УВАГА! ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!

04.09.2018
1689
0

УВАГА! ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!

У зв’язку з підвищенням температурного режиму навколишнього середовища, виникнення сприятливих умов для розмноження, збільшилася популяція змій. Рекомендуємо жителям усіх районів міста бути особливо уважними і пильними як під час прогулянок, пікніків, так і при роботі на своїх земельних ділянках в дворах і дачах.

На території Донбасу зустрічається два види отруйних змій : звичайна і степова гадюка. Найбільш велика з них - звичайна. Довжина її іноді досягає 80 см Шкіра розмито-коричневого або сіро-блакитного кольору. Голова трикутної форми. Від очей до куточків рота тягнуться темні смуги. Очі змії червоного кольору з вертикальною зіницею. Найбільш характерною відмітною ознакою її являється зигзагоподібний темно-бурий малюнок на спині і такого ж кольору невеликі плями з боків.

Усім слід мати на увазі, що хоч і украй рідко, але зустрічаються екземпляри звичайних гадюк буро-золотистого або чорного кольору, без типового для гадюк чіткого малюнку зигзагу на спині. Перших можливо прийняти за нешкідливих мідянок, а других - за вужів.
Степова гадюка майже не відрізняється від звичайної, хіба тільки що поменше - до 60 см, але зустрічається набагато частіше. Найбільш вірогідні місця зустрічей із степовою гадюкою - степові ділянки, порослі типчаком, шавлією, ковилою, деревієм або піщані ділянки, порослі різними видами осок.

У природних умовах обидві гадюки ніколи не нападають на людину першими. Із-за поганого зору і слуху гадюка помічає фігуру людини, що насувається, тільки в декількох кроках від себе. Блискавично розгорнувшись, змія шукає укриття. Якщо воно не знайдене, а тінь невблаганно насувається, змія міняє тактику і безстрашно обертається назустріч небезпеці. Кусає змія, коли людина візьме її в руки або наступить.

Отрута звичайної і степової гадюк діє головним чином на кровоносну систему. І хоча укуси цих змій не часто закінчуються смертельним результатом, сумним наслідком є омертвляння тканин. Найчастіше звичайна і степова гадюки жалять в кисті або пальці рук, а також в стопи ніг, набагато рідше - в литки. Перераховані ділянки тіла порівняно далеко розташовані від життєво важливих центрів мозку. Це дає можливість, нехай за дуже короткий термін (як правило, в місці укусу вражаюча дія отрути починається через 3 - 7 хвилин), вжити заходи.

Необхідно людину, укушену змією, терміново доставити в найближчу лікарню або в медпункт. Змію потрібно убити і показати лікареві. Це допоможе йому правильно вибрати проти отруйну сироватку.

Оскільки отрута потрапляє у нирки, треба приймати різні сечогінні препарати і пити якомога більше безалкогольної рідини - бульйон, молоко, чай.

Не можна ні в якому разі прикладати до місця укусу сиру землю або павутину, як роблять деякі. Дія отрути не ослабляється, а із землі в ранку можуть потрапити бактерії правця або газової гангрени. Не можна змочувати рану бензином, керосином, припікати карболовою і іншими кислотами. Абсолютно безглуздо і небезпечно прикладати до місця укусу розжарені монети або палаючі головешки з вогнища.

При укусі отруйної змії необхідно уникати всього, що може посилити кровообіг. Вживання алкогольних напоїв розширює кровоносні судини, і отрута швидше поширюється в організмі. Потерпілому небажано самому добиратися до стоянки або медпункту, а тим більше бігти або їхати на велосипеді.

Деякі пропонують розтинати ранку і висмоктувати отруту ротом. Це не допоможе потерпілому. Не рекомендується також накладати джгути з еластичних тканин, вірьовок, марлевих бинтів. Вони практично даремні, так як просування отрути цим не затримується.

Але, попри те, що змії доставляють іноді людині неприємності, не варто забувати про ту величезну користь, яку вони приносять, поїдаючи безліч шкідливих комах і мишоподібних гризунів. Та і укус змії - самозахист, а не напад. 

 

Позбавлення від змій природним чином

Якщо ви постійно спостерігаєте рептилій (змій) навколо своєї ділянки або будинку, то це означає тільки одно - умови сприятливі для них. Щонайменші зміни довкілля перешкоджатимуть їм жити поряд з вами і вашим будинком.

Ось декілька ефективних порад як позбавитися від змій природним чином:

1. Скосите усю високу траву;

2. Приберіть з ділянки купи каменів, пиломатеріали і інше сміття, оскільки вони є притулком для дрібних шкідників, які, у свою чергу, є їжею для змій;

3. Закопайте або перекрийте усі нори гризунів - вони притягають змій;

4. Боротьба з гризунами (щури, миші) призводить до добрих результатів по позбавленню від змій;

5. Побудуйте огорожу навколо вашої ділянки - він утримуватиме на відстані більшість змій, особливо, якщо його осередку не більше 5 см і закопаний на декілька сантиметрів в землю.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: температурний режим, укус, змія
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама