САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ, ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ

01.09.2018
1247
0

САНАТОРНО-КУРОРТНЕ ЛІКУВАННЯ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ, ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ТА УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ

Законами України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в України», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» державою передбачено право на безоплатне санаторно-курортне лікування ветеранів війни, осіб з інвалідністю та учасників антитерористичної операції.

Відповідно до Порядку  забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорії громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 187, органи соціального захисту забезпечують за рахунок коштів державного бюджету безплатними путівками до санаторно-курортних закладів:

- осіб з інвалідністю усіх категорій за рахунок коштів, передбачених Міністерством соціальної політики України;

- ветеранів війни, осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» за рахунок коштів місцевих коштів;

- ветеранів війни, осіб, на яких  поширюється чинність Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» та осіб з інвалідністю у санаторіях, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики України.

Путівки видаються особам, відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб,  у порядку черговості.

Для одержання путівки подається заява та медична довідка закладу охорони здоров’я за формою № 070/о, яку необхідно оновлювати не рідше ніж один раз на три роки. У разі неподання оновленої довідки форми № 070/о особа, яка понад три роки перебуває на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою, знімається з обліку.

Особи з інвалідністю мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування, безплатними путівками до якого вони забезпечуються, про що вони повідомляють управління соціального захисту населення, яке  перевіряє обраний  заклад на відповідність встановленим вимогам та укладається тристороння угода, яка передбачає безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги.

Гранична вартість путівки визначається щороку Міністерством соціальної політики України за пропозицією Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю та за погодженням Міністерства фінансів України.

Дія цього порядку не поширюється на осіб,  яких визнано ветеранами відповідно до Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» та військовослужбовців і членів їх сімей та осіб, які отримують пенсію відповідно до закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім військовослужбовців строкової служби з числа осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

У Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників Революції Гідності та учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 200, органи соціального захисту забезпечують безплатними путівками до санаторно-курортних закладів відповідно з медичними рекомендаціями в порядку черговості:

- учасників бойових дій – не частіше ніж один раз на рік строком на 18-21 день;

- осіб з інвалідністю внаслідок війни – позачергово строком на 18-21 день;

- постраждалих учасників Революції Гідності – не частіше ніж один раз на рік строком на 18-21 день;

- учасників війни – не частіше ніж один раз на два роки строком на 18-21 день.

Зазначені категорії осіб мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування, путівки до якого оплачуються за рахунок коштів державного бюджету.

Для взяття  на облік особа, подає заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/ о, копію відповідного посвідчення, а учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники війни – також копію військового квитка (за наявності) та копію документа, що підтверджує безпосередню участь (забезпечення проведення) особи в антитерористичній операції. Під час подання копій документів, особи надають їх оригінали для огляду.

За особою, яка перебуває на обліку, але не отримала безоплатну путівку в поточному році, зберігається право на забезпечення путівкою на наступний рік за умови поновлення медичної довідки лікувальної установи за формою № 070/о, якщо строк дії попередньої довідки закінчився. Особи, які були письмово повідомлені про умову поновлення такої довідки, але протягом шести місяців з дня закінчення її строку дії не виконали цієї умови, знімаються з обліку..

Дія цього порядку не поширюється на осіб, які мають право на забезпечення санаторно-курортними путівками відповідно до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Країни від 22 лютого 2006 р. № 187 та Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2011 р. № 446.

Особи, які є учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників антитерористичної операції та особами з інвалідністю внаслідок війни,  які відносяться до державних органів (Міноборони, МВС, Міністерство інфраструктури, Мін’юст, СБУ, ДСНС, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецзв’язку,  Управління державної охорони, Служби зовнішньої розвідки, Державної фіскальної служби) забезпечуються санаторно-курортними путівками вказаними державними органами  відповідно до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України № 446 від  27.04.2011р.

Для організації санаторно-курортного лікування запрошуємо ветеранів війни, осіб з інвалідністю усіх категорій та учасників антитерористичної операції стати на чергу для забезпечення санаторно-курортним лікуванням. Більш детальнішу інформацію з даного питання можна отримати в Управлінні соціального захисту населення військово-цивільної адміністрації міста Торецьк щодня в кабінеті № 17 (крім суботи та неділі, другої та четвертої п’ятниці кожного місяця) з 7.30 до 16.00, перерва з 12.00 до 12.30.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: санаторно-курортне лікування, соціальний захист
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама