Крокуємо шляхами реформування освіти

26.02.2014
908
0

Крокуємо шляхами реформування освіти

Освіта України – динамічна, жива структура, що зазнає постійних змін у відповідності до вимог часу і суспільства. Реформування системи може бути незначним удосконаленням, наприклад, зміна форм, методів роботи, а може привести до глибокого переосмислення змісту освіти. Сучасний етап розвитку українського суспільства вимагає саме таких докорінних реформ. На виконання цієї мети Міністерством освіти і науки впроваджуються нові Державні освітні стандарти.  Державний стандарт – це зведення норм і положень, що визначають вимоги до освіченості випускників шкіл та гарантії держави у її досягненні.  Суть змін полягає в тому, що відтепер в школі посилюється розвиток і оцінювання не тільки навчальних здібностей учнів, а й уміння вчитись, приймати рішення у складних ситуаціях, творчо мислити.  Початкова школа вже кілька років впроваджує новий Державний стандарт,  базова школа – лише розпочала цю роботу. І в цьому навчальному році саме 5 клас працює за новими програмами, підручниками. Оцінювання знань дітей відбувається згідно з новими стандартами.  Складність цього періоду не тільки в тому, що змінюються підходи до навчання та виховання учнів, оновлюються програми, підручники, а й у тому, що змін потребує і професійний рівень педагогічних працівників. Від того, наскільки правильно організований цей процес у місті, у кожному навчальному закладі, залежить успішність реформи.

З метою надання методичної допомоги заступникам директорів шкіл, підвищення професійного рівня адміністраторів на базі загальноосвітньої школи № 20 міським відділом освіти проведено семінар-практикум «Методичний супровід оновлення змісту освіти за новим Державним стандартом основної школи». Програма семінару передбачала відвідування уроків у 5 класі (проводили вчитель історії, керівник міського методичного об’єднання Тиліжинська Н.В. та вчитель  природознавства, досвідчений педагог Бондар Н.Д.) , участь у методичному практикумі (методист методичного кабінету Мигда О.М.). Розпочинаючи теоретичну частину семінару, завідуюча міським методичним кабінетом Скрипниченко Н.О. звернула увагу слухачів на  глибину та важливість процесу реформування освіти для побудови сучасного розвинутого суспільства. З презентацією досвіду практичного втілення нововведень виступили директор ЗОШ № 20 Черкащенко І.І. та заступник директора Поплавець Т.М., а вчитель початкових класів Віннік Т. Є.  представила систему роботи із забезпечення наступності між початковою та основною школою. Вибір навчального закладу для проведення семінару не випадковий – колектив розвивається, постійно використовуючи інновації. І це дає результат  – ще з 2009 року школа отримала визнання та входить до Всеукраїнської мережі «Шкіл сприяння здоров’ю» , в списку досягнень учнів – перемога на Всеукраїнському конкурсі-захисті робіт Малої академії наук (м. Київ), участь у міжнародній олімпіаді «Ерудити планети» (м. Москва), отримання чисельних призових місць у всеукраїнських та обласних конкурсах різних напрямків. Реформування освіти сприймається колективом позитивно, тому що це сприятиме подальшому удосконаленню роботи навчального закладу.

Школа приймала гостей, і, хоча захід був методичний, атмосферою щирого спілкування прониклися всі – і учні, і вчителі. До речі, і день видався святковий – День святого Валентина. У школярів це свято завжди викликає радість. А крім того, проведення святкових  позакласних заходів дозволяє розкрити молоді таланти, іх креативні можливості. Звичайно ж всі ретельно готувалися: учні намалювали стіннівки (переможцем став 11 клас), у конкурсі «валентинок» перемогла учениця 10 класу Лопатко Т., а члени шкільного самоврядування на чолі з педагогом-організатором Замниус Т.М. вирішили розважити гостей міні-виставою «Така вже  доля…». Глядачі визнали акторів талановитими. Гості дякували учням за їхню гру, зізнавалися, що вистава не залишила  нікого байдужим, схвилювала їх. Заключна сцена – страта отця Валентина (актор Куліков Віктор) – викликала у декого з них щирі сльози. Всіма присутніми була відзначена гра Скорик Тетяни. Свято пройшло на високій ноті піднесення і гарного настрою.

Семінар завершився,  але не закінчилася робота методистів, адміністрацій шкіл і самих педагогічних працівників щодо втілення нових освітніх стандартів. Цей шлях довгий, але, безумовно, приведе до підвищення ефективності освіти і якості освітніх послуг.

О. Мигда.

Методист ММК.

Т. Самойленко.

Заступник директора з ВР ЗОШ  №20.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама