Процедура отримання свідоцтва про смерть, коли особа померла на тимчасово окупованій території України

21.12.2016
1121
0

Для отримання свідоцтва про смерть особи, яка померла на тимчасово окупованій території України, визначеній Законом України  від 15.04.2014 № 1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", постановою Верховної Ради України від 17.03.2015 № 254- VIIІ "Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької  та Луганської областей тимчасово окупованими територіями"  необхідно звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану  в межах території, підконтрольній легітимній владі України та отримати письмову відмову, яка має бути використана при підготовці заяви до суду.

Потім подати до будь-якого суду (за межами такої території незалежно від місця проживання заявника) заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, а разом з нею - належні докази та квитанцію про сплату судового збору.
Заява подається родичами померлого або їх представниками і в ній  повинно бути зазначено: який факт заявник просить встановити та з якою метою; виклад доказів, що підтверджують факт смерті (доказами у справі можуть бути пояснення заявників, свідків, письмові докази, речові докази, зокрема звуко-  і відеозаписи, висновки експертів тощо).
Справи про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

За результатами розгляду заяви суд постановляє рішення про встановлення факту смерті особи або (у разі неналежної форми заяви або відсутності вказаних у заяві документів) про повернення заяви, або (у разі недостатніх доказів) про відмову. Суд має роз'яснити порядок оскарження рішення та невідкладно видати копію рішення заявнику.
Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути оскаржено в загальному порядку. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Для отримання свідоцтва про смерть заявник подає до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану копію рішення суду про встановлення відповідного факту та паспорт громадянина України.

Торецький міський відділ ДРАЦС Головного ТУЮ у Донецькій області.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: процедура оформления, докумены, свидетельство о смерти
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама