Змінили прізвище, адресу, паспорт? Крокуйте до податкової!

01.07.2013
831
0

Податковим кодексом України передбачено, що податкові органи формують та ведуть Державний реєстр фізичних осіб. До реєстру вносяться дані як про громадян України, так і про іноземних громадян, що постійно проживають в Україні. 

Мета створення реєстру – забезпечення єдиного державного обліку громадян-платників податків та формування облікової картки платника податків.  

Для отримання картки платника необхідно заповнити заяву на підставі даних паспорта. Якщо виникає необхідність отримання номеру облікової картки неповнолітнім, то заповнити заяву може один із батьків (усиновитель або опікун) при наявності свідоцтва про народження дитини та власного паспорта, що посвідчує його особу.

При втраті або зіпсуванні раніше отриманої картки відновлять її протягом 5 днів при пред’явленні паспорта. Якщо ж виявлено розбіжності у даних прізвища  або інших даних, виправлення неточностей проводять без зміни реєстраційного номера облікової картки, при цьому надається заява про необхідність коригування реєстраційних даних.

Номер облікової картки зберігаються за громадянами протягом усього життя та, як вийняток, може бути змінено лише при встановлені порушень при формуванні такого номеру.

В той же час кодексом передбачена можливість відмови від отримання номеру облікової картки через релігійні переконання. При цьому облік платників податків здійснюється за номером та серією паспорта громадянина. Прийняти таке рішення може лише повнолітня особа, оскільки здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта можна після отримання паспорта громадянина України при досягненні нею 16-річного віку.    

Громадяни несуть відповідальність за достовірність інформації, що вноситься до Державного реєстру. Відповідно виникає обов’язок подавати органам державної податкової служби відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки або повідомлення (зміна прiзвища, імені, по батькові, дати народження, місця проживання тощо). У разі зміни таких даних повідомити податкову за місцем проживання необхідно на протязі 30 днів.    

Шановні громадяни, будьте пильні та уважні! У разі виникнення питань звертайтесь до податкової інспекції за місцем проживання.

О. Федоренко. 
Перший заступник начальника ДПІ у м. Дзержинську.
О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама