Вічна, як життя

09.02.2017
1153
0

Вічна, як життя

В центральній міській  бібліотеці  спільно з народним музеєм історії та культури міста організовано виставку-експозицію "Сторінки глиняної історії", на якій  представлено вироби, художньо оздоблені  яскравими багатокольоровими  рослинами  та квітковими орнаментами, фігурними візерунками.

Глина! Незбагненно простий матеріал. А які чарівні вироби з неї! З давніх-давен українська земля славилась народними майстрами. У культурі нашого  народу гончарство займало важливе місце, і ремесло гончара було дуже шанованим. З матеріальної культури найдавніших часів до нашого часу найбільше збереглося саме гончарних виробів. Від трипільської кераміки, якій понад 7 тисяч років, до сучасної, яка часто буває подібна і за формами, і за орнаментом. Жодна українська хата не обходилася без гончарного посуду.  
Ознайомитись з виставкою чудових творінь на інформаційний калейдоскоп "Глина-чарівниця"  прийшли  студенти Торецького професійного гірничого ліцею.

Директор народного музею  Семенова Н.І. розповіла  історію про глину, її властивості  та про гончарну справу.  Присутні дізналися, що глина - дивовижний природний матеріал, теплий, ніжний і податливий, який може перетворитися на що завгодно - від примітивної, на перший погляд, дитячої іграшки до дивовижної вази або витонченого свічника.

"Не святі горшки ліплять", - говорить народна приказка. Але насправді ремесло гончара - не з простих, і щоб створювати красу зі звичайної глини, потрібно роками наполегливо працювати, удосконалюючи майстерність. Завдяки зусиллям і творчій праці багатьох людей, і насамперед майстрів, традиційне гончарство сьогодні відроджується. Тож ми сподіваємося, що гончарний круг крутитиметься невпинно, і екологічно чистий традиційний керамічний посуд та традиційна керамічна іграшка у наших домівках зустрічатимуться все частіше.

Ми запрошуємо всіх  відвідати виставку  та отримати    задоволення  від багатої колекції виробів з глини-чарівниці.

Л. Панфілова.
Зав.відділом обслуговування центральної бібліотеки.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: гончарство, народные ремесла, библиотеки, выставка
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама