Зовнішнє незалежне оцінювання-2013. Чого очікувати майбутнім абітурієнтам?

04.02.2013
1319
0

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева на запрошення інформаційної агенції «Главком» взяла участь у прес-конференції, яка відбулася 17 січня 2013 року.

В інформаційному повідомленні директор Українського центру розпо­віла про особливості зов­нішнього незалежного оцінювання 2013 року.

Тож, реєстраційні документи для проходження зовнішнього незалежного оцінювання в 2013 році абі­турієнти зможуть подати до 5 березня поточного року. До 19 березня абітурієнти, яких було зареєстровано, зможуть за потреби внести зміни до своїх реєстраційних даних.

Ірина Павлівна звернула увагу на те, що можливість внесення змін буде лише у тих абітурієнтів, які зареєструвалися у межах встановленого тер­міну. У зв’язку з цим не варто відкладати реєстрацію на останні дні, адже таким чином, враховуючи необхідність певного часу для надсилання поштових відправлень, абітурієнти втрачають змогу, наприклад, змінити перелік навчальних предметів: «Жодних виключень не буде. Попри думку певних представників сус­пільства щодо можливості порушити терміни «реєстрації» задля кількох осіб, маю зазначити, що усі дії Українського центру оцінювання якості освіти відповідатимуть вимогам нормативних документів у сфері зовнішнього незалежного оцінювання. Тому закликаю абітурієнтів та їхніх батьків вже сьогодні потурбуватися, аби майбутній вступник вчасно подав реєстраційні документи».

Також Іриною Павлівною було прокоментовано найбільш поширені запитання, які виникають у громадськості під час реєстрації для проходження ЗНО (перелік запитань та відповідні роз’яснення до них розміщено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти).

Стосовно нововведень директор Українського центру зазначила, що кардинальних змін до процедур ЗНО у 2013 році не внесено: «Їх немає і, на мою думку, не повинно бути». Причиною такої своєрідної сталості є прагнення, щоб громадськість сприймала тестування, як звичайну процедуру поряд із іспитами у школі або уні­верситеті.

Як нововведення було вказано:

- доповнення переліку навчальних предметів світовою літературою;

- посилення контролю на пунктах тестування щодо недопущення порушення процедури проходження зовнішнього незалежного оцінювання (збільшення кількості мобільних груп);

- отримання абітурієнтами, які виявили бажання складати тести однією з мов нацменшин, лише одного зошита цією мовою;

- внесення змін до системи оцінювання власного висловлення;

- зменшення кількості завдань в тестах з історії України та всесвітньої історії (з 60 до 55), а відповідно й часу на їх виконання буде відведено менше (135 хвилин замість 150);

- зменшення кількості завдань з фізики (з 36 до 34), при цьому час на виконання тесту залишиться тим самим (180 хвилин).

Також Ірина Зайцева у ході прес-конференції відповіла на запитання журналістів про таке:

- Чи буде збільшено кількість металошукачів на пунктах тестування?

- Так, кількість металошукачів суттєво збільшиться. Також до контролю за дотриманням процедури тестування у кожній області буде створено мобільні групи, до складу яких включатимуться співробітники правоохоронних органів.

- Якою є ситуація з літературою для підготовки до ЗНО-2013? Якими посібниками можна користуватися?

- Радимо майбутнім вступникам під час підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання використовувати навчально-методичну літературу, зазначену в переліку навчальних програм, підручників і навчально-методичних посібників, рекомендованих Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, який щорічно оприлюднюється МОН молоді та спорту до початку навчального року. Досить ефективним видом підготовки буде ретельне ознайомлення зі звітами про проведення зовнішнього незалежного оцінювання, розміщеними на нашому сайті. В цих офіційних документах розміщено тести з навчальних предметів, надано правильні відповіді на тестові завдання та подано детальний аналіз кожного тесту. На мій погляд, це дуже цінна інформація, яка може бути використана під час підготовки до тестування.

На сьогодні Українським центром оцінювання якості освіти надано схвальні рецензії лише 12 посібникам для підготовки до ЗНО-2013. Зараз ми вивчаємо ситуацію щодо решти навчально-методичної літератури для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року.

- Які сертифікати ЗНО дійсні у цьому році? Чому не скорочується термін їхньої дії, адже знання забуваються. Невже сертифікатом можна буде скористатися через десять років після складання ЗНО?

- Термін дії сертифікатів ЗНО встановлюється умовами прийому до вищих навчальних закладів, затверджених Міністерством освіти і науки, молоді та спорту на поточний рік. У 2013 році дійсні сертифікати ЗНО за 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 та 2013 роки, відповідно вони можуть використовуватися абітурієнтами під час вступу до ВНЗ. Ми продовжуватимемо, як і цього року, подавати пропозиції щодо скорочення терміну дії сертифікатів хоча б до трьох років.

- Чи опрацьовувалося на рівні Українського центру питання узаконення зовнішнього незалежного оцінювання?

- Так, ми брали участь в опрацюванні різних проектів Закону України з цього питання. Попри численні варіації для нас зрозумілим є одне – зовнішнє незалежне оцінювання необхідно закріпити на законодавчому рівні, щоб уникнути спроб його відмінити, а також, можливо, покращити стан його фінансування.

- Якою на сьогодні є ситуація із фінансуванням зовнішнього незалежного оцінювання в 2013 році?

- У 2013 році, зважаючи на правило фінансувати установи на рівні минулого року, фінансування залишилося на рівні 2010 (!) року, коли абітурієнтів було близько 258 тисяч. Ситуація склалася таким чином, що у 2011 році розмір видатків на зовнішнє незалежне оцінювання було закладено зі значним недофінансуванням у зв’язку зі збільшенням кількості абітурієнтів майже на 70 тисяч. А у 2013 році знову за орієнтир взято початкову суму 2011 року, яка за розміром корелює з фінансуванням 2010 року. Завдяки Верховній Раді минулого скликання це питання було вирішено.


До уваги

Зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів, які вирішили стати студентами вищих закладів ос­віти, відбудеться з 3 червня до 27 червня 2013 року.

Абітурієнти  можуть складати тести з української мови та літератури, історії України, всесвітньої історії, математики, біології, географії, фізики, хімії, російської мови, однієї з іноземних мов (англійської, німецької, французької, іспанської). У 2013 р. абітурієнти також отримають можливість скласти тест із світової літератури. Тести з математики, історії України, фізики, хімії, географії, біології, всесвітньої історії за бажанням абітурієнтів будуть перекладені однією з мов: ро­сійською, угорською, молдовською, польською, румунською, кримськотатарською, тест із світової літератури - російською мовою. Особа має право на складання тестів не більше як з чотирьох предметів.

Реєстрація осіб, які бажають взяти участь у ЗНО 2013, триватиме  з 4 січня до 5 березня 2013 року.

Перш за все вже зараз оберіть вищий навчальний заклад, у якому бажаєте навчатися та напрям підготовки, спеціальність. Зверніться до приймальної комісії ВНЗ, ознайомтеся з правилами прийому та переліком конкурсних предметів, з яких потрібно мати сертифікат ЗНО. На сайті Українського центру оцінювання якості освіти testportal.gov.ua або на сайті Донецького регіонального центру test.dn.ua ви зможете знайти та завантажити програму створення заяви-реєстраційної картки. До початку реєстрації ознайомтеся з презентацією та відеоінструкцією щодо роботи з програмою створення заяви-реєстраційної картки.

Реєстрація осіб, які бажають взяти участь у ЗНО 2013, здійснюється на підставі реєстраційних документів, надісланих поштовим зв'язком (бажано рекомендованим листом) до Донецького регіонального центру оцінювання якості освіти. Адреса відправки листа з реєстраційними документами: а/с 91, Донецьк, Донецька область, 83001.

Увага! Зміни до реєстраційних даних можна вносити лише до 19 березня 2013 року (дата подання визначається за поштовим штемпелем).

 

Основні етапи ЗНО-2013 дивіться у № 8 від 1.02.2013 «ДШ»


О материале
Ошибка в тексте? Выделите и нажмите Ctrl+Enter!

Теги:
Об авторе
avatar

Реклама

Торецкий автобазар

Недвижимость Торецка

Работа в Торецке

Реклама