Правове виховання учнів - важлива ланка педагогіки

15.02.2011
5188
0

Правове виховання, формування правової культури є однією з головних складових формування громадянської активності. Проблема попередження і подолання негативної девіантної поведінки дітей актуальна для сучасної педагогічної науки. В Україні це питання  відчувається особливо гостро, оскільки молодь формується у важких соціокультурних умовах економічних суперечностей, нестабільності, високій криміногенності суспільства.

Підлітковий період - один із найважчих періодів розвитку особистості, який характеризується потребою у звільненні з-під контролю і опіки дорослих, протестом проти встановлених правил і порядків, спрямованістю до незалежності, самостійності і утвердження себе як особистості. У цьому віці в 7 разів збільшується кількість негативних вчинків, і у 40 разів зростає кількість невмотивованих вчинків.

У навчально-виховних закладах правове виховання учнів - один із основних видів діяльності педагогів. На нараді керівників шкіл були заслухані питання про стан злочинності серед учнів за 2010 рік та про організацію роботи шкіл міста щодо вдосконалення контролю за охопленням навчанням дітей та підлітків шкільного віку. Роботу педколективів шкіл аналізувала начальник Дзержинського міського відділу освіти О. Д. Гарюк. В обговоренні питань під час наради взяли участь в. о. начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей Залепа Р.В., директор ЦСССДМ Л. В. Єслюкова.

Результатом системної роботи педколективів загальноосвітніх шкіл з питань всеобучу стало те, що  за останні три роки  у школах міста немає учнів, які не охоплені навчанням і не приступили до занять на початок навчального року, удвічі знизилася кількість пропусків без поважної причини у порівнянні з минулим  роком. Але Ольга Дмитрівна наголосила керівникам шкіл на необхідність посилення контролю за відвідуванням учнями занять, здійснення систематичного аналізу охоплення учнівської молоді навчанням, використання  різних форм одержання освіти.

За підсумками роботи з профілактики злочинності та правопорушень серед учнів загальноосвітніх закладів за 2010 рік видно, що міськво, керівниками навчальних закладів, педагогічними колективами у взаємодії з іншими зацікавленими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, ВКМСД Дзержинського МВ ГУМВС України в Донецькій обл. вжито певних організаційних та практичних заходів, спрямованих на поліпшення криміногенної ситуації серед неповнолітніх, які призвели до позитивних зрушень у вирішенні проблеми скоєння правопорушень серед учнівської молоді.

У порівнянні з 2009 роком злочинність серед учнів шкіл зменшилась. За 12 місяців 2010 року у скоєнні  правопорушень взяли участь 6 учнів навчальних закладів, в 2009 - 18. Це є результатом послідовних, системних дій педколективів (обговорення даного питання на нарадах директорів, профілактична робота, місячники правового виховання, взаємна робота з ССД , ВКМСД, ЦСССДМ).

Начальник міськво звернула увагу на те, що зменшується кількість дітей, які перебувають на внутрішньо шкільному обліку, на обліку в ССД, ВКМСД, "групі ризику”, наркодиспансері, що відбулося за рахунок проведеної індивідуальної виховної роботи з дітьми та їх батьками, діагностичної роботи практичних психологів, класних керівників щодо попередження скоєння правопорушень. Проте О. Д. Гарюк у виступі зауважила, що для своєчасного попередження негативних проявів, навчальним закладам необхідно володіти повною інформацією про дійсне становище в сім’ях та взаємовідносини між батьками та дітьми.   

 З метою покращання рівня правових знань учнів у навчальних закладах міста за профілем "Історія та право " проводяться факультативи та курси за вибором, місячники про філактичної роботи з питань правового виховання.

У 2010 році в школах міста спеці алісти ЦСССДМ  проводили відеосемінари і лекції , працівники ВКМСД, ССД, Центру здоров’я, міського військкомату, дільничні інспектори Дзержинського МВ ГУМВС України в Донецькій обл., студентка Донецького юридичного інституту брали участь у бесідах, правових всеобучах, диспутах, годинах спілкування, лекціях для батьків.

На нараді була підкреслена важливість питання виконання Закону України "Про попередження насильства в сім’ї”, тому керівникам закладів освіти міста необхідно тримати на постійному контролі виявлення сімей, які схильні до проявів різних видів насильства, вчасної постановки їх на облік та надання дітям необхідної термінової допомоги.

Робота щодо профілактики жорстокого ставлення серед дітей в закладах освіти і в позаурочний час - одне з провідних питань правового виховання. Керівникам шкіл необхідно вживати заходи щодо виявлення та припинення фактів жорстокого поводження з дітьми у навчальних закладах, на належному рівні проводити профілактичну роботу.

На сьогоднішній день найбільш актуальною стає проблема суїциду, тому її вирішення  повинно проходити червоною стрічкою в процесі організації навчально-виховної роботи. Профілактика суїцидального ризику потребує комплексного підходу та системної роботи щодо запобігання даного явища в дитячому та молодіжному середовищі. Вплив навчального закладу має важливе значення в цьому аспекті.                   

Зниження росту злочинності серед учнів міста – це результати організації виховної роботи з учнями, їх батьками, залучення дітей у гуртки та секції  позашкільних закладів, взаємодії між педагогічними колективами з спеціалістами ССД та ВКМСД, впровадження активних методів навчання та виховання, використовування потенціалу психологічної служби.

Правова культура і правове виховання дитини – це діяльність вчителя, що цілеспрямовано впливає на правову свідомість і правову пове дінку учнів, формує переконаність  у необхідності суворого додержання   закону, прав, обов’язків. Кінцевим результатом правового виховання є реальні справи, вчинки у сфері правових відношень, які свідчать про дієвість правового виховання.

Н. ТИНКОВАН.
Спеціаліст 1 категорії міського відділу освіти.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: педагогика, правовое воспитание, Школьники
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама