"Поезіє, свята любове моя"

23.11.2016
1191
0

Саме таку назву мала зустріч, яка була приурочена Всесвітньому дню дітей і відбулася 11 листопада в школі №3. На гостину до учнів завітала чудова жінка, поетеса з ніжною й ліричною душею Шульга Валентина Василівна і її донька Ганна Олександрівна.

Зустріч була довгоочікуваною, тому учні дуже старанно готувалися. Щоб свято пройшло на радісній ноті, учениця 7 класу розпочала його з пісні "Україна єдина". Потім учні поринули у минуле нашої гості, даючи їй можливість пригадати свої дитячі роки. Звичайно, прослухали й етапи її поетичного становлення.

Валентина Василівна побудувала свою розповідь, не оминаючи жодної сторінки творчої біографії: сім'я, школа, театральна студія в Таганрозі, Артемівське педучилище, театральні курси при театрі в м. Донецьку. Працювала в ЗОШ №3, в Будинку дитячої творчості, Палаці культури "Україна", де й був створений у 1984 році ляльковий театр "Чародії".
Слово, що йде від серця - саме так можна охарактеризувати все те, що виходить з-під пера Валентини Василівни. Її поезія - це відкриття, це подарунок нам, землякам. Тематика віршів  різнобічна, всі вони передають стан душі автора, хвилювання. Лірику Валентини Василівни можна вважати пейзажною. Що не вірш, то полотно художника, живопис словом: "Золотий листопад", "Новорічний настрій". Краса природи розвиває в нас благородні почуття прекрасного, пробуджує творче уявлення. Але головне у поезії Валентини Василівни - це повага до дитини. "Я намагаюся вплинути на легко ранимі душі дітей не модним словом, а добротою та щирістю", - говорить поетеса.

Близько до душі сприймали діти поезію, а потім учні 4-х класів інсценізували її вірші "Діалог з Дідом Морозом", "Волшебство из снега", "Світлофор", "Мій друг", за що В.В. Шульга була їм дуже вдячна.

І раптом сюрприз. На сцені з'явився Клоун із мильними кульками, який вітається з дітьми, запрошує їх до веселого хороводу. Діти дізналися, що у Валентини Василівни талант не тільки до поезії. В її руках ще й ляльки оживають як у чарівниці. Перші декілька років роботи в театрі ляльок у Валентини Василівни займалися діти з різних шкіл міста, а потім ЗОШ №3 стала базовою для театру. У ньому вони навчалися всім видам творчої діяльності: виготовляли ляльки, реквізити, декорації, оволодівали акторською майстерністю, сценічною мовою. В.В. Шульга сама писала сценарії до спектаклів, вірші, які ставали піснями, казки й п'єси в прозі й віршах. Вона виховувала в дітях не тільки талановитих артистів, розвивала в них можливості багато чого створювати своїми руками, але й "вирощувала" в їх душах паростки добра, любові і працьовитості. За високу майстерність показу спектаклів на обласних, республіканських фестивалях театр був визнаний кращим в області й країні. Ляльковий театр "Золотий ключик", яким керувала Ганна Олександрівна, перший у місті колектив, якому було присвоєно звання "Зразковий театральний колектив". Він брав участь у багатьох телевізійних програмах, учасниками яких були учні СЗОШ №3.

Хочеться вірити, що зустріч із Валентиною Василівною і Ганною Олександрівною залишила свій слід у серцях усіх присутніх, навчивши відчувати й переживати. Сподіваємося, що ця зустріч не остання.

В. Снігаренко.
Зав. бібліотекою
СЗОШ І-ІІІ ст. № 3.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: международный день детей, СОШ 3, поэзия
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама