Ми - за толерантність

01.12.2012
1037
0

Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 5 є центром єдиної нетериторіальної націїї - рома, яка спокон віків вела як кочовий спосіб життя, так і мала постійне місце проживання.

Зусилля вчителів школи направлені на виявлення дітей шкільного віку, проведення роз'яснювальної роботи серед батьків щодо залучення їхніх дітей до навчання. Ця гостра проблема вирішується завдяки сумісним зусиллям школи, міського відділу освіти, ССД, ВКМСД.

Навчання багатьом дітям-рома дається нелегко, оскільки вдома вони спілкуються рідною мовою. Більшість дітей приходять непідготовленими, дош-кільні заклади не відвідують.  Тому адміністрація школи наполегливо рекомендує батькам, щоб діти дошкільного віку відвідували підготовчі курси,  які проводять вчителі 1-го класу у "Школі майбутнього першокласника".

Толерантне відношення до рома вкладено в навчально-виховний процес як для вчителів, так і  учнів.

Традиційними є шкільні заходи "День толерантності", конкурси, спортивні змаганння, в яких діти-рома приймають участь.

Протягом декількох років в школі працює театрально-вокальний ансамбль "Ромале", учасниками якого є майже всі діти-рома. Керує ансамблем досвідчений учитель музики з багаторічним стажем педагогічної роботи, що має звання "Старший учитель", - Герцик Л.Ф. Діти приймають участь як у шкільних, так і у міських заходах. Костюми для виступу надає школа, яка дбає про кожну дитину. Гордістю ансамблю є сестри Панченко Зіта і Гіта, учениці 4 кл., Хмельов Василь, 7 кл., Череповська Тетяна, 8-б кл., Солдатенко Тетяна, 5 кл., Вербенко Олександр, Хмельов Ілля, 6 кл., Гусакова Лілія, Панченко Тахір, Гляденки Олена та Євген, 3 кл.

Для підтримки фізичного розвитку дітей створені необхідні умови. Діти-рома захищають честь школи у спортивних шкільних і міських заходах. Так, Вербенко Олександр вважається перспективним футболістом, мріють про футбол і Панченко Артур, Вербенко Тахір. Учні-рома приймають активну участь в "Козацьких розвагах".



На рівні з іншими учнями школи наводять порядок на території школи, приймають участь в озелененні пришкільної території. Традицією школи є проведення акції "Протягни руку допомоги", під час якої дітям-рома надається матеріальна допомога у вигляді канц.товарів, верхнього одягу та інших речей.

Щороку 8 квітня у школі проводиться фестиваль, присвячений Міжнародному дню рома. Свято готується  протягом де­кількох місяців. В ньому приймають участь майже всі учні школи. Мало хто знає, що серед рома є відомі усьому світові люди: мати Тереза прожила непросте, довге, але велике життя. Її доля -це доля багатьох тисяч врятованих від хвороб і голоду людей. Її прославляють у всьому світі як зразок доброчинності. Але  мало хто знає, що вона родом - з циган.М.Сліченко - артист театру та кіно,  головний режисер театру "Ромен", Росія. Для багатьох було новиною, що родом з ромських родин акторка кіно Ольга Дроздова та російська співачка Людмила Сенчина. На святах, присвячених Дню рома, всі присутні вшановують пам'ять Героя Радянського Союзу Прокоф'єва Тимофія Ілліча, що загинув під час Великої Вітчизняної війни, який за національністю був з ромів.

На фестивалі виступають не тільки діти-рома, але й діти інших національностей - азербайджанці, вірмени, росіяни, українці. На свято запрошуються й батьки учнів-рома на чолі з членом піклувальної ради школи Хмельовою Є.І. Листи-подяки від адміністрації школи отримують найактивніші батьки: Хмельова Є.І., Череповська М.П., Череповська Т.М., Панченко Т.Є.

Для дітей ромської національності завжди було проблемою отримати середню або вищу освіту. Педагогічний колектив пос­тійно працює над вирішенням цієї проблеми. Серед випускників, які закінчили нашу  школу, згадують Білоус Христину, Череповську Олену, Череповського Віталія, Волошину  Камілу, Вербенко Христину. Білоус Христина отримала вищу освіту і нині працює в Горлівському суді, інші  вищеназвані учні продовжують навчання в Дзержинському професійному ліцеї. Ромале, які  кочують з     місця на місце,  постійно міняють  місце навчання, тому дітям, що приходять до школи у старшому віці, організовуються альтернативні  форми навчання -  навчання у формі екстернату, індивідуальне навчання.

Педагогічний колектив ЗОШ І-ІІ ст.№ 5 постійно дбає про толерантне ставлення до дітей різних  національностей, в тому числі і до дітей ромів. День толерантності у школі 16 листопада пройшов під гаслом "Ми усі різні, але всі ми рівні".

Л. Хуажева.  

Соціальний педагог  ЗОШ № 5.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама