ТОРЕЦЬКЕ МІСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ДОНЕЦЬКІИ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

28.06.2018
1213
0

ТОРЕЦЬКЕ МІСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ДОНЕЦЬКІИ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Масове отруєння грибами

За оперативним повідомленням «Центральної міської лікарні» в місті станом на 20.06.2018р. зареєстровано 6 випадків гострого отруєння грибами, які були зібрані мешканцями в межах міста, починаючи з 11.06.2018р.

Четверо постраждалих госпіталізовані до «ЦМЛ» з 11.06.2018р. по 12.06.2018р з діагнозом: гостре отруєння умовно їстівними грибами, гастроентероколітична форма, середньо-тяжкий перебіг (2 особи), з переходом у вкрай тяжкий перебіг (2 особи).

15.06.2018р. до «ЦМЛ» надійшли ще двоє постраждалих після вживання у їжу умовно їстівних грибів.

Станом на 20.06.2018р. не зважаючи на повний об’єм необхідних лікувальних заходів, які отримали усі постраждалі у «ЦМЛ» м.Торецьк ЦРЛ м.Бахмут та токсикологічному відділенні обласної клінічної лікарні м.Харків, двоє постраждалих померли (ОКЛ м.Харків), одна особа продовжує лікування у токсикологічному відділенні. Троє постраждалих були виписані із анестезіологічного та терапевтичного відділення «ЦМЛ» у задовільному стані з повним регресом патологічних проявів.

Варто пам’ятати, що гриби не лише смачні і корисні, а, іноді, й смертельно небезпечні. У свою чергу, з метою застереження громадян від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів, Торецьке міське управління Держпродспоживслужби підкреслює, що гриби можуть накопичувати у собі важкі метали, тому навіть їстівні сироїжки можуть стати отрутою та закликає відмовитися від збирання та вживання в їжу грибів, походження та вид яких викликає найменші сумніви. Найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені, купуючи їх в магазинах,

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Основні симптоми грибного отруєння.

Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв з грибів. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення,  тому легковажити не можна.

Симптоми отруєння - галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з’являються через пів-дві години після вживання грибів, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили симптоми отруєння, ніякого самолікування! Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Грибів, що залишилися, не викидайте, їх лабораторний аналіз у санітарній службі допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: гриби, отруєнння
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама