Людина величної і трагічної долі

13.02.2014
939
0

Людина величної і трагічної долі

27 січня 2014 року минуло 175 років від дня народження Павла Платоновича Чубинського - великого сина України і визначного вченого, суспільно-громадського діяча, відомого етнографа, історика і фольклориста, поета і журналіста, мовознавця, юриста і соціолога, перекладача, статиста, режисера, актора, організатора перших недільних шкіл та першого прообразу Академії наук України (Південно-Західного відділу Російського географічного товариства), автора національного гімну «Ще не вмерла України і слава, і воля», який разом із своїми однодумцями заклав фундамент українського мовознавства.

Вшануванню пам’яті патріота України Павла Чубинського був присвячений позакласний захід «Людина величної і трагічної долі» в 9 класі ЗОШ І-ІІІ ступенів № 20.

Захід розпочався з виконання твору Павла Чубинського, який 6 березня 2003 року Верховна Рада України визнала  Державним Гімном України.

Учні класу Іванова Катерина та Булатецький Денис підготували цікаві матеріали про життя та творчість Павла Чубинського. Свою доповідь вони  супроводили презентацією.

З виступу доповідачів дев’ятикласники дізналися про складне та трагічне життя митця. Він жив у країні, яка не мала своєї державності, але робив все задля відродження української мови, освіти, науки, культури. За свої  ідеї та діяльність він був засуджений до заслання. Тяжкі умови життя підірвали здоров’я  П.Чубинського.  26 січня 1884 р.  він  помер, одного дня не доживши до свого сорокап’ятиріччя.

Минуло 130 років від дня смерті митця, але пам’ять про нього не лише не згасла, а, навпаки, розпалюється. Ним захоплюються, його хочуть наслідувати.

Про це свідчать почуття патріотизму та гордості за свій народ та видатних синів і дочок України, які переповнювали учнів під час заходу та після нього.

Н. Тіліжинська.

Кл. керівник 9 класу

ЗОШ І-ІІІ ступенів №20, вчитель історії.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама