Пробація, як альтернатива позбавлення волі

25.02.2016
1776
0

Що таке пробація? І навіщо вона потрібна. 10 жовтня 2013 року Верховною Радою України був прийнятий закон «О пробації». Згідно цього закону, пробація - це система наглядових та соціально-виховних заходів, які вживаються за рішенням суду і згідно закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, і забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Мета пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, попередження здійснення повторних кримінальних правопорушень. Однією з функцій органів пробації - складання досудової доповіді, яка характеризує особистість, що притягнута до кримінальної відповідальності. Завдяки цієї роботі, органи пробації можуть допомогти суду прийняти рішення щодо засудженого.

Система пробації була спеціально розроблена канадськими вченими для зменшення рівня скоєння правопорушень. Впровадження у діяльність пробації Інструменту оцінки ризиків є важливим кроком, який дозволяє Україні відповідати стандартам, викладеним в Правилах Ради Європи з пробації.

Система пробації дуже важлива, зокрема для неповнолітніх осіб. Важливо в такому ранньому віці допомогти неповнолітній особі, яка знаходиться у конфлікті із законом стати на шлях виправлення, та запобігти скоєння правопорушення у подальшому. Пробація щодо неповнолітніх також має направлення на забезпечення їх нормального фізичного та психологічного стану, профілактику агресивної поведінки, мотивацію позитивних змін особистості та покращення суспільних відносин.

В органах кримінально-виконавчої інспекції м. Дзержинська також не залишили  осторонь залучення пробації до роботи з неповнолітніми засудженими до покарань, не пов´язаних з позбавленням волі. Ця програма стала ще актуальнішою на теперішній час після різкого збільшення постановки на облік неповнолітніх осіб, що скоїли правопорушення. Так, на початок 2016 року в м. Дзержинську кількість неповнолітніх засуджених становить 19 осіб, порівняно з початком 2015 року – 4 особи.

Фахівці з питань соціальної роботи регулярно проводять бесіди з неповнолітніми засудженими, розроблюють індивідуальні плани роботи з кожною дитиною. Щоб краще зрозуміти потреби неповнолітнього та здатність скоїти повторне правопорушення, фахівці проводять із засудженими «Оцінку ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення». В ході проведення цієї оцінки соціальні працівники допомагають розкритися дитині та зрозуміти, що спонукало неповнолітнього бути в конфлікті із законом. Фахівці слідкують за поведінкою дитини під час проведення бесіди, звертають увагу на те, як вона відповідає на питання. Кожного кварталу фахівцями проводяться перевірки неповнолітніх засуджених до покарань, не пов´язаних з позбавленням волі, за місцем проживання та навчання. Також надаються характеризуючи матеріали. За результатами цих бесід та матеріалів, фахівці  роблять підсумки та висновки, щодо неповнолітніх засуджених, які перебувають у конфлікті із законом.

Сподіваємося, що пілотна програма «Оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення» серед неповнолітніх осіб, допоможе знизити рівень скоєння правопорушення з боку неповнолітніх осіб.

З повагою,

фахівець з питань соціальної роботи з суб´єктами пробації

Г.М. Маслова

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: пробация, надзорная система, социально-воспитательные мероприяти
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама