Слов'янська писемність та її видавці

31.05.2017
1000
0

День слов'янської писемності і культури відзначається щорічно 24 травня - в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія, слов'янських просвітителів та проповідників християнства.

У бібліотеці-філії №7 (мікрорайон №1) відбулась година цікавих повідомлень "Слов'янська писемність та її видавці". На захід були запрошені учні 7-А класу НВК "Школа-гімназія". Бібліотекарі розповіли про становлення слов'янської писемності, історію виникнення "кирилиці" і "глаголиці", про життя та просвітницьку діяльність братів Кирила та Мефодія, про початок писемності, як особливу віху в історії кожного народу та його культури. В рамках заходу діти приймали участь у вікторині "Звідки пішла наша мова" та в конкурсі на найкраще читання вірша Т.Г. Шевченка, переглянули презентацію про печерні малюнки, висловили свої думки про те, що хотіли розповісти нам наші пращури.

Справка

День слов'янської писемності і культури, окрім України, святкують у  Білорусі, Болгарії, Сербії, Словаччині, Македонії, Чорногорії, Чехії. Слов'янська писемність була створена в IX ст., близько 862 року на основі грецької. Брати Кирил та Мефодій були православними ченцями, слов'янську абетку створили у грецькому монастирі. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" на ім'я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі старший брат Мефодій. Кирило і Мефодій вважаються "батьками" слов'янської абетки. Вони також переклали з грецької мови на слов'янську Євангеліє та Псалтир.

Л. Корпусова.
Бібліотекар бібліотеки-філії № 7 ЦБС м. Торецька.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: Псалтирь, Кирилл и Мефодий, День славянской письменности
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама