування закладу, станом та обладнанням кухні, де будуть готуватися страви, документами, які підтверджують якість та безпечність продуктів, поцікавтесь щодо водопостачання, наявності у приміщеннях припливно-витяжної вентиляції,  кількості холодильного обладнання для зберігання продуктів та готових страв, зверніть увагу на стан санвузлів;

- переконайтесь в тому, що всі працівники кухні та офіціанти пройшли медичний огляд, у т.ч. лабораторні обстеження на кишкові, паразитарні інфекції та на носійство стафілококу.
Є захворювання, перемога над якими залежить від самого населення, його свідомості і санітарної ос-віченості. До таких захворювань відносяться перш за все гострі кишкові інфекції - дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції та інші.

В цілях профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань, з метою застереження  громадян Держпродспожив-служба рекомендує прислухатися до наступних рекомендацій:

- не купуйте продукти харчування на сти-хійних ринках або з рук приватних осіб;

- звертайте увагу на дату виготовлення харчового продукту, термін його придатності, умови зберігання та реалізації;

- закуповуйте або готуйте салати, вироби з рубленого м'яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості, пам'ятаючи про те, що зберігати їх треба при температурі від +20 0С до +60 0С обмежений час;

- піддавайте повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня;

-  дотримуйтесь технології приготування страв у домашніх умовах, при цьому виконуючи наступне: ретельна обробка рук перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією, використання окремих обробних ножів для оброблення сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивайте зелень, овочі та фрукти;

- розміщуйте в холодильнику продукти харчування з дотриманням правил товарного сусідства: готові страви та напівфабрикати високого ступеню готовності - на верхніх полицях, сировина - на нижніх полицях;

- якщо ви відчуваєте себе нездоровим (особливо за наявності діареї, нудоти, болі в животі) - ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сім'ї та гостей;

- не використовуйте при виїзді на відпочинок, при відправленні дітей на екскурсію або в тривалу поїздку продукти харчування, що швидко псуються.

Пам'ятайте, що хвороба проявляється не відразу. Від моменту інфікування до появи перших проявів захворювання найчастіше проходить від 2 до 7 діб. Характерними ознаками захворювання є: слабкість, головний біль, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.

Успіх в профілактиці шлунково-кишкових захворювань багато в чому залежить від населення, від його свідомості, освіченості, дисциплінованості. Кожна людина повинна відчувати себе відповідальною не лише за своєздоров'я, але і за здоров'я тих, хто її оточує.

Л. Помазан.
Провідний фахівець управління Держпродспоживслужби
в м. Дзержинську (Торецьку).

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: эпедимиологическая ситуация, вспышки инфекционных заболеваний
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама