СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ – ЯК БУТИ ДАЛІ!

26.04.2018
1351
0

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ – ЯК БУТИ ДАЛІ!

Шановні жителі Торецька!

Що може бути поганого в тому, щоб з самого ранку вийти на стихійний ринок та купити  м’ясо,  м’ясні вироби, рибу, молоко чи сметану.

Зручно і швидко… Але не завжди корисно! Продукти, які продаються з землі, із необладнаного  автотранспорту, в антисанітарних умовах, що не пройшли  ветеринарно-санітарної  експертизи, несуть в собі чималу загрозу, стають причиною виникнення  гострих інфекційних шлунково-кишкових захворювань    особливо у дітей, людей похилого віку, із ослабленим імунітетом, вагітних.

З метою попередження та недопущення стихійної торгівлі робочою групою з контролю та вжиття заходів щодо ліквідації несанкціонованої торгівлі, затвердженої розпорядженням керівника військово-цивільної адміністрації міста торецьк Донецької області Руденко Я.Д.,  проводяться   спільні рейди, але це не завжди допомагає, створюючи тимчасовий ефект.

Ще до кризи громадяни віддавали перевагу базарам, а не магазинам та супермаркетам, мовляв у останніх ціни захмарні. З приходом кризи та падінням доходів населення,  велика частина клієнтів «цивілізованих магазинів» знову ж таки відправилася на ринок. Якщо ж купівля овочів та фруктів на ринках – справа більш-менш прийнятна, то купівля  молочних продуктів, м’яса, риби переводить,  так би мовити,  таких покупців  в «групу ризику».

Основну увагу хотілося б  звернути на  небезпеку  купівлі   споживачами м’ясних, рибних, грибних, овочевих  консервацій домашнього виготовлення, які також  реалізуються на стихійних ринках.  Усі ми добре знаємо, що в  2017р. на території  України зафіксовано  чимало випадків ботулізму, на жаль частина із них  закінчилась  летальними наслідками, причиною яких,  крім в’яленої риби, було споживання  неякісних консервацій, а про  яку якість можна говорити, якщо вони реалізується  під дією   прямих сонячних  променів при грубому порушення   температурних параметрів.

Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції.         

Закон вимагає: сировина та харчові продукти тваринного походження підлягають обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних установах – лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи, і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача, торгівля із землі суворо заборонена.    

 Місць на ринках вистачає! З метою  організації та впорядкування місць для торгівлі пенсіонерами і малозабезпеченими, які реалізують власну вирощену сільськогосподарську продукцію, керівництво ринків міста готове на надання 50% знижки для даної категорії населення, а у виняткових випадках - на безкоштовне надання торгових місць.

Перед тим, як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження, а потім у  інфекційній лікарні витрачати в кілька разів більше. А занадто ощадливим покупцям варто пам’ятати застереження, що купівля продуктів на землі – великий ризик!

Торгівля з рук у невстановлених місцях - це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу.

Тому продавці стихійних ринків свідомо порушують Закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців.

Чим небезпечні продукти зі стихійних ринків:

  • Якість продуктів ніхто не перевіряє.
  • Харчі продаються прямо з землі , де  «кишить» збудниками хвороб. Придбавши такий продукт, можна захворіти на інфекційні кишкові захворювання.
  • На стихійних ринках немає торгових місць, що є  порушенням санітарно- гігієнічних вимог  при торгівлі.
  • Продавці на стихійних ринках не отримують жодних дозволів від адміністрації та інших служб, можуть бути носіями інфекційних захворювань, у т.ч. туберкульозу, СНІДу.
  •  В разі отруєння продуктами з такого базару потерпілому не буде на  кого пред’явити позов до суду.

В черговий раз звертаємося до мешканців міста Торецьк із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів!

А так званих «продавців» попереджаємо про адміністративні наслідки, що передбачає ваша несанкціонована діяльність!

Відділ розвитку малого бізнесу
та підприємництва військово-цивільної адміністрації
міста Торецьк Донецької області

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: стихійний ринок, небезпека
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама