Пам’ятати минуле заради майбутнього

24.05.2011
2247
0

Велика Вітчизняна… Вона пройшла вогненним полум’ям  крізь серце кожної  людини. Важко назвати родину, яка б не отримала «похоронку». І сьогодні  в кругообігу буденних справ ми згадуємо ті страшні роки, тих, хто врятував свою Вітчизну, допоміг народам позбутися  страшної «чуми».

Напередодні свята Перемоги міський оргкомітет з акції «Вахта пам’яті» підвів підсумок усієї пошукової роботи учнів шкіл міста. Навчальними закладами була проведена велика робота: оновлені та поповнені експозиції музеїв та кімнат бойової слави, що висвітлюють події Великої Вітчизняної війни, організовано шефство загальноосвітніх закладів над місцями поховань загиблих воїнів та ветеранів Великої Вітчизняної війни, проведений конкурс творчих робіт учнів на честь Дня Перемоги «Говорять документи сімейних архівів» та «Що я розкажу своїм дітям про війну», організовані екскурсії до музеїв шкіл міста, музейних кімнат, міського музею та пам’ятників загиблим воїнам, підготовлені святкові листівки та квіти для ветеранів та запрошення на урочисті заходи до Дня Перемоги. У шкільних бібліотеках організовані книжкові виставки та тематичні перегляди літератури «Ніхто не забутий, ніщо не забуте!», «Сторінками воєнної прози», «Шляхи, які вели до Перемоги».

Також проведені різноманітні за формою та змістом виховні заходи,  а саме: урочисті лінійки - зустрічі з ветеранами та дітьми війни, уроки пам’яті, уроки мужності, години спілкування з ветеранами війни, фестиваль військово-патріотичної пісні, конкурси малюнків, стіннівок, конкурси читців творів про війну, інсценування патріотичної пісні, літературні світлиці тощо.

У процесі пошукової роботи в операціях «Ми пам’ятаємо ваші імена», «У війни не жіноче обличчя», «Дитинство, опалене війною», «Зі шкільної парти на фронт» членами   загонів були зібрані цікаві матеріали про жителів нашого міста. Беручи  участь  в  операції «Ветеран живе поряд»,  учні відкрили  імена наших земляків, які воювали на І, ІІ, ІІІ Українських і Білоруських фронтах, звільняли Польщу, Чехословаччину, Венгрію й  Румунію, які дійшли до Берліну.

Пошуковці пройшли шляхами бойової та трудової слави своїх дідів та прадідів, зібрали значний  матеріал для музеїв і куточків: листи з фронту, фотографії, військове спорядження, окремі частини зброї, бойові та трудові нагороди, документи, спогади про загиблих воїнів,   особисті речі, документальні та художні книги, матеріали про трудову славу земляків. Зібраний матеріал  використовується на уроках, виховних заходах.

На стадії завершення міський етап огляду шкільних музеїв, метою якого є удосконалення їх діяльності, зростання ролі у вихованні учнів. Матеріали на визначення  кращого  музею будуть представлені на  обласний етап огляду. Музей  «Пам’ять» ЗОШ №20 напередодні Великої Перемоги за результатами обласного огляду 2010 року отримав звання «Зразковий».    

Огляд-конкурс роботи пошукових загонів у 2010-2011 навчальному році завершений. Оргкомітет визначив переможців. Ними стали пошукові загони ЗОШ №№20, 10, ЗОШ – інтернат, ЗОШ №№ 5, 2.

Уся ця  робота допомагає залучити дітей до вивчення історії, дослідження подій Великої Вітчизняної війни, презентувати досвід проведення різних заходів з метою виховання учнів гідними нащадками солдата-переможця, солдата Вітчизни, який зміг  підняти нашу країну з руїн, показав  усім зразок патріотизму. 

Н. Скрипниченко. Зав. методкабінетом міськво.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама