Вишиванка - символ Батьківщини, дзеркало народної душі...

29.12.2016
1268
0

Вишиванка - символ Батьківщини, дзеркало народної душі...

Зараз - особливий час. Ми звертаємось до джерел народної творчості, до народних традицій. Для українця вишиванка  - не просто одяг, це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка -  символ, який зберігає наші коріння, ідентичність, розуміння себе. Це - наша історія. Вишиванка  - це унікальний код краю .

Завдяки підтримці активістів та волонтерів громадської організації "Твоє нове місто" в центральній міській бібліотеці для мешканців  Торецька відбулася презентація фільму "Спадок нації".

Стрічка, гаслом якої стали слова: "Вишити, щоб вижити", має документальний характер і умовно ділиться на дві частини: етнографічну, що оповідає  про відмінності у вишиванках в різних місцевостях нашої країни, та історичну, побудовану на унікальних розповідях людей, долю яких змінила вишита сорочка. Режисер Олександр Ткачук та сценаристка Леся Воронюк намагалися показати багатство вишиванки, донести до глядачів важливість і цінність символу національної самоідентифікації.  Цей фільм допомагає українцям усвідомити себе як націю, дозволяє по-іншому подивитися на вишиванку - символ, який об'єднує наш народ.

Показ фільму завершився схвальними відгуками. Присутні гості: учні НВК "Школа- гімназія", ЗОШ №№ 2, 9, студенти гірничого професійного ліцею, співпрацівники УДПтС м.Торецька та неповнолітні підлітки , які перебувають на обліку,  мали змогу більше дізнатися про культуру української нації, познайомитись з історією національного одягу.

Багато цікавого та корисного матеріалу було представлено на книжковій виставці "Читаємо вишивку, як книгу".  Не залишила нікого байдужим розповідь директора музею історії міста Семенової Н.І. про техніку, орнаменти, символи вишивок нашого краю та демонстрування міні-виставки з фондів музею "Вишиванка вміє говорити", серед експонатів якої вишиванка заслуженого працівника культури України В. Сорочука, вишиванки Львівщини, Полтавщини, Донеччини, світлини мешканців нашого міста в вишиванках з сімейних альбомів.

Такі фільми і такі заходи творять історію нашої держави, а той, хто не знає своєї історії, як відомо,  не має й майбутнього.

Л. Панфілова.
Зав. відділом обслуговування центральної бібліотеки.

О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги: народное творчество. Спадок нації, Вышиванка
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама