Слово у душі – душа у слові

12.11.2013
1790
0

Слово у душі – душа у слові

Позаминулого понеділка у загальноосвітніх навчальних закладах міста урочисто відкрився Тиждень української писемності та  мови,  у якому взяли активну участь учні  різних класів.  Заходи, проведені протягом тижня, мали на меті вшанувати пам’ять легендарного Нестора Літописця, подати учням відомості про походження української писемності,  про витоки, про її історичну долю.  Ці заходи сприяли  реалізації  у регіоні завдань Президента України щодо зміцнення  міжнаціональної злагоди та порозуміння,  задоволення  культурних та освітніх потреб національних меншин.   Так, учні  молодших класів    змагалися у конкурсі на кращого знавця рідної  мови, гралися у мовні ігри, розгадували цікаві ребуси. Найбільше їм  сподобалися ігри «Ура!», «Ми – поети!»  Діти  із задоволенням виконували пісні, декламували вірші. Учні середніх   класів - учасники мовно-літературної вікторини "На крилах слова” - змагалися в кмітливості, ерудиції, отримали і нову цікаву інформацію з мовознавства  та краєзнавства. На конкурсну програму «Юні ерудити» до школи  завітали незвичайні герої: пані Помилка та Українська мова, які запропонували виконати цікаві завдання. Школярі  мали можливість спробувати себе в ролі юних дослідників, словесних архітекторів.   У багатьох школах пройшли свята  української  писемності з музичними та  літературними композиціями,  декламуванням віршів,  інсценуванням тощо.

У рамках тижня  також пройшла  заочна  конференція «Слово  у душі – душа у слові».  Свої виступи  на неї подали  56 учнів середніх та старших класів   шкіл міста.  У них школярі  роздумували  над роллю  мови у  національному  розвитку: поки є слово,   у народу є майбутнє, є надія відродитися;  приходили до висновку, що  кожному   потрібно  поважати рідну мову: слова «мова» й «Батьківщина» тотожні;  засмучувалися з приводу засмічення нашого мовлення;  переконували себе й інших, що душевне слово робить навколишній світ  кращим.  У багатьох роботах   присутні були думки  про велике значення  для людини рідного слова,  тому що тільки з ним  виростає людина, особистість.

Тиждень української писемності   скінчився,  але  залишається переконаність,   що  підростаюче покоління    відкрите для  патріотичного виховання.   Воно правильно  розставляє пріоритети,  має свою точку зору на  суспільні явища,  сприймає  з пошаною   національні  цінності, розуміє, що  саме їм творити подальшу історію,   в якій  чільне місце  відводиться  рідній мові,  освіченості,   розвитку.

  

Г. Кириченко.

Методист міського

відділу освіти.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама