Там, де здійснюються мрії

25.11.2013
821
0

Важливу роль у розвитку здібностей, талантів та обдарувань дітей і молоді, задоволенні їх інтересів і запитів, а також задоволенні потреб населення в додаткових культурно-освітніх, дослідницьких, дозвільно - розважальних послугах, створенні умов для творчого, інтелектуального, духовного, фізичного розвитку молоді відіграє позашкільна освіта.

У рамках соціальних ініціатив Президента України, завдяки увазі та підтримці органів міської влади у місті   протягом багатьох років  збережено   мережу  позашкільних навчальних закладів: Центр дитячої та юнацької творчості, Станція юних техніків, Дитячо-юнацька спортивна школа.

Питання організації позашкільної освіти регулюються законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», а також низкою  Постанов Кабі­нету Міністрів України та Указів Президента.

Робота міських позашкільних закладів спрямована на впровадження нових форм і методів,  напрямків роботи, створення оптимальних умов для отримання учнями позашкільної освіти, надання додаткових можливостей дітям пільгових категорій, підтримки учнів, які потребують особливої уваги.

Педагогічні колективи ЦДЮТ, СЮТ, ДЮСШ  знаходяться у постійному пошуку шляхів залучення дітей до занять улюбленою справою в позаурочний час, але наближено до місць проживання. З таких міркувань відкриті гуртки позашкільних закладів на базі шкіл та дитячих садків міста, а саме:НВК «Школа-гімназія», НВК «Школа-ліцей», СЗОШ № 3, ЗОШ №№ 2,5,7,9,10,13,16,20, ЗОШ - інтернат, ДНЗ №№ 7,9,11, Центр соціально-психологічної реабілітації дітей.

У закладах створена налагоджена система, яка забезпечує розвиток здібностей і талантів дітей, спрямовує їх до активної діяльності з вивчення історії рідного краю, довкілля, формує екологічну культуру та здоровий спосіб життя, забезпечує розвиток фізичних здібностей, сприяє залученню винахідницької роботи в різних галузях техніки, створення умов для розвитку талантів.

Постійно урізноманітнюються, виходячи з інтересів дітей, і самі гуртки. У 2013 році вперше працюють «Майстерня чудес», «Медіа культура», «Екодизайн», «Веселі долоньки», «Оператори колективної радіостанції», «Історико-технічний стендовий моделізм».

Загалом у позашкільних навчальних закладах навчається 1736 дітей, з них у гуртках:

фізкультурно-спортивного спрямування  - 430 учнів;

початково-технічного - 215;

туристсько-краєзнавчого -76;

еколого-натуралістичного – 76;

художньо-естетичного спрямування - 527;

художньо-технічного – 344;

соціально-реабілітаційного – 48;

історико-патріотичного – 20.

Формування особистості дитини, її розвиток, адаптація до суспільних умов значною мірою залежить від рівня взаємодії загальної та позашкільної освіти. Тому  слід відмітити   співробітництво СЮТ та ЗОШ – інтернату, ЦДЮТ та НВК „ Школа – гімназія”, НВК "Школа - ліцей”, СЗОШ № 3, ЗОШ № 5, розташованих на освітянських територіях  даних позашкільних закладів. Центр дитячої та юнацької творчості, Станція юних техніків   стали методичними центрами по роботі з класними керівниками, соціальними педагогами, керівниками гуртків шкіл міста. На їх базі проводяться різноманітні конкурси, фестивалі, конференції тощо.

Заклади позашкільної освіти підтримують тісні зв’язки зі службами та структурними підрозділами виконкому, благодійними організа­ціями,  громадськими об’­єднаннями, культурно-освітніми  закладами. Така співпраця допомагає та сприяє виконанню ще однієї функції позашкільної освіти – наданню допрофесійної освіти, організації профільного навчання.

Внаслідок плідної роботи вихованці позашкілля активно беруть участь у конкурсах, фестивалях, змаганнях міського, обласного, регіонального, всеукраїнського, міжнародного рівнів. Про їх якісну підготовку свідчать численні перемоги.

Так, у 2013 році  вихованціСЮТ отримали 8 перших, 1 друге та 2 третіх  місця у Всеукраїнських заходах, 64 перемоги у обласних та регіональних конкурсах і змаганнях.

У доробок  учнів ДЮСШ входить  перемога на Міжнародному турнірі з легкої атлетики, ІІ місце у Всеукраїнських змаганнях на призи В.Подлужного, ІІ місце в чемпіонаті України з двоборства,53 призових місця в обласних змаганнях з легкої атлетики, 3 - з баскетболу, 4 - з боксу.

Вихованці ЦДЮТ неодноразово ставали переможцями обласних конкурсів юних дарувань. Серед них 2 призових місця у Міжнародних, 3- у обласних вокальних конкурсах, 5 перемог у регіональному фестивалі молодіжної моди, ІІ та ІІІ місце  в обласних змаганнях  художньо-естетичного спрямування.

Тому твердо можна сказати, що позашкільні навчальні заклади – це справжня школа доброти, радості пізнання, єднання творчого, духовного та інтелектуального розвитку дітей.Саме вони розкривають таланти людини, відкривають шляхи до здійснення дитячих мрій, реалізації особистості, вчать наполегливо працювати, бути відповідальними, отримувати соціальний досвід.

О. Гарюк.

Начальник міськво.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама