Шахтарі нарешті одержать гроші

23.07.2018
1495
0

Шахтарі нарешті одержать гроші

Скрутне становище шахтарів та несправедливість щодо оцінки та важливості їхньої праці для всього суспільства і необхідності вирішення цього питання вже кілька місяців є пріоритетом боротьби шахтарської профспілки робітників вугільної галузі. Ми звернулися до голови Торецької територіальної організації ПРВПУ Василя Петровича Щербаня з проханням розповісти про участь та результати проведених акцій протесту у Києві.

- Представники нашої профспілки завжди підтримують рішення ЦК ПРВПУ про проведення протесних дій чи під стінами Міністерства вугільної промисловості, чи під Верховною Радою, чи під адміністрацією Президента України, де гірники висловлюють свої вимоги щодо виплати зарплатні, виделення державних коштів на технічне переобладнання тощо. Так наша делегація приймала участь у мітингах 19 червня та 5 липня, коли шахтарі вимагали погашення заборгованості з заробітної плати та прийняття Парламентом проекту Закону України № 8362, яким передбачається збільшення фінансування вугільної галузі на 2, 8 млрд. грн.

Під тиском шахтарів та завдяки перемовинам голови ЦК ПРВПУ В.І Турманова з керівниками власних структур Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету було погоджено прийняття Верховною Радою України законопроекту № 8362 та надання згоди на перерозподіл бюджетних коштів за відповідними програмами з метою спрямування відповідних коштів на виплату заробітної плати шахтарям. Невдовзі керівництвом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України був здійснений перерозподіл загальної суми 324 млн. грн. на погашення заборгованості по заробітній платі, а також 243 млн. грн. на матеріально- технічне забезпечення по відповідним державним підприємствам.

- Якісь кошти дістались нашому підприємству?

Так, ДП «Торецьквугілля» одержало 33 млн. грн. на заробітню плату та 24 млн. грн. на переоснащення. Крім цього, надійшли гроші від реалізації вугільної продукції у сумі 9 млн. грн.. Це дозволило видати зарплатню шахтарям за травень і червень, а також виплатити аванс за липень.

- Василь Петрович, а який стан зараз з прийняттям законопроекту?

На засіданні Верховної Ради 5 липня повинні були внести його розгляд у порядок денний депутатської сесії, і делегація шахтарів знову прибула під стіни Верховної Ради . Але голосів народних депутатів для цього не було достатньо. Під натиском Укрвуглепрофспілки 13 липня Верховна Рада України все ж таки прийняла закон « Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі, поданий народними депутатами України Бондарем М. Л., Домбровським О. Г., Войціцькою В. М., Мартовицьким А. В.,Чижмарем Ю. В., Заружко В. Л., Бандуровим В. В. 

Даний законопроект був розроблений за ініціативи та безпосередньої участі Профспілки працівників вугільної промисловості України . Відповідна законодавча ініціатива передбачає збільшення державного фінансування вугільної галузі на 1, 4 млрд. грн. Цю законодавчу ініціативу підтримали 261 народний депутат. І це вагомий результат нашої спільної боротьби за покращення шахтарського життя!

Хочу ще додати, що на черговому засіданні Уряду 11 липня ц.р. у своєму виступі Прем’єр підняв тему заборгованості у вугільній сфері і підкреслив, що « тут є багато промахів. І в державному секторі, у вугледобувному, нам потрібно дуже серйозно зробити міністерству, міністру "роботу над помилками", подивитися, де були проблеми, та спільно з шахтарями, профспілками прийняти правильні управлінські рішення для того, щоб галузь виходила з кризи. Вона в кризі знаходиться вже десятиріччями. Так далі бути не може».

Тому ми маємо надію, що влада нарешті повернеться до нас обличчям, і шахтарі зможуть одержувати свої законні гроші за тяжку і ризиковану працю. Наша сила – в єдності шахтарських рядів та у співпраці. Тільки разом ми зможемо у подальшому вирішувати нагальні проблеми вугільної галузі України.

- Дякуємо за Вашу розповідь.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: шахтарі, гроші, вугільна галузь
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама